Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość susukiiii

poronienie...

Polecane posty

Gość susukiiii

co moze spowodowac poronienie w pierwszym miesiacu ciazy?

Gość susukiiii
mam na mysli czego powinno sie w czasie ciazy kategorycznie unikac. np jakies czynnosci, dania itp oczywiscie nie o czyms tak oczywistym jak alkohol itp

Gość anusia88
przezz cała ciaże zakaz brania ibupromu nurefenu itp lekow na bazie tego składnika no oczywscie sauna gorce kapiele solarium itp tez nie wiadomo nie wolno sie przemeczac podnosci ciezarow tyle co wiem ;p

Przee wszystkim stres. unikać jak ognia. Co do leków to jest szeroka lista - przed użyciem każdego leku naleźy skonsultować się z lekarzem (i dotyczy to każdego preparatu, nawet pozornie nieszkodliwego).Unikać gorących kąpieli, noszenia, podnoszenia, intensywnych ćwiczeń.

Gość no tak ale co to znaczy
unikać dźwigania? ile to już jest dźwiganie? 2kg, 5, 10???

Gość no tak ale co to znaczy
chodzi mi o to czy można iść na normalne zakupy i przytaszczyć jak zwykle z 5-10 kilo czy to już jest właśnie za dużo?

10 kilo to max jaki powinna ogóle nieść kobieta nieciężarna, ciężarna nie powinna.Co innego 2 kilo a co innego 10 kilo, tego drugiego należy unikać mimo, e pozornie jest to niewielka wara.

Gość kurde to ja chyba przeginam
z tym dźwiganiem:( nie wiedziałam:O

Lepiej późno, niż wcale :-)Skróć listę zakupów albo rozdziel je na 2-3 rundki, ew poproś męża o pomoc.To nie jest tak, że musi zaszkodzić ale istnieje ryzyko, że zaszkodzi - więc jeśli jest możliwość, by nie dźwigać 10 kg - to skorzystaj.2-3 kg to optymalna waga, lepiej nie przesadzać.Znajdą się tacy, którzy stwierdzą, że kobiety w ciąży czasem dźwigają 25 kg i nie ronią - ale to jest tak samo, jak z porównaniem, że kiedyś kobiety nie chodziły do lekarza i żyły....a reszta umierała, tylko o nich nikt nie wspomina.

Gość kurde to ja chyba przeginam
masz rację:) tylko, że ja zawsze patrzę na moją mamę, która przez obydwie ciąże czyli i ze mną i z moim bratem pracowała w szpitalu jako pielęgniarka do ostatniego dnia czyli do porodu, ale ja to już inne pokolenie... nie tak silne jak pokolenie moich rodziców albo to moja mama jest taka wyjątkowa:)

Gość susukiiii
dokladnie... mi babcia opowiadala ze w ciazy normalnie na polu pracowaly... a w czasie ciazy sa jakies kategoryczne zakazy jedzenia jakis witamin albo czegos? oczywiscie chodzi mi o takie o ktorych sie nie mowi

Surowe mięso (tatar, mięso z grilla), sery pleśniowe - realne zagrożenie zakażeniem wirusem toxoplazmozy. Dokładne mycie owoców i warzyw z tego samego powodu.W zasadzie tyle. O alkoholu i kawie nie wspominam, bo to wie chyba każdy.

Gość susukiiii
pieknie wam dziekuje kochane :*