Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emulsja

czego nie warto kupować?

Polecane posty

cześć dziewczyny, niedługo będę kompletować wyprawkę dla dziecka, doradźcie, czego nie warto kupować. Wiem, ze takich tematów było już wiele, ale dawno temu, a przecież wiele dziewczyn jest w tej samej sytuacji co ja. wpisujcie się bardziej doświadczone mamuśki

Gość elenasss
nie warto kupic elektronicznej niania jak masz np. 2 pokoje, sterylizator do butelek oraz butelki jak bedziesz karmic piersia tez nie potrzebne:) ❤️ 23tc ❤️

Gość rozmiar 56 i mniejsze
Nie warto kupowac ciuszkow 56, przynajmniej nie za duzo:-) one sie po praniu zmniejszaja i po porodzie dziecko czesto sie w nie raczej nie zmiesci

Gość ja karmie piersia
i uwazam ze mimo wszystko, butelki,laktator i sterylizator są potrzebne.odciagam mleczko wiec podaje je butelką, ktora sterylizuje. kupilam taki zestaw z aventu za 240 zl. polecam bardzo. Byly w nim 4 butelki ze smokami, laktator i sterylizator.

Gość elenasss
racja mam mam wszystko 62 i wieksze:) ❤️ 23 tc ❤️

Gość ja karmie piersia
racja! nie kupuj ciuszkow na 56. ja kupilam tylko takie na62. moj syn jak sie urodzil mial 56 cm.....

Moim zdaniem nie warto kupować bardzo drogiego wózka. Moje dziecko miało 11 miesięcy, jak przesiadziłam ją do spacerówki. Wydaje mi się, że wózek głęboki służył nam stosunkowo krótko. 🖐️

butelki się przydadzą...ja kupiłam bo nie wiem jak to bedzie, czy bede karmić piersią czy może butelką...chociaż bardzo chciałabym piersią:) Ale kupiłam 2 butelki:większą i mniejszą...przdadzą się najwyżej pózniej na herbatkę czy soczki:) I myślę, że sterylizator też jest zbędny:)

Gość elenasss
oczywiscie ze jak ktos ma pieniazki to moze kupic sterylizator i wszystko inne:) ❤️ 23tc ❤️

Butelki i smoczki można spokojnie wygotować w gorącej wodzie w zwykłym garnku:)

Zbędne: drogi wózek, ubranka na 50/56, drogie ubranka (starczają na 2 miesiące), sterylizator, elektryczna niania.

Trudno napisac co jest zbędne bo kazdej mami moze sie przydac co innego... ja sterylizatora nie kupowalam tylko gotowalam/lub zaparzalam butelki. A podgrzewacz mam, ale juz nie uzywam bo szybciej sie podgrzewa w garnku na kuchence.

Co dla jednych nie warto dla innych jest niezbędne więc trudno jednoznacznie powiedzieć. Dla mnie sterylizator i butelki były niezbędne ponieważ tak wyszło , ze nie karmiłam piersią (sterylizator nie tyle jest niezbędny co bardzo wygodny) . Wg mnie nie warto kupować przewijaka bo można dziecko przewinac na wersalce ( dla innych przewijak jest niezbędny). Jednak zgadzam się z tym , ze nie warto kupowac drogiego, głębokiego wózka lepiej zainwestować w spacerówkę (mój synek w głębokim był jakieś 7 m-cy).

Nie zgodzę się - butelkę przynajmniej jedną trzeba miec - ja np. od czasu do czasu odciągam mleko i mały je z butelki. Poza tym np. czasem podaję herbatki. Wiem, ze przy piersi powinno się podawac łyżeczką, ale to by trwało wieki. Ja mam butlę ze smoczkiem imitującym pierś i mały ssie i z cycka i z butli :)

Ja sie nie zgodze z tym,że ubranka 56 nie sa potrzebne.Moja córka miała po urodzeniu 53cm i długo nosiła ciuszki na 56 więc kilka sie przyda.

wózek drogi - też wg mnie zbędny wydatek...szczegolnie ten pierwszy...lepiej potem zainwestować w lepszą spacerówkę, bo w niej na pewno dłużej pojezdzi:) Sterylizator wg mnie własnie jest zbędny, bo można zorbić to inaczej (wygotować)...ale wygodny z pewnością też jest:) Myślę też że nie warto kupować drogich ciuszków...bo i tak szybko wyrasta i może niektórych nawet nie założyć... Ale wszystko kwestia gustu i pieniędzy...jak ktoś ma kasę i uważa że potrzebuje tego czy tamtego to niech kupuje:)

Dokładnie, to zależy wyłącznie od możliwości finansowych . Wiele rzeczy nie jest niezbędnych tylko bardzo wygodnych (ale oczywiście spokojnie można się bez nich obejść).

U mnie zupełnie niepotrzebny był przewijak, puder do pupy, cążki do paznokci. I odradzam kupowania wanienki z Fisher Price - zupełnie niepraktyczna :o

Dla mnie też ciuszki na 56 były przydatne. No chyba, że ktoś lubi 2 razy podwijać rękawy i dyndajace z nóżek śpiochy. Ale w czymś takim dziecko wygląda po prostu żałośnie i na pewno jest mu niewygodnie. Mój mały miał 57 cm jak się urodził a te ubranka spokojnie służyły mu przez pierwsze 1-2 m-ce. Ciuszki z H&M są zawyżone, ubranko na 62 cm będzie dobre dopiero na 4 miesięczne dziecko... Nic zapinanego na plecach, nawet na zatrzaski. Body tylko wkładane przez głowę. Spodenki tylko bawełniane, żadnych dżinsów, chyba, że mięciusieńkie i delikatne. Żadnych czapeczek bez zawiązywania, dziecko raz ruszy głową i bedzie miało czapkę na oczah, a uszy będą gołe. Żadnych bluz z kapturem, tylko zawadza.

ja kupiłam sterylizator i naprawdę nie żałuję - nie mogłabym się przestawić na wygotowywanie butelek a później pozbywanie się osadu z kamienia itd.

Gość karola26
a ja kupiłam sterylizator na allegro, używany za 50zł(w tym przesyłka) i fotelik do samochodu ze śpiworkiem i folią z Graco za 67zł (a nowy taki kosztuje ok 300zł) zobaczymy czy się wszystko przyda aha, laktator mam ręczny Baby ono i kupiłam butelkę NUK i pasuje mi idelanie do wkręcenia w laktator więc potem tylko smoka przykręcę i już:)

pewnei ze wszystko zalezy od kasy, ja sie zastanawiam nad butelkami samosterylizujacymi w mikroweli, wie ktos cos o tyum wynalzku?? tez sie zastanawiam nad laktatorem, chociaz nie wiem czy bedzie potzrebny, a co do mat bujaczkow i tym podobnych to zgadzam sie ze to czasami jest strata pieneidzy zalezy od dziecka, tzreba poczekac i zobaczyc jakie dzidzia ma usposobienei :) a najlepeij jezeli jzu to kupic uzywane mneijszkoda :) w razie jakby sie nei przydalo zdecydowanie strata kasy to drogi wozek gleboki! popieram porzednie wypowiedzi

Głęboki drogi to strata kasy ale wielofunkcyjny czemu nie.Ja mam taki własnie bebe confort i jestem zadowolona.Co do bujaczka to nie mogłabym sie bez niego obejśc,oczywiście zaczął spełniac swoja funkcje jak mała miała ok m1,5 miesieca.

Gość ja tego nie żąłuję
Co do wózków: można kupić tanią gondolę i droższą spacerówkę albo: wózek głęboko- spacerowy. Ja mam wielofunkcyjny i jestem zadowolona.

A ja myślę, że łatwiej byloby zrobic listę tego co warto kupic ;) Albo niech autorka napisze co planuje kupic a my się wypowiemy :)