Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalkulator22

ALLEGRO- dlaczego ludzie nie potrafia licytowac z glowa??

Polecane posty

Gość kalkulator22

6 dni do zakonczenia aukcji, cena wyjsciowa przedmiotu: 30zl. Ludzie zamiast poczekac do konca aukcji zaczynaja licytowac, a ze podaja od razu maksymalna cene za jaka sa w stanie kupic przedmiot, cena szybko idzie do gory i z 30zl robi sie 60. Teraz, aby kupic przedmiot trzeba podac naprawde wysoka cene. Gdyby wiekszosc poczekala do konca cena nie przekroczylaby pewnie 50zl. Dla sprzedajacego to jest korzystne, ale chyba nie dla samego kupujacego. Dlaczego ludzie nie potrafia licytowac??

Gość tez sie zawsze nad tym
zastanawialam :D Po co podbijac cene... ;] Ale czesc ludzi nie liczy sie z pieniedzmi widocznie ;)

Gość tez tego nie rozumiem
Ale myślę, że to wynika z tego, że nasze społeczeńśtwo jest po prostu głupie.

Gość ale to ich pieniądze
i ich sprawa, nie uważasz?? Skoro licytują, płacą więc o co chodzi o sam fakt...czy o to że Ty nie możesz ich przelicytować?

o to wlasnie chodzi... ze nie stac mnie na przelicytowanie... Nie mojue pieniadze, wiec mnie nie interesuje kto i za ile kupil przeciez :D

Gość do haris pilton
A ty masz problem z tym, że ona ma problem z tym, że autorka komentuje fakt? :D

haris nie chce się kłócić bo cię lubię.. ale co każdy ma komentować fakty ze swojego życia zakładając coraz to nowy topic? a tak a propos forum by ożyło...

Gość kalkulator22
No i zaczyna sie. Nie sadze, aby Ci ludzie nie mieli co robic z pieniedzmi. Oni po prostu mysla, ze jak podadza swoja maksymalna cene, to wylicytuja przedmiot.

Gość kalkulator25
Ja daje maksymalnie wsoka kwote za jaka ewentualnie chcialabym kupic dany przedmiot. Robie to wylacznie dlatego, ze przewaznie zapominam ze cos licytuje albo nie mam mozliwosci zalicytowac w momencie zakonczenia aukcji i fajna rzecz przechodzi mi kolo nosa.

Gość kalkulator22
*ci Nawet bogacze na aukcjach dziel sztuki nie licytuja w tak bezsensowny sposob.

Widze, że korba przed weekendowa odwala..wszyscy czekają na wooolneee

Haris ;):):):):):););););)

Gość kalkulator22
Kalkulatorze25, ale w ten sposob tylko podbijasz stawke, chyba ze akurat nikt nie chce kupic tego przedmiotu.

ja widze w allegro mozliwosc podniesienia adrenalinki (oczywiscie poza oczywistym celem zakupu :classic_cool: ) i nigdy bym nie przegapila mozliwosci licytacji :D Nie lubie ayukcji z cena minimalna i kup teraz ;)

Gość kalkulator25
No i dobrze. Jesli bardzo chce cos miec to oceniam ile za to JA moge maksymalnie dac, a reszta niech robi co chce. Jesli mnie przelicytuja to trudno.

Gość kalkulator22
Ja mam swoja technike licytowania, ktora nigdy nie zawodzi, chyba, ze mialabym pecha i komputer by sie zawiesil;)

Gość kalkulator22
ok, jezeli nie sledzisz przebiegu aukcji, to zrozumialym jest, ze podajesz cene maksymalna. Jednak zauwazylam, ze niektorzy podbija bardzo stawke, a jezeli ktos ich przebije to dalej licytuja. To juz dla mnie sensu nie ma.

a ja tez mam cene ktora maksymalnie moge dac... ale zawsze wolalabym kupic taniej :D Po co wczesniej zdradzac innym swoje zamiary i dac wieksza mozliwosc przelicytowania mnie ;] Licytuje zwykle w ostatnich sekundach ;) I to bez Snajpera ;)

Gość dxsamdfkdfjn
a ja specialnie robie tak widzę ze jakiejs osobie zależy na licytowanym przedmiocie i specialnie podbijam cene bo i tak wiem ze dana osoba da wiecej a niech wiecej pieniedzy wyda ha ha ha

dxsamdfkdfjn ---> nie masz sie czym chwalic psie ogrodnika :P Kiedys sie sparzysz :P

Gość kalkulator22
Dlatego licytowanie w trakcie trwania aukcji nie ma dla mnie sensu.

Gość dxsamdfkdfjn
a nawet jakby to mam to gdzieś siana jak lodu wiec moge to olać

Jest jeszcze jedna rzecz - to znajomi podbijają sobie nawzajem aukcję wcześniej, żeby nie sprzedać za tanio. Prześledźcie trochę aukcji bez ceny kup teraz osób, które sprzedają sporo rzeczy, a zauważycie, że często w trakcie aukcji cenę podbijają te same osoby...

desiree83 ---> To jest akurat oczywiste... wiec nie ma co sledzic ;)

Gość kalkulator22
wiecie co, macie racje. Sledze jedna aukcje i ktos ewidentnie podbija cene

No właśnie, to jest oczywiste. Po co wystawiać coś z ceną minimalną, od złotówki bardziej przyciąga. A znajomy cenę podbije, żeby za tanio nie poszło. Wygra?? Co z tego, wystawi się jeszcze raz.

Więc to najczęściej nie jest kwestia tego, że ktoś nie umie licytować... Choć takie nieszczęśliwe przypadki też się zdarzają...