Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola74

Jak żyć po zdradzie

Polecane posty

\"a ty operujesz stereotypami: to kobiece, a tamto nie, więc zostaw, to \"be\"\" o królowo hipokryzji... przeciez to wlasnie tutaj baby ciągle piszą o jakichś \"damskich\" i \"męskich\" forach i innych aspektach a ja to wyśmiewam... a do eweliny... nie ma niespójności, bo ujawniasz szczegóły ktore same w sobie modyfikują początkowy wydźwięk Twych słów

Gość gsgsgs
komiczne, nie dyskutuj z innymi bo sie nie znasz na sprawie a tylko obniżasz poziom dyskusji

gsgsgs za to Ty wykazałaś sie tutaj wyjątkową błyskotliwością... a na sprawie znam się doskonale

Gość he he działa jak on tamtą
komiczne a co zdradzasz? jestes kobieta? jak sie znasz :P

a co to ma za zanczenie, czy się zdradzonym kiedyś tam mężczyzną, czy zdradzoną kiedyś tam kobietą? odczucia są podobne.

Doradzacie jej zeby zostala z mezem, ze odzyaskaja zaufanie,ze bedzie pieknie, a zadne z was tego nie zrobilo. To hipokryzja.

nie hipokryzja, tylko empatia. jedni nie wyobrażają sobie zostania z kimś, kto zdradził i ci rzucają od razu, bez przebacz, bez drugiej szansy, a inni, jak Ola, chcą ratować ten związek. Każda ze stron ma swoje argumenty, ktore w sumie są bzdurne, bo nie ma sensu szukanie rozumowych wytlumaczeń, kiedy rządzą emocje. Ale skoro Ola chce zostać z tym mężem, pisze o tym na forum i chce, żeby jej coś doradzić, to jedyne, co można zrobić, to jak w takiej sytuacji zachować klasę i szacunek do samej siebie.

Gość gsgsgs
A tak na marginesie to trzeba byłoby się zastanowic dlaczego wasi mężczyzni was zdradzili? Jakie były powody?. Zdrada rzadko przytrafia się w związkach szczęśliwych, w których panuje otwartość a potrzeby obu stron są zaspokajane. Sprawa jest bardziej skomplikowana niż się może wydawać na pierwszy rzut oka. Jest pewna grupa osób które zdradzają poniewaz są niedojrzali społecznie i emocjonalnie ale przeważnie zródło zdrad leży gdzieindziej. Zdrady sa najbardziej prawdopodobne podczas jakis kryzysów w zwiazku bo wtedy szuka sie pocieszenia na zewnatrz. Sądzę tez ze jezeli osoba jest szczesliwa w swoim zwiazku to nie szuka wrażeń poza nim. Ja nie potrafię sobie wyobrazic zycia po zdradzie prawdopodobnie zwiazek by sie rozpadl, dlatego trzeba robic wsszystko by zapobiec takim tragediom w zwiazku. Przede wszystkim rozmawiac o swoich potrzebach. "Zasada oko za oko" gdzies tu przytaczana tylko pogorszy sprawe i jest to najgorsze wyjscie z sytuacji. Bądź wierna swoim wartosciom etycznym i nie idz na latwizne choć pokusa jest wielka. Odwetem za zdradę nie może byc zdrada. Jedyne wyjscie to przebaczyć i z czasem zaufać raz jeszcze, a jeżeli nie potrafisz to odejdź i buduj nowy związek oparty na zrozumieniu wlasnych potrzeb. Powodzenia i pogody ducha na ten ciezki okres jaki jest przed autorka tematu

gsgsgs \"\"Zasada oko za oko\" gdzies tu przytaczana tylko pogorszy sprawe i jest to najgorsze wyjscie z sytuacji. \" Hmmm... Dziwne, że piszesz: \"komiczne, nie dyskutuj z innymi bo sie nie znasz na sprawie a tylko obniżasz poziom dyskusji\" A następnie... się z nim zgadzasz :O Może trzeba było najpierw przeczytać jego wypowiedzi...?

Gość Pipi39
Ola - zostałam zdradzona po 14 latach małżeństwa. Mamy dwoje wspaniałych dzieciaków. Wcześniej nie było żadnych większych kłótni ani kryzysów. Uważałam mój związek za bardzo udany i dlatego takim szokiem dla mnie było to co się stało. Po zdradzie też go kochałam ale on zachowywał się okropnie, stał sie obcym człowiekiem. Pół roku zajęło mi "otrząśnięcie sie" z najgorszego szoku. Po zdradzie cierpi nie tylko zdradzony ale zdradzacz. Obydwoje mają duży dyskomfort. Moje zachowania były bardzo typowe. A scenariusz na życie po zdradzie - cóż jest ich wiele. Mój w sumie nie jest najgorszy. Jesteśmy razem, mamy wspólne plany, chodzimy razem na spacery. Ale.. zawsze mam jakieś ale. Zapowiedziałam mężowi, że nie zniosę powtórki, żadnych kontaktów, sms-ów, maili. Nie szukam, ale jeśli się dowiem to będzie koniec. Nie mogę zapomnieć o tym co było, jaki był dla mnie, jego chłodu, obcości, braku jakiegokolwiek zainteresowania. Mam wrażenie, że odniosłam pyrrusowe zwycięstwo, uratowałam małżeństwo, ale wcale nie jestem pewna czy o to mi chodziło, czy jestem szczęśliwa. To wcale nie znaczy że go nie kocham, kocham, ale już mu nie wierzę. Moje uczucia to istna sinusoida - raz jest lepiej, raz gorzej. Wyzbywam się bluszczowatości o której pisała Red Hot. Moim celem jest być niezależną pod każdym względem. Ale to jest proces, który trwa.

doradzamy, bo ona tego chce... a jesli jej nadal na nim zalezy, to nie moze odejsc, bo przez całe zycie bedzie sie męczyc myslami o tym, czy dobrze zrobiła... a Ty jak na żyjącą w takiej sielnace jestes zbyt jadowita i nieufna

Moim zdaniem taki związek nie ma sensu i tyle w tym temacie :D Kazdy zrobi jak uwaza, troche szacunku do siebie samych i nie dajcie facetom moczyc ptakow w innych dziurkach :P

Gość gsgsgs
Ja sie z nim zgadzam w tej kwestii a w innych nie(tych które obniżają poziom)- uważam że nie ma w tym jakichs błędów logicznych. ALe to chyba nie ma większego związku z tematem rozmowy prawda?

\"tych które obniżają poziom\" tzn? i jest to przedmiotem dyskusji, bo zjawiłas sie w tym temacie z durnym tekstem na moj temat - Ty to zaczelas

Gość komiczne a xyzed

Gość gsgsgs
komiczne: Przestańże się w końcu wykłócac z innymi i podaj jakieś argumenty merytoryczne. O to mi chodziło mam nadzieję że cie to bardzo nie zraniło, bo widzę że drążysz ten temat i drążysz

Gość Pipi39
gsgsgs masz rację, że po zdradzie jeśli chce się zostać razem to należy wybaczyć i z czasem zaufać. Tylko mówimy o emocjach i trudno przewidzieć jak będą się zmieniały. Ja na początku tej drogi "reaktywacji" byłam szczęśliwa. Nie wiem czego mi teraz brakuje, bo mąż jest w porządku. Na pewno przeszkadza mi pamięć, jestem "chora na pamięć", ale :) w końcu na to sie nie umiera..

Gość gsgsgs
Wypowiadam się ostatni raz na temat komiczne: Poziom dyskusji jest obniżany jeżeli dyskutanci zaczynają używać argumentów personalnych zamiast merytorycznych- a ty tak robisz daj juz z tym spokoj zapomnij o tym jezeli cie to urazilo-sorry- zdrady to ty byś bankowo nie wybaczył

olu, jets Tobie cięzko, ale napradwdę musisz dac sobie szanse i nierozpamietuj tego co było... zniszczysz i siebie i Was razem... postaraj sie tak jak wyzej doradzano Tobie- zajmij sie swoją osobą, badź teraz \"kobietką \", która chciałaby by ja rozpiszczano. Pozwól mu na to i daj do zrozumienia, by CIe porozpieszczał... zobaczysz jak sie poczujesz a i On tez bedzie się czuł potrzebny i chciany.. bez podtekstów podejrzen i wypominek... spróbuj

popieram komiczne i zadziwiona :) zawsze nalezy miec własne wartosci i kierować się nimi w zyciu.. bez kalkulowania w uczuciach, bo wtedy nie ma mowy o miłosci ...

\"zdrady to ty byś bankowo nie wybaczył\" bo juz raz wybaczyłem i nic to nie dało... masz racje - drugi raz bym nie wybaczyl

a pojechałem personalnie, bo ta \"pomarańczka\" uporczywie dołowała i dokopywała autorce, czerpiąc z tego najwyraźniej przyjemność...

Gość gsgsgs
To opowiedz komiczne swoją historię ja nie mam takich doświadczeń znam tylko teorię ale skoro ty masz to podziel się z nami!

Gość gsgsgs
Komiczne: wypowidać się tu mogą tylko ci których zdradzali czy co? Ja się znam na sprawie tyle że nie z własnych doświadczeń, a każdy inaczej reaguje na takie dramaty życiowe,twoje wypowiedzi sa subiektywne i przesiąknięte goryczą i traumą którą przeżyłeś, daltego tak cię bolało to że ktoś mówił o odwecie-teraz rozumiem tą agresję. z tego powodu pewnie też nie opowiesz o twoim przypadku, zersztą mężczyznom z reguły trudniej przychodzi opowiadanie o swoich uczuciach i osobistych przeżyciach. Sądzę że obiektywna wypowiedź jest tu jaknajbardziej na miejscu. Czy każdy psychoterapeuta prowadzący terapię z osobą zdradzaną też był zdradzany?jak myślisz komiczne?

gsgsgs No więc skoro Ty nie byłaś w takiej sytuacji, a twierdzisz że się \"znasz na sprawie\" to na jakiej podstawie twierdzisz, że komiczne się nie zna?