Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość buba24

Wg. wagi moja mała jest ok.1 tyg. do tyłu - czy to bardzo źle?

Polecane posty

Gość buba24

Jestem w 29tc, zmartwiło mnie to ostatnio miała większą niedowagę - z czego to wynika?? Czy może oznaczać jakąs chorobę?? Na dodatek jest ułozona nóżkami do dołu ale leka powiedział, ze na razie mam sie nie martwić...??

Gość buba24
Nkt tak nie ma/nie mial??

hmm moja miala dobra wage ale do okolo 35 tyg byla ulozona pośladkowo a potem sie sama odwrócila takze tym sie nie martw :) pozdrawiam 🌼

Gość buba24
Mamani czy Ty też tak dziwnie odczuwałaś ruchy w tym ułożeniu dziecka? Takie tąpnięcia po wnętrzach, dziwne uczucie tam na dole, czasem bolące, że już nie wspomnę gy kopnie w pęcherz... wolałam ją głowką ku dołowi ;)

buba niestety tak. W koncówce to juz wogole czasem bardzo mnie wszystko mnie bolalo. powiem ci ze doskonale czulam kiedy mala sie odwrócila- jakby mi ktos slonia przektrecil w brzuchu :):D:D

U mnie też do 35tc była mała ułożona pośladkowo. NIe czułam kiedy się odwracała - ale wyraźnie zmieniły się ruchy potem - zamiast wypychającej pod łukiem żebrowym okrąglutkiej głowy zaczęły wypychać się dużo mniejsze nóźki i prostować:) A co do wagi - to waga obliczona za pomocą USG to tylko szacunkowa waga dziecka - ważne aby maluch przybierał między kolejnymi USG, i aby proporcjonalnie rosły głowka, brzuszek i nóżka (dopuszczalne róznice między wymiarami do 2 tyg. są normą). Dzieci zazwyczaj rosną skokowo - więc nie zdziw sie jak na nastepnym badaniu maluszek nadrobi wszystko z nadmiarem. I słuchaj tylko Swojego zaufanego lekarza - jeśli według niego wszyskto jest w porządku to TAK JEST!!!!!

Jesli chodzi o wage nienarodzonego jeszcze dziecka to nie wydaje mi się zeby az tak się trzeba było przejmować przejmować bo często jest to waga przybliżonai z doświadczenia wiem że lakarzowi nawet zdarza sie pomylić prawie o prawie kilogram więc myślę ze to sa tylko takie dane szacunkowe.. A jesli chodzi o ułożenie dziecka to czasem potrafi sie ono odwrócić nawet w dzień porodu....więc nie ma regoły i na razie nie masz co się martwić.Ja też jestem w 29 tygodniu i równiez mój maluszek szaleje mi czsem w brzuchu , kopie o wiele mocniej niż moje starsze córeczki kiedy byłam z nimi w ciązy....Więc się nie martw na zapas bo wszystno napewno gra skoro Twój lekarz nie ma zadnych zastrzezeń..powodzenia

Hej. Urodziłam dziecko 1,5 miesiąca temu miało ważyć według USG niecałe 3 kg i być drobniutkie ok 50 cm długości, w rzeczywistości Mikołajek urodził się ważąć 3600 i mierząc 59 cm.Wszyscy byli zaskoczeni wyglądem i gabarytami mojego dziecka, gdyż miałam bardzo mały brzuch i przytyłam 8 kg.Więc takied dane niestety nie są adekwatne do rzeczywistości

Gość Ja też myślę że nie należy
się stresować, tym bardziej, że 29 tc to już okres indywidualnego wzrostu dziecka. W pierwszej polowie ciąży znacznie bardziej miarodajne jest obliczanie wagi dziecka, bo wówczas dzieciątka rosną w miarę "równo" i nie mają tkanki tłuszczowej, a później zaczynają się różnice wzrostowe i wagowe. Dziewczyny, napisałyście o odczuciach przy ułożeniu pośladkowym. U mnie do 25 tc synek był ułożony pośladkowo, usg w 30 tc wykazało, że odwrócił się i przyznam, że czułam tę przewrotkę. Teraz jestem w 34 tc i znów coś wielkiego i okrągłego wypycha się w górnej części brzucha, tuż pod mostkiem. Zastanawiam się, czy maluszek znów się odwrócił i jest w położeniu pośladkowym?? Już sama nie wiem.

Gość Ja też myślę że nie należy
Zekanna, a u mnie jest tak, że Maluszek wg usg podobno jest dość duży (wydaje się być prawie 2 tygodnie większy niż wskazywałaby data @), natomiast brzuch też mam stosunkowo niewielki i na plusie jak na razie 6,5 kg, więc też nie dużo. Te Maluchy są nieprzewidywalne:)

Dokładnie tak jak napisałaś, a później niespodzianka, że dziecko nie chce się zmieści w przygotowaną do szpitala wyprawkę:)

Mój synek obrócił się w 30 tygodniu i do tej pory tak sobie \"wisi\". Oczywiście tak już zostanie bo napewno ma za mało miejsca żeby spowrotem się majgnąć:) Uczucie było okropne:o Ogromne zniekształcenie brzucha z trzymającym około 2 minut bólem. Ale cóż, ważne, że gotowy do drogi:) To było kwoli wstępu, aby uświadomioć, że co dziecko to inaczej. Jedno obróci się bardzo wcześnie, inne \"tuż\" przed urodzeniem. Jeśli chodzi o wagę. Moje badanie USG wykazało, że w stosunku do ostatniej miesiączki, synek jest o 2 tygodnie za mały. Ale, mądry lekarz i mąda mama wiedzą, że to jest nic. Po pierwsze sam wachlarz \"błędu\" terminu urodzenia dziecka to w sumie 5 tygodni (dziecko może się urodzić 3 przed i 2 tygodnie po wyznaczonym terminie, i to nadal będzie prawidłowo). A po drugie i chyba jeszcze ważniejsze, waga dziecka w określonym tygodniu ciąży jest ustalana na podstawie średniej. A jak wiemy, nie każde dziecko jest takie samo. Ostatnimi czasy bardzo dużo rodzi się \"wielkoludów\" (od 4 do nawet 5,5 kg), podczas gdy średnia waga dziecka to 3300-3500g. Ale tak samo jest w drugą stronę-dziecko może ważyć w ostatnim miesiący ciąży nawet niecałe 3 kg i też będzie dobrze (bo np.mama jest drobna).

Cześć, moja Hanka wg Usg ważyła wczoraj 3200, ułożona jest pośladkowo a to już 39 tydzień się zaczął i w poniedziałek mam cesarkę. Nie martwcie się wagą dziecka w brzuchu, bo faktycznie jest jakiś poziom błędu, a i dzieci są przecież różne. Pozdrawiam.

Gość do ja tez mysle ze nie nalezy
mnie sie tez 'takie cos' wypina (i tez jestem w 34 tygodniu) - dzisiaj polozna mi powiedziala, ze to plecki i tylek, glowa jest do dolu. wiec moze u ciebie tez tak jest?