Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sympatyczna emisia

czy dostane pieniadze za dni ktore bylam na zwolnieniu???

Polecane posty

Gość sympatyczna emisia

jestem na umowie o dzielo czy wyplaca mi pieniadze za dni kiedy bylam chora?? nie mowie o calej sumie ale jakis procent???

Nie. Podpisując umowę o dzieło zobowiązujesz się do oddania dzieła i za nie masz płacone. Zleceniodawcy nie interesuje jak to zrobiłaś i kiedy, bylebyś zmieściła sie w terminie oddania dzieła. Od takiej umowy nie odprowadzane są też żadne składki, tylko podatek. Za zwolnienie dostajesz kasę jak masz umowę o pracę.

Gość sympatyczna emisia
nawet skladka zdrowotna??? to ja nie jestem ubezpieczona??

Gość a ja w ogole bym nigdy nikomu
chyba nie

Gość sympatyczna emisia
w centrum handlowym pracuje mam placone za godizny umowe mam podpisana do konca tego roku...

Gość sympatyczna emisia
ozdobne pakowanie prezentow :/

Gość sympatyczna emisia
no to niezle Polska jest swietna prawo jest do dupy:/

Gość sympatyczna emisia
a czy chociaz bede miala zwrot podatku???

Wiesz, to jest złożona sprawa. Umowa o dzieło jest naprawdę dobrą formą umowy, ale nie dla każdego. Np. wyobraź sobie że zgłaszasz się do architekta i zlecasz mu zrobienie projektu domku jednorodzinnego. Chcesz mieć projekt najpóźniej za miesiąc. Płacisz mu potem wg umowy za DZIEŁO, bez sensu byłoby mu opłacać składkę emerytalną i ubezpieczenie, czy płacić za to że był chory - on i tak weźmie od Ciebie tyle kasy na ile się umówiliście. Poza tym ten projektant może w tym samym czasie robić np 4 projekty, każdy dla kogoś innego - kto wtedy miałby mu opłacać składki? Problem w tym że masz zleceniodawcę cwaniaka. Teoretycznie nie masz obowiązku nawet przychodzić do pracy na umówioną godzinę, ani robić tego w miejscu wyznaczonym przez niego. Ale wiadomo - każdy orze jak może a obrywa pracownik.

O jaki zwrot pytasz? Rozliczasz sie z US normalnie, więc jak nie przekroczysz progu (nie pamiętam jaki to był) to owszem. Wszelkie odliczenia tez możesz robić. To akurat kwestia między Tobą i US.