Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się nad tym.

podwiązanie jajowodów, co wy na to?

Polecane posty

czekam na 2 cesarkę w swoim życiu, a że jestem już po 40- stce , myślę, że nie chcę więcej dzieci. lekarz powiedział mi, że to w polsce nielegalne, ale robi się to w pewnych przypadkach. i jeśli się zdecyduję, to pomyślimy. mam za sobą 5 poronień. nie chę ciągle się martwić, czy zajdę w ciążę , wiek też już nie ten do rodzenia. nigdy nie dawałam \"w łapę\" i nawet nie wiem, jak to zrobić i ile dać, bo pewnie lekarz będzie chciał pieniądze , jeśli mi to zrobi. (dał tak do zrozumienia), ale ja i tak nie wiem, jak to w razie czego załatwić. spytać się wprost, ile chce? czy czekać aż sam powie? co w ogóle myślicie o tym??

Gość bleeeeeeee

Gość z tego co mi wiadomo
podwiązywane jajowody można mieć dopiero po 30-stce i jak ma się conajmniej 3 dzieci. nie wiem jednak czy moje wiadomości są w 100% pewne :)

podwiązywane jajowody można mieć dopiero po 30-stce i jak ma się conajmniej 3 dzieci. nie wiem jednak czy moje wiadomości są w 100% pewne :)

Może porozmawiaj na osobności z lekarzem prowadzącym i powiedz wprost o co Ci chodzi.Niestety , Polki wciąż nie mają prawa samodzielnego decydowania o swoim ciele.I to ma być demokracja?! Myślę też ,że podjęcie takiej decyzji jest naprawdę trudne , dlatego porządnie ją przemyśl i zapytaj o skutki uboczne. Powodzenia:)

czemu bleeeeeeeeeee???? to powazny temat.

Gość hdfxjndn
Jak rozumiem, rozważasz wykonanie tego zabiegu drogą nieco "pozaoficjalną" więc nie ma znaczenia w jakich przypadkach jest to legalne. Jesteś po 40 więc pewnie kolejne ciąże są niewskazane, poza tym nie masz ich w planach. Zabieg jest stosunkowo bezpieczny i prosty. Ja na Twoim miejscu bym się zdecydowała. A lekarza oczywiście po prostu zapytaj ile chce, na pewno się nie zawstydzi ;) Pozdrawiam.

a czy ktoras z was jest po takim zabiegu? czy nie ma komplikacji? skutkow ubocznych?

Może porozmawiaj na osobności z lekarzem prowadzącym i powiedz wprost o co Ci chodzi.Niestety , Polki wciąż nie mają prawa samodzielnego decydowania o swoim ciele.I to ma być demokracja?! Myślę też ,że podjęcie takiej decyzji jest naprawdę trudne , dlatego porządnie ją przemyśl i zapytaj o skutki uboczne. Powodzenia:)

Gość są skutki uboczne
ponoć się tyje i trudno ten zabieg cofnąc

"trudno ten zabieg cofnąc" ten zabieg jest nieodwracalny :)

czyli znowu mam niepełne informacja :P

ponowie pytanie : czy ktoras z was jest po takim zabiegu? to wazne dla mnie. jeszcze kilka tygodni do podjeca decyzji - na cale zycie.

Gość to dziwne
to w takim razie wcale nie jest pewny zabieg. moze facet jakby sobie podwiązał;)

naczytalam sie troche w necie o tym i okazuje sie ze nie jest to faktycznie zabieg 100 proc pewny . czasem dochodzi do zaplodnienia, bo jajowod znajduje swiatlo, czy cos takiego, ale najczesciej dochodzi wtedy do ciazy pozamacicznej. to straszne. chcialabym juz nie zachodzic w ciaze. zadna metoda nie jest 100% pewna:( poza tym po cc przez 2 lata jest najwiekszy strach, bo nie wolno zajsc w ciaze. niebezpieczenstwo pekniecia macicy. to co , nie wspolzyc przez te 2 lata???? po poprzednim moim cc przez 2 lata panikowalismy z mezem i nasze wspolzycie wcale nie bylo udane, wrecz przeciwnie:(

Gość ale przecież są
pigułki, są pezerwatywy... ludzie... możesz współzyć, tylko się zabezpieczaj odpowiednio, np na 2 sposoby.

no coz....nie zostalam zrozumiana...

Gość plupl
jak to niezruzmiana kazdy ci doradza jak potrafi a ty jakies tu fochy stroisz

Gość do mamani
na twoim miejscu zdecydowałabym sie na taki zabieg o jak piszesz bedzie cc wiec bedzie okazja ku temu

Gość do mamani
wazektomia nie jest legalna w polsce

Gość do mamani
a podwiazanie jajników jest stosowane dosc czesto moja bratowa miała to zrobione z powodów zdrowotnych włansie

katis, dzieki za podpowiedz. bedziemy myslec. :)

poza tym , jak nie jest legalna, jesli wykonuje sie te zabiegi w toruniu?

Gość anetap1
Miałam trzy cesarki i to w dość krótkim odstępie czasu,nie miałam szans na naturalny poród,a że ryzyko pęknięcia macicy przy kolejnym jest bardzo duże ,lekarze sami zaproponowali mi podwiązanie.Skutki uboczne?Tycie.Jeśli masz więcej niż trzydzieści lat,blizny na macicy po poprzedniej cesarce,proponuje rozmowę z lekarzem,jest bardzo duże prawdopodobieństwo,że podwiązanie będzie miało wskazania medyczne,czyli dla Twojego bezpieczeństwa,bo kolejnej ciąży mogłabyś nie przeżyć.

Nie rozumien tej "nielegalnosci"- na Zachodzie jest to metoda antykoncepcji!!!

Gość moniaaak
do zastanawiam się nad tym:,ja 3 miesiące po cesarce zaszłam w ciąże wi ęc mnie nie strasz nawet

Gość kilerka211
trochę poczytałam co tu piszecie... mam podwiązane jajowody od ponad 5 lat... za sobą 3 cięcia cesarske, niestety dzieci tylko dwoje... zmieniłam partnera życiowego... zarzekałam się, że już nie chcę więcej dzieci... ale teraz... wszystko się zmieniło... żałuję... mimo, że przeżyłam 6 poronień zanim doczekałam się drugiego i trzeciego dziecka....pierwsze zmarło w niemowlęctwie...(2,5 miesiąca) dziś pragnę, by jajeczko \"znalazło światło\"... boję się ciąży pozamacicznej... ale zaryzykowałabym... a jeśli chodzi o pęknięcie macicy po cc... trochę przesada... zaszłam w ciążę po cc po 8 miesiącach... ciąża przebiegała normalnie... pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy... dzieci to skarb... bo dla kogo miałybyśmy żyć, jeśli nie dla dzieci właśnie...

Gość ja wlasnie
ja właśnie w zeszłym roku miałam podwiązane jajowody podczas cc ze względów zdrowotnych, a teraz juz wiem, że jestem w16-tym tygodniu ciąży. Cuda (?) się jednak zdarzają...