Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lusia1983

INTERPRETACJA WYNIKU U S G!

Polecane posty

Gość Lusia1983

Witam, czy jest tu ktoś kto umiałby zinterpretowac wynik mojego usg narządu rodnego?? bo ginekolog zbyt wiele mi nie powiedziała. Trzon macicy w przodo-zgięciu o 2 rownych zarysach jednorodnej echogenności wielkosci 41x30 mm. Endometrium szerokosci 8,2 mm o niepodejrzanym echu ll fazy. Jajnik prawy wielkosci 30x22 mm, jajnik lewy 26x17 mm. Oba jajniki o zwyklej echogennosci, w ich obrebie nie widac echostruktur patologicznych. Zatoka Douglasa wolna od treści płynnej. Wszystko fajnie tylko nie zabardzo wiem czy mam jakis powod do niepokoju?? Bardzo prosze o pomoc!!

Gość Lusia1983
to normalne ze jajniki sa roznej wielkosci??

Nie, nie masz powodu do niepokoju. Wszystko jest ok, jajniki nigdy nie są takiej samej wielkości, w ogóle parzyste narządy nie są takie same, wszystko w człowieku jest asymetryczne mniej lub bardziej. Ale albo masz dziwnego lekarza, albo nie rozumiesz, co on do Ciebie mówi:O 🖐️

Gość Lusia1983
Hmmm chyba ma dziwnego lekarza bo nie mowil nic. Tzn tylko tyle ze nie jestem w ciazy i dal mi ten wynik. Pewnie bym sie wypytywala go dalej tylko powiedzial z bomby ze juz skonczyl prace:/ .A jeszcze jedno pytanko: czy gdybym miala np zespol policystycznych jajnikow to na tym usg byloby to widoczne?? Wlasnie zaczelismy z mezusiem staranka o dziecko i stad te watpliwosci...

Lusia, gdybs miala pco byloby to widac i w opisie pojawiloby sie nawet takie okreslenie jak jajniki wielotorbielowe, wielopecherzykowe lub normalnie tak jak mi to napisal charakterystyczny obraz dla pco. Jedyne co mozna zapytac, w jakim dniu cyklu usg bylo robione? w II fazie?

Gość Lusia1983
Dokładnie to nie pamietam ,ale jakos kolo 50 dc. Odstawilam tabletki anty i okres mi sie nie pojawil, poszlam do ginekologa to pierw wlasnie zrobil to usg zeby wykluczyc ciaze a potem przepisa luteinke. A dzien cyklu ma jakis wplyw na wynik usg?

Ma wpływ o tyle, e pewne cechy (choćby jak wielkość endometrium) są odpowiednie dla odpowiedniej fazy, podobnie jak obecność i wielkość ew. pęcherzyków na jajnikach. wynik badania jest ok.

Gość ludzie po co wy łazicie do
tych lekarzy ?????????? idziecie na badania ,prześwietlenia ,USG a potem wieczorem zasiadacie na kafe i prosicie zaufane grono forumowiczów i prosicie o interpretacje ::O ech..... nie potraficie otworzyć jadaczki i po prostu zapytać lekarza w morde nikt wam nie da ,to obowiązek lekarza !!!!!

Gość Lusia1983
A tobie to jakos specjalnie przeszkadza ze ktos o cos pyta? nie wiesz, nie chcesz - to nie odpowiadaj! Tylko po co siedzisz na tym forum skoro tak cie wszystko irytuje??

Gość Lusia1983
NgLkA, surfitka== bardzo dziekuje za pomoc, milo, ze jestescie na tym forum i mozna was pytac i rozmawiac o wszystkich watpliwosciach... Tylko mam jeszcze pytanko: jak juz wspomnialam chcielibysmy z mezem miec dziecko i planuje zaczac mierzyc tempke w celu ustalenia dni plodnych. Od ktorego dnia cyklu moge zaczac? i jeszcze jedno, 2 miesace temu odstawilam diane po 3 latach stosowanie, czy to nie za wczesnie na starania dzidzie?

1. Tempke mierzysz od początku cyklu (oralnie), najlepiej od razu lub po miesiączce (jeśli waginalnie albo analnie)Warunki pomiaru: 1. po nocnym spoczynku (wyjątek stanowi pomiar po pracy nocnej) [UWAGA: wymagany czas spoczynku jest różny w różnych metodach! Zazwyczaj ten odpoczynek powinien przekraczać trzy godziny.], 2. zaraz po przebudzeniu, 3. przed wstaniem z łóżka, 4. o tej samej porze (temperatura zmienia się podczas dnia!) 5. tym samym termometrem 6. w tym samym miejscu (temperatura różnych części ciała jest różna. 7. w kontakcie z najbardziej czułym na zmiany miejscem ciała, a więc ze śluzówką. Takie miejsca z wygodnym dostępem do śluzówki to: usta, przedsionek pochwy i odbyt. Ale uwaga: pomiar w ustach może być obarczony największym błędem (a więc pojawia się możliwość skoków), bo temperatura zależy od miejsca pomiaru (opracowano mapki rozkładu temperatury w ustach). Różnice mogą wynosić nawet 0,7°C (najniższa blisko przednich zębów, najwyższa koło migdałów). Poza tym mimowolne ruchy języka dodatkowo mogą zmieniać temperaturę wykazaną przez termometr. Mimo starań dosyć trudno jest zapewnić te same warunki każdego dnia.8. przez 5 minut (pomiar w pochwie lub odbycie) lub 8 minut (pomiar w ustach) przy pomiarze termometrem lekarskim lub owulacyjnym. Dla termometrów elektronicznych czasy pomiaru są inne i opisane w instrukcji obsługi. Termometr elektroniczny musi pokazywać temperaturę z dokładnością 0,01 stopnia, by móc zapisać poprawnie pierwsze miejsce po przecinku. 2. Dobrze byłoby odczekać jeszcze miesiąc, dla własnego organizmu, powinien mieć minimum 3 miesiące, aby dojść do siebie. Takie są ogólne zalecenia.