Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebny pediatra

poradzcie proszę bo ręce mi opadają

Polecane posty

Gość potrzebny pediatra

moja córka niedawno była chora zaczęło się od kataru a za dwa dni zaczęło ją boleć ucho, laryngolog stwierdził stan zapalny przepisał antybiotyk , krople do nosa , do ucha, za tydzień byliśmy u kontroli, ucho się wyleczyło kazał dobrać antybiotyk do końca, katar się skończył, pozostał tylko taki bardzo mokry kaszel który odkasłała rano kilka razy i cały dzień był spokój, w sumie była 11 dni na antybiotyku, skończyła brać wczoraj rano a dziś znowu pojawił się KATAR ! ręce mi opadają nie wiem co robić , mam jeszcze jedno opakowanie tego antybiotyku ale nie wiem czy jej podać, narazie nie gorączkuje, jest tylko ten katar, ale boję się że zaraz znowu ucho zacznie boleć, z jednej strony nie chcę dawać kolejny tydzień antybiotyku z drugiej nie wiem czy to jakieś niedoleczenie czy już nowa infekcja, błagam co robić , bo ręce mi już opadają podaje jej vit C , witaminy i tabletki na czosnku, co robić?! ale najczęściej u niej i tak infekcja kończy się podaniem antybiotyku

Gość potrzebny pediatra
ale co robić, kółko się zamyka, jeśli jej podam to będzie prawie 3 tygodnie na antybiotyku, to chyba już za długo, jeśli nie może skończyć się powikłaniami

Moim zdaniem tego samego antybiotyku już nie ma sensu podawać. Katar albo jest wynikiem niedoleczenia poprzedniej infekcji, albo po prostu nową chorobą - może tym razem wirusową i obejdzie się bez antybiotyku. Jeśli opcja pierwsza jest prawdą to widać,że antybiotyk nie trafiony - tylko przyćmił infekcję ale jej nie doleczył i dalsze podawanie nic nie pomoże. Ale to jest w stanie ocenić tylko lekarz po zbadaniu malucha - po ocenie gardła, ucha itp. Kaszel, ktory opisujesz też mógł wynikać z kataru spływającego po tylnej ścianie gardła i drażnieniu - po prostu mógł wcześniej nie wydostawać się na zewnątrz tylko zlewać się do środka, a teraz po kilku dniach jego charakter się zmienił i zaczął wypływać - trudno mi powiedzieć. Myślę,ze tylko dobry, zaufany pediatra po zbadaniu dziecka rozwieje Twoje wątpliwości - poweidz o Swoich obawach na temat antybiotyku i długiego jego podawania i częstych infekcjach kończących się podobnie - może warto dokładniej oglądnąć migdałki, albo pomyśleć o alergii - przez to większej podatności na infekcje. Życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia dla maluszka🌻🌻🌻

Gość Monika77714
Przedewszystki dobry laryngolog,wymaz i jeśli już antybiotyk to bedą wiedzieli na jaką bakterię zadziała,a nie w ciemno jak to zwykle przypisują.I polecam zaszczepić dziecko szczepionką homeopatyczną dolivaxill i raz w tygodiu dawać jedną dawkę oscillumcoccinum.

ja tez nie jestem lekazem ale to nie zle dobrany antybiotyk bo moze byl dobry tyle ze z tej grupy slaby bo wyraznie taki byl wystarczajacy ale katar nie oznacza ze znowu infekcja tylko to ze katar zazwyczaj trwa 2 tygodnie a jeszcze zalezy jaki katar poza tym inhalacje rob to jest bardzo wazne ja mialam z dziecmi w zeszlym roku zapalenie pluc ale od tamtej pory zawsze inhalacje robimy i na noc na katar nasiwin tlko na noc zeby nie splywalo