Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z ciekawosci

pytanie czysto teoretyczne..no moze przyszłosciowe

Polecane posty

Gość z ciekawosci

Mam jedno pytanie ale nie tyczy sie mojej sytuacji tylko pytam teoretycznie. Czy jesli zaszłabym w ciąze (2 sytuacje- okres próbny i normalna umowa o prace) to pracowaca nie moze mnie wylać? Po ktorym miesiacu ciązy nie moze? I co mi przysługuje? Musze pracowac czy jak to jest i jak z wypłatą? Podkreslam ze nie mam zamiaru zachodzic w ciąze tylko tak pytam z ciekawosci i moze ze wzg na przyszłosc (nie bliską ale jednak).

Gość okres próbny
trwa najdłuzej 3 m-ce, zakładając, że zajdziesz w ciąże w tym czasie pracodawca nie musi przdłużać z toba umowy. Normalna umowa o pracę tzn, jaka na czas okreslony - po zakończeniu trwanai umowy pracodawca ne musi podpisywac kolejnej. Czas nieokreslony - sama za siebie mówi.

Jeszcze nie jesteś w ciąży a już zakładasz, że nie będziesz musiała wtedy pracować?? Dlaczego ciąża zrobiła sie chorobą?? U mnie w pracy co która \"zaciąży\" zaraz leci na L-4 do porodu, jak mnie to wkurza!!! Blokuje etat komus kto z chęcia pracowałby. Baby!! Ja obie ciąże pracowałam do końca i zyję! Nie mam tu na mysli oczywiście dziewcząt, które naprawdę maja problemy z ciążą, tyle te wszystkie wymoczki, którym sie po prstu nie chce.

Gość z ciekawosci
Jezu, czy nie moge dowiedziec sie czegos z ciekawosci, przeciez ta sytuacja bedzie mnie kiedys dotyczyc. Nie mowie ze chce tylko pytam. Czyli jesli mam umowe na czas nieokreslony to moge (nie mowie ze chce) isc na to L4 i co? Do porodu jestem na zwolnieniu bezpłatnym czy jak? I co potem jak urodze?

Gość wiii
Z tego co ja się orientuje to mając umowę o pracę jesteś chroniona prawem i pracodawca nie może cIę wyrzucić z pracy. Jeśli tak się stanie idziesz do sądu i mówisz że jesteś w ciąży i pracodawca Cię zwolnil, wygrana jest 100%.

Gość z ciekawosci
Nie moze mnie wyrzucic nawet jak powiem mu ze jestem w 1 miesiacu? I co wtedy? Płaci mi jakies pieniadze czy po prostu jestem na bezplatnym zwolnieniu i potem wracam do pracy?

Jestes na chorobowym, jesli to jest L4 z tytulu ciazy to masz placone 100% wynagrodzenia. Nie dziekowac 🖐️

Wyrzucic cie nie moze. Radzilabym na przyszlosc poczekac z informacja do 3-go miesiaca, bo 1 miesiac to za wczesnie - wszystko sie moze zdarzyc...

Gość z ciekawosci
dzieki! a potem na macierzynskimjak to wyglada z praca i płaca?

1. umowa na okres próbny - nie podpisuje z tobą następnej i już 2. umowa o pracę - lepiej sie przyznać po 3 m-cu; aha - zawsze można wylać pracownika, w tym kobietę w ciąży, z powodu naruszenia obowiązków pracowniczych 3. macierzyński jest płatny 100% 4. wychowawczy zależy od dochodów w rodzinie chyba - moze być płatny (ale to chyba śmieszna kasa, znajoma dostawała ok 400 zł) lub bezpłatny

Macierzyński również, tutaj masz linka poczytaj trochę http://www.maluchy.pl/artykul/44 Po macierzyńskim możesz isć na wychowawczy, to jest kwestia udzielenia urlopu przez pracodawcę - do 2 lat. Jeśli są bliżniaki 3 i tak dalej i tak dalej. Zasiłek jest wypłacany tutaj przez stosowny ośrodek pomocy społecznej lub rodzinie i wynosi on bez względu na rodzaj wykonywanej pracy i stałe zarobki - 420 zł. Więc nie bardzo opłaca się z niego korzystać.

Zasiłek wychowawczy jest płatny przez 2 lata, natomiast dłuższy okres jest już bezpłatny.

no wiedziałam ze coś tam jest płatne a coś nie - dzięki za podszkolenie przy okazji :D