Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fifilis

rano węglowodany, wieczorem białka?

Polecane posty

Gość fifilis

czytając wypowiedzi osób ,które moim zdaniem coś wiedzą o odchudzaniu - wnioskuje że taki podział by był najlepszy żeby ułatwić chudnięcie. jak myślicie?

Gość szalonaRozwaga
tez jestem ciakawa

Gość fifilis
bo np to co bardziej węglowodanowe spali sie do końca dnia no a ponoć białko na noc odchudza. jak to jest>? oczywiście wiem ,że dieta powinna być zbilansowana itp. chodzi mi o to czy przynajmniej trochę stosując się do takiej zasady - będzie prawidłowo.

Gość chyba
nie jestem specjalistka, ale trosze czytam o zywieniu. tak podaja rozne zrodla. rano powinnismy jesc weglowodany, ale te "zdrowe". czyli np. pelnoziarniste pieczywo, czy platki. jemy je rano bo daja nam wiecej energii na caly dzien. wieczorem bialka bo szybciej sie rozkladaja niz weglowodany(a wieczorem energii nie potzrebujuemy tyle co rano) i przyspieszaja przemiane materii. wiec do snu biako spalimy:)

o fajny temat. czyli jak sobie na wieczór zjeb hmmm powiedzmy jajko to nie będę głodna ale tez nie utyje?

Gość chyba
jajeczko albo jogurcik albo ser bialy:) i nie utyjesz:) oczywiście pod warunkiem ze w ciagu dnia rozsadnie bedziesz jadla:)

hmmm:) dobrze wiedzieć. a czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest z proporcjami? bo ponoć jak sie je więcej białek niż węglowodanów to sie tyje - i ponoć trzeba po równo.

Co do proporcji to nie wiem, ale też słyszałam że węglowodany najlepiej rano jeść

Gość upupuppupupuu
up

Zdecydowanie tak. Jest to podstawą diety, którą sam z powodzeniem stosuję od roku. Właściciwe, to juz sposób odżywiania, bo nie trzymam się tak ściśle, jak na początku, a waga się utrzymuje. Do 11 rano najwięcej jest w organiźmie hormonów spalających tłuszcz, po południu i wieczorem zwlaniamy tempo i tłuszcz łatwiej się odkłada. Kolejny szczyt jest między 17 a 18. Rano potrzeba więcej energii, stąd węglowodany złożone - pieczowo pełnoziarniste i razowe (mamy więcej kortyozlu i glukagonu ułatwiających spalanie tłuszczu). Po południu podstawą warzywa, zaś wieczorem białko.

jeśli chodzi o proporcję to energii z poszczególnych składników powinno pochodzić: 25-30% - tłuszcze 10-15% - białko 55 -65% - węglowodany To jest prawidłowo zestawiona racja pokarmowa. Pozdrawiam

Gość Szpec-jalny
november chyba te proporcje sa made by you :D Reszta tez pisze farmazony!!! Mozna jesc bialko rano i wegle na wieczor i sie schudnie!!! Nie przyjmujcie tego, co ktos kiedys nagryzmolil jako rzecz swieta!!! Starajcie sie sprobowac na sobie, poczytac FACHOWE teksty i wowczas przekazujcie wiedze :)

Taki własnie z Ciebie szpec :o To jest właśnie prawidłowo zestawiona racja pokarmowa według norm (nie według mnie). Kolego poczytaj troszeczkę. Akurat kształcę się w zakresie żywienia także daj sobie na wstrzymanie i zacznij pogłębiać swoją wiedzę nim zarzucisz, że ktoś nie ma racji. Najbardziej śmieszą mnie Twoje FACHOWE teksty... Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś tutaj podał odpowiednie pozycje, gdyż bardzo interesuje mnie kwestia żywienia, dlatego cały czas się kształcę. Dla potwierdzenia moich słów: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_norm.html żebyś nie musiał szukać: akapit \"Zalecane dzienne spożycie węglowodanów\" 2 zdanie. Pozdrawiam SZPECA ;)

Taki własnie z Ciebie szpec :o To jest właśnie prawidłowo zestawiona racja pokarmowa według norm (nie według mnie). Kolego poczytaj troszeczkę. Akurat kształcę się w zakresie żywienia także daj sobie na wstrzymanie i zacznij pogłębiać swoją wiedzę nim zarzucisz, że ktoś nie ma racji. Najbardziej śmieszą mnie Twoje FACHOWE teksty... Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś tutaj podał odpowiednie pozycje, gdyż bardzo interesuje mnie kwestia żywienia, dlatego cały czas się kształcę. Dla potwierdzenia moich słów: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_norm.html żebyś nie musiał szukać: akapit \"Zalecane dzienne spożycie węglowodanów\" 2 zdanie. Pozdrawiam SZPECA ;)

Taki własnie z Ciebie szpec :o To jest właśnie prawidłowo zestawiona racja pokarmowa według norm (nie według mnie). Kolego poczytaj troszeczkę. Akurat kształcę się w zakresie żywienia także daj sobie na wstrzymanie i zacznij pogłębiać swoją wiedzę nim zarzucisz, że ktoś nie ma racji. Najbardziej śmieszą mnie Twoje FACHOWE teksty... Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś tutaj podał odpowiednie pozycje, gdyż bardzo interesuje mnie kwestia żywienia, dlatego cały czas się kształcę. Dla potwierdzenia moich słów: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_norm.html żebyś nie musiał szukać: akapit \\\"Zalecane dzienne spożycie węglowodanów\\\" 2 zdanie. Pozdrawiam SZPECA ;)

Taki własnie z Ciebie szpec :o To jest właśnie prawidłowo zestawiona racja pokarmowa według norm (nie według mnie). Kolego poczytaj troszeczkę. Akurat kształcę się w zakresie żywienia także daj sobie na wstrzymanie i zacznij pogłębiać swoją wiedzę nim zarzucisz, że ktoś nie ma racji. Najbardziej śmieszą mnie Twoje FACHOWE teksty... Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś tutaj podał odpowiednie pozycje, gdyż bardzo interesuje mnie kwestia żywienia, dlatego cały czas się kształcę. Dla potwierdzenia moich słów: http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_norm.html żebyś nie musiał szukać: akapit \\\\\\\"Zalecane dzienne spożycie węglowodanów\\\\\\\" 2 zdanie. Pozdrawiam SZPECA ;)