Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewulka2313121

czy moge dostac 400 zl na wychowawczym jak moz zarabia 1800zl?

Polecane posty

Gość upupupu
a zeby isc na wychowawczy musisz miec przepracowane bodajze 6 m-cy ciagiem-nie potrzeba roku(ale tu sie moge mylic)

jezu wychowawczy sie bierze nie tylko po macierzynskim a kolezanka na gorze nie wspomniala ze któres jest po macieżynskim chyba!!!ale sie zaraz upewnie może sie myle!!

Gość upupupu
ej jesli na wychowawczym byl Twoj maz to wtedy nie liczyli Twojego dochodu

no mówimy o dwóch róznych rzeczach bo ty chyba o sytuacji gdzy kobieta idzie na wychowawczy po macierzynskim a wyzej nie bylo informacji

Gość upupupu
i jeszcze jedno-byc moze pomyliły mi sie osoby ale wydaje mi sie ze wczoraj czytalam na jakims topiku ze Ty jeszcze nie masz dziecka-ale moze mi sie popyrtało zreszta nie to jest tematem topiku

dlaczego mieli by nieliczyc jesli pracowała bym,ja akurat na rencie byłam i z dziecmi w domu tyle ze mój stan zdrowia sie pogorszył a ze mam niepelnosprawnosc to maż mógl isc na wychowawczy i nawet rente mi liczyli tylko nie do konca wiem jak z jego zarobkami

Gość upupupu
no to sorki

ale rozwin ztym macierzynskim bo to ciekawe i dużo napewno zainteresowanych jest i to pomocny temat

Gość upupupu
ale co chcesz wiedziec-konkretne pytanie?

Gość upupupu
Zgodnie z art. Art. 186 § 1. pracownik zatrudniony co najmniej 6 miesięcy ma prawo do urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez nie 4 roku życia. Do sześciomiesięcznego okresu zatrudnienia wlicza się poprzednie okresy zatrudnienia. § 2 art. 186 k.p. dodaje, że pracownik mający okres zatrudnienia określony w § 1, bez względu na to, czy korzystał z urlopu wychowawczego przewidzianego w tym przepisie, może skorzystać z urlopu wychowawczego w wymiarze do 3 lat, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 18 roku życia, jeżeli z powodu stanu zdrowia potwierdzonego orzeczeniem o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecko wymaga osobistej opieki pracownika. Natomiast co do zasiłku wychowawczego, to po 1 maja 2004 r. zastąpiony został dodatkiem z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przyznawanym wraz z zasiłkiem rodzinnym. Wsparcie przysługuje osobie uprawnionej do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres: - 24 miesięcy kalendarzowych, - 36 miesięcy kalendarzowych, jeśli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, - 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem z orzeczoną niepełnosprawnością lub orzeczonym znacznym stopniem niepełnosprawności. Dodatek ten przysługuje rodzinie uprawnionej do zasiłku rodzinnego, czyli rodzinie, której przeciętny miesięczny dochód na osobę uzyskany w 2002 r. nie przekroczył kwoty 504,00 zł lub 583,00 zł na osobę w przypadku rodziny wychowującej dziecko niepełnosprawne. Dodatek przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Ustawa określa następujące przypadki, w których wsparcie nie przysługuje. Odnoszą się one do sytuacji osoby pobierającej dodatek czyli matki, ojca, opiekuna. Osoba ta nie otrzyma dodatku jeśli: - bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w zatrudnieniu przez okres krótszy niż 6 miesięcy, - pracuje w okresie korzystania z urlopu (chodzi o pracę zarobkową), - w okresie urlopu wychowawczego korzysta z zasiłku macierzyńskiego. Dodatek nie przysługuje również jeśli dziecko przebywa w placówce zapewniającej całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej instytucji zapewniającej dzienną opiekę lub w innych przypadkach zaprzestania sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

Gość upupupu
tu masz wszystkie odpowiedzi chyba

ja też to znalazłam ale albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem albo tam nie ma odpowiedzi jak z tym wychowawczym jesli nie korzysta sie zaraz przed nim z macierzynskiego!!bo to 2 rózne sytuacje

Gość upupupu
chodzi Ci o to ze wykorzystałas macierzynski-poszłas do pracy i pozniej chcesz wrocic na wychowawczy? a to tego juz nie wiem to do mopsu pasowałoby zadzwonic