Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hania_30

Mialam cesarke i goraco polecam! Jaka forme porodu wybrac drugim razem?

Polecane posty

Ja miałam mieć cesarkę, ponieważ z usg wynikało ze dziecko będzie ważyć około 4,5kg. Cieszyłam sie bo bałam sie rodzić tak duże dziecko. Dzień przed terminem cięcia odeszły mi wody i akcja postępowała bardzo szybko. Zbadano mnie i okazało sie że \"mam warunki\" i postanowiłam spróbować. Po 6 godzinach na porodówce urodziłam córkę. Waga 4,300, długość 62cm, 10pkt, łożysko urodziłam w całości, ale niestety nie obeszło sie bez nacinania. U mnie było ok, ale wcale nie musiało tak być, bo koleżanka mojej przyjaciółki urodziła s.n. syna o tej samej wadze i pękło jej s[pojenie łonowe:( Nie mogła karmić, spędziła dużo więcej czasu w szpitalu i była na antybiotykach:( Ja myślę że wszystko zależy od umiejętności oceny stanu przez lekarza czy położna. To czy ktoś będzie musiał mieć nacięte krocze czy nie, jest też sprawą bardzo indywidualną. To jest tak jak z rozstępami. Jedna ma straszne po ciąży inna nie. Wszystko zależy od elastyczności skóry. A po porodzie siłami natury też nie czułam sie rewelacyjnie... tzn plusem było to ze godzinę po porodzie poszłam już pod prysznic, ale do momentu ściągnięcia szwów, czyli przez 7 następnych dni miałam masakrę:( Nie mogłam na dupie usiąść, ciężko mi sie chodziło, a już jak sie tyłek spocił, to aż syczałam:( Cieżko mi było. O niebo lepiej było po ściągnięciu szwów. I co prawda, to prawda... żony i córki ginekologów zazwyczaj mają cesarki.

A po jednej cesarce, to przy następnej ciąży wskazana raczej będzie druga cesarka.

Gość ILONA 18
JA TEZ MAM MIEC CC ZA 3TYG.ZE WZGLEDU ULOZENIA MIEDNICOWEGO,MALY WAZY 2600 I NIE JEST DUZY,JESTEM NISKA I LEKARKA POWIEDZIALA ZE DZIECKO I TAK BY SIE NIE OBRUCILO BO MA MALO MIOEJSCA A CHOCBY NAWET TO I TAK BYM NIE URODZILA NATURALNIE... BARDZO SIE BOJE JAK TO WSZYSTKO SIE POTOCZY

Ja bede rodzic w marcu. Zawsze chcialam miec cesarke, poniewaz wszystkie moje kolezanki po CC bardzo sobie chwala. Jednak w czasie ciazy cos sie we mnie zmienilo i stwierdzilam, ze chce rodzic naturalnie. Aczkolwiek przy ostatniej wizycie u gina. okazalo sie, ze maly jest caly czas bardzo nisko czyli w miednicy. Moja gin, powiedziala, ze jezeli sie nie podniesie to czeka mnie cesarka. I tak w sumie to nie wiem co mnie czeka ale chcialabym uniknac cesarki. Mam jedna znajoma ktora jest po cc i ma potworne problemy z kregoslupem. Jest juz po dwoch operacjach. Lekarz tlumaczyl, ze to prawdopodobnie po zastrzyku w kregoslup. Ja wiem, ze nie ma reguly i moze ona jest jednym przypadkiem na sto ale jest. Pozdrawiam!!!!!

grzywa, tak jak pisalam wczesniej jedna cesarka nie jest wskazaniem do kolenjnej. A kolejna sprawa to ze spojonie lonowe nie moge peknac, moze sie jednie rozejsc, ale to zalezy raczej od czynnikow osobniczych, niz od tego ze dizecko jest wielkie

Gość fela29
Mam pytanko odnośnie cesarek, bo miałam już dwie - jedną na życzenie - choć tego żałuję a drugą z przyczyn małowodzia i spadku tętna dziecka - czy kiedyś jak bym się zdecydowała na 3 dziecko muszę mieć cesarkę czy już nie mam szans na poród sn????Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość upppppppppppp

Witam wszystkich! Chcialam tylko dodac ze mialam porod sn, coreczka 4,38 kg, 10 Apgar, rodzilam tylko z polozna i mezem, bez naciecia krocza, tylko z reczna ochrona krocza; mialam kilka pekniec skory, ktore zeszyla mi polozna i ktore zagoily sie bez problemu; 2 godz po porodzie sama poszlam pod prysznic; nie bralam zadnych srodkow p/bolowych; I mam male pytanko dla wszystkich kobiet zwolenniczek cc na zyczenie: czy planujecie posiadanie tylko 3 dzieci nie wiecej, a nawet jesli nie planujecie czy zdajecie sobie sprawe ze mozecie sie znalezc w sytuacji kiedy po 3 ciazach zakonczonych cc zachodzicie w ciaze ( a taka sytuacja moze sie zdarzyc, antykoncepcja jest jak wiadomo czasem zawodna, no chyba ze podwiazecie sobie jajowody ) i co wtedy? usuniecie ciaze? czy podejmiecie ryzyko jej donoszenia, kiedy stawka jest wasze i dziecka zycie? nie wiem czy pomyslalyscie o tym kiedys, moze nie jestescie do konca tego swiadome... cc jest wielkim dobrodziejstwem, pozwala wielokrotnie uratowac dziecko, mysle jednak ze cc na zyczenie jest duzym naduzyciem; kobiety zgadzaja sie na nie nie do konca swiadome konsekwencji i mozliwych zagrozen; to oczywiscie moje zdanie ktorym chcialam sie podzielic, nikogo do niczego nie namawiam fela29 - nie jestem ginekologiem ale mysle ze porod sn 3 moze byc u ciebie zagrozony potencjalnie peknieciem macicy ze wzgledu na oslabiony w bliznie po cc miesien macicy, poddawany silnym skurczom porodowym; oczywiscie tak nie musi sie stac, musisz zapytac gin

ja tez miałam cc z bliźniakami a córke urodziłam naturalnie i szczerze to wolę nature. fela mysle,że jak najbardziej masz szanse na poród naturalny-polecam

Gość renia23
teraz inaczej tną przy cc na spojeniu łonowym - myslę,że to nie przeszkadza,że były wcześniej cesarki by urodzić sn.Brzuch wysoko nie jest pocięty.

Do cesarek!!! Powiedzcie mi dziewczyny czy to znieczulenie w kregoslup boli? Wiadomo, ze chodzi mi o uklucie. Jestem warjatka na punkcie igiel. Krew pobieraja mi na lezaco, bo mdleje. Prawdopodobnie czeka mnie cesarka i dlatego pytam.

Gość renia23
nie boli nie masz co sie martwic.

Gość wierzę w antykoncepcję
qrka wodna---> ja przed zajściem w ciążę brałam tabletki anty przez 8 lat i nie wpadłam. Wierzę w skuteczność tej formy antykoncepcji. Planujemy dwójkę dzieci.

Nie planuję więcej niz 2ki dzieci.Poza tym znam dziewczyne ktora 4 razy miala cc i jest b.zadowolona.PoZa TYM rozumiem, ze chcialas wyrazic swoje zdanie,jednak wieksze zaufanie mam do lekarzy niz tego co tu przeczytam. Pozdrawiam

Gość roxi22
po ilu cesarkach robią kolejną juz bez problemu????

Gość upppppppppp