Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problem w kształcie okręgu

Pytanie z dziedziny dermatologii

Polecane posty

Gość problem w kształcie okręgu

Wie ktoś może co to za cholerstwo sie mnie przyczepiło...otóż na dłoni tuż przy nadgarstku wyskoczyły mi jakieś trzy tygodnie temu trzy okręgi. Są zaczerwienione i wygląda to tak jakby były z malutkich pęcherzyków wypełnionych płynem. Jakiś tydzień temu w środku każdego okręgu zaczęla mi sie łuszczyć skóra. Nie mam możliwosci p[óki co pójść do lekarza. Powiedzcie co to może byc i czym moge to leczyć.Dziękuję z góry za pomoc

Gość kosmetolog
Moze byc to objaw skory atopowej lub atopowiego zapalenia skory. Moze dzieje Cio sie tez tak na przegubach lokci?

mnie to się kojarzy z łupieżem różowym Giberta, nic skutecznego na to chyba nie ma, samo powinno przejść po kilku tygodniach.

Gość Możliwość
Jeśli te okręgi nie swędzą cię, nie bolą prawdopodobnie jest to grzybica. Najlepiej jakbyś poszła od razu do laboratorium przy szpitalu do wymazu. Hodowla stwierdzi czy to grzyb się rozwinie czy nie. Nawet nie chodź do dermatologa na przychodni bo on nie ma możliwości wykonania szczegółowych badań i może tym samym postawić mylną diagnozę. Wiem to poniważ moja mama to miała. dermatolog przepisała jej niestety maść dostępną na receptę oraz antybiotyk. Leczyła się przez miesiąc. Nigdy już nie miała nawrotu choroby.