Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JedsnaTakaja

Honorowe Oddanie krwi-pytanie,wiecie-odpowiedzcie

Polecane posty

Gość JedsnaTakaja

Czy jesli pobiora mi krew-nie wiem jak to sie odbywa dokladnie,bo chce isc pierwszy raz:) bo potrzebuja mojej grupy krwi,a miło by było uratowac komus zycie jesli jest taka mozliwosc, wiec czy biora najpierw probke do badan?i jesli nie ma np HIV czy Wirusowe zapal watroby to dopiero biora to 450 ml czy odrazu 450 ml i potem badaja? Czy przyslaliby mi zawiadomienie jesli by wykryli np HIV? i jesli by to wykryli to chyba nie wysylaja ksiazeczki dawcy do domu? Jak to jest?Przepraszam,ze Wam glowe zawracam tyloma pyt,ale glupio mi sie tam pytac.niby nie podejrzewam nic u siebie bo prowadzoe sie nader przyzwoicie;) ale lepiej wiedziec co w razie czego.Pozdrawiam i z gory dziekuje za odp

Gość ** ** ** ** ** ** *** *** ***
z próbki robią podstawowa morfologię i jak jest ok to pobierają 450ml...jak dobrze trafisz to czasem mają woreczki 300ml i do takich pobierają za pierwszym razem. badanie hcv i hiv robią póżniej i jeśli wyszły by pozytywne to maja obowiązek Cię zawiadomić...jednak na początku samy wypełniasz ankietę i jeśli lekarz/pielęgniarka uzna że jesteś w grupie ryzyka zarażenia jednym z tych wirusów to w ogóle nie będziesz mogła oddać krwi.

Gość TAk jak wyzej

Gość gabib
Opiszę Ci ,jak to było u mnie. Oddawałam krew na rzecz teściowej przed operacją. Najpierw z palca wzięto małą próbkę krwi, aby sprawdzic poziom hemoglobiny.Potem już 500 ml,z tego 50 ml idzie na badania (żółtaczka ,HIV,kiła)Jeśli w ciagu 2 tygodni nie dostaniesz od nich pisma, nie jesteś nosicielem ww, a w stacji czeka na Ciebie Legitymacja Honorowego Dawcy Krwi z wpisaną Twoją grupą .

Gość JedsnaTakaja
aha:) dzięki:) czy robia po pobraniu 450 ml(ewentualnie tych 300) badania na HIV i HCV i wtedy dopiero pisemnie powiadamiaja? i rozumiem ze automatycznie tez nie otrzymuje ksiazeczki? Bo mam obok kolezanke ktora otrzymala ksiazeczke,czyli pyta czy to znaczy ze bylo ok,jesli chodzi o HIV:) zawiadomienia jej nie przyslali zadnego tylko ksiazeczke

Gość JedsnaTakaja
dziekuje gabib:) pisalam swoj tekst wyzej zanim przeczytalam Twoj