Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porażka...

NIE UFAJCIE MERCILONOWI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość porażka...

bralam cilest.wszystko bylo ok, ale bolaly mnie piersi ... zrobilam sobie przerwe jakies 4 miesiące. lekarz zapisal mi mercilon.. w czasie gdy nie bralam tabletek nie kochalam sie z chlopakiem. gdy zaczelam brac mercioln wrocilam do seksu, po pierwszym opakowaniu czulam sie naprawde zle.poszlam do lekarza i okazalo sie...... ze jestem w ciąży....... mam 18 lat.. po prostu super ;(;(

też mam 18 lat, mercilon brałam przez 14 miesięcy i nie zaszłam w ciąże. wiec nie chrzań bo Twoja wpadka na pewno nie zalezy od rodzaju tabsów.

Gość ja bralam je przez rok
i nie zaszlam...

Gość ha TAK TO BYWA
Jeśli się kochałaś zaraz od pierwszej, drugiej tabletki to możliwe, ale to już nie wina tabsów tylko braku wiedzy. Nie martw się będziesz kiedyś młodą mamą z odchowanym dzieckiem, kiedy inne będą się męczyć z pieluchami na stare lata. PORADZICIE SOBIE.

Gość ............ ...... .....
nie straszcie mnie

Gość porażka...
lekarz pwoiedzial mi ze mercioln zawiera niedostateczna ilosc hormonow dla ewnej ilosci kobiet co oznacza ze nie dzialaja na kazdego... wiec uwazajcie...

Gość Jednak
Cóż zawsze podejmując współżycie trzeba brać pod uwagę możliwość ciąży. Nawet przy najlepszych zabezpieczeniach nie ma 100% pewności. Skoro uznałaś, że jesteś dostatecznie dorosła, żeby uprawiać seks musi Ci starczyć tej dorosłości by wychować dziecko. WŁAŚNIE DLATEGO SEKS JEST DLA DOROSŁYCH to nie jest gra w klasy.

Gość ............ ...... .....
wezcie skonczcie z takimikomentarzami, ciaza to rewolucja w zyciu kazdej kobiety, i teksty typu seks jest dla doroslych zostawiajcie dla sluchaczy radia marysia

Mercilon ma tyle samo hormonow co wiele wiele innych tabletek wiec to żaden argument dla mnie, wiadomo, ze nie zadziała na kobiete ze znaczną nadwagą- a takim lekarz przepisuje mocniejsze tabletki. Wszystkie tabletki są tak samo skuteczne.

Gość Jednak
seks jest dla dorosłych.To chyba większa rewolucja w życiu maturzystki, niż 23 czy 25latki? Skoro już jesteś w ciąży to czym Cię tu straszę? Życzę Ci teraz tylko szczęścia. Byłabym szczęśliwa, gdyby słuchacze Radia Maryja mieli takie poglądy jak ja. A rządzący tym krajem, gdyby się zarazili moimi poglądami ... eh... Dzieci byłyby uświadamiane w szkole od najmłodszych lat. Nastolatki wiedziałyby jak się zabezpieczać wszytkimi naukowymi metodami. Mielibyśmy łatwodostępną refundowaną przez Fundusz Zdrowia antykoncepcję (dziewczynki, wyobraźcie sobie, że tak już było 25 lat temu w naszym kraju). Kobietom płacono by tak jak mężczyznom i wogóle miałyby pracę, więc mogłyby bezpiecznie rodzić dzieci. Kobiety miałyby wolność osobistą i same decydowłyby o swoim brzuchu zgodnie z własnym światopoglądem - nie musiałyby tułać się po Europie, żeby zrobić aborcję w bezpiecznych, szpitalnych warunkach (to też już miałyśmy i pozwoliłyśmy sobie tą wolność samostanowienia odebrać). Ale powszechna dostepność antykoncepcji i szeroka wiedza na tematy seksualne i prokrecji zmniejszyłaby liczbę tych dramatycznych zabiegów do minimum. Bo wiele nawet z tych co wpadłyby chciałyby swego dziecka czując się bezpiecznie w pracy zawodowej, do której mogłyby wrócić po wychowawczym. Po prostu raj. Aż się rozrzewniłam ... Może naszym córkom i wnuczkom uda się zdobyć pełnię praw obywatelskich.

Moniak ma rację. Poza tym nie jest to wina Mercilonu, tylko Twoja. Miałaś badania przed rozpoczęciem tabletek? Dobrze je brałaś? Znasz zaburzenia swojego organizmu? Skoro PO PIERSWSZYM opakowaniu czułaś się źle, to znaczy, że te odczucia miałaś po trzech tygodniach. Jeśli zaszłabyś w ciążę w czasie brania Mercilonu, oznaczałoby to, że musiało w czasie brania taletek dojść do owulacji. Tabletki bierze się od pierwszego dnia cyklu. Poziom hormonów jest sztucznie stymulowany tak, by nie mógł zachodzić proces dojrzewania jajeczka, co trwa trochę dłużej niż kilka dni. Nawet gdybyś miała aż takie zaburzenia, że Mercilon nic by nie zadziałał, oznaczałoby, że czułabyś się źle z ok. 1-tygodniową ciążą. Jakoś mi się w to wierzyć nie chce. Musiałaś coś pokręcić z tabletkami.

Tez kiedyś brałam Mercilon - ok 3 lat i działał jak trzeba. Tyle że ja np. nie palę (to ważne), poza tym z tego co pamiętam - żadnym tabletkom nie powinno się ufać w 100% od pierwszego opakowania, tylko dopiero od drugiego. Z tego co piszesz wynika że nie przestrzegałaś podstawowej zasady, trzeba się było przy tym pierwszym zabezpieczyć dodatkowo np. gumką.

Gość MALOOTKA2345
Skoro decydujesz sie na seks, przyjmujesz to, ze zawsze mozesz zaliczyc wpadke. Takie sa konsekwencje. I nie ma tu co zwalac na tabletki...

Nieprawda. Tabletki chronią od pierwszego opakowania. Sami producenci tak przyznają, zresztą jest to logiczne z punktu widzenia biologii. Ale trzeba przestrzegać zasad, a i ludzki organizm to nie maszyna, trzeba znać jego ograniczenia, zanim wyda się pochopny wyrok. Tabletki działają, bo taka ich zasada, to my najwyżej nie działamy odpowiednio ;)

Gość MALOOTKA2345
ja biorac tabletki zaczelam wspolzyc bez zabezpieczenia po 14 dniach brania :) tak powiedzial lekarz i to nie jeden...ale przez pierwsze 14 dni kazal sie zabezpieczac..

Gość ja brałam mercioln około
4 lat i wszystko było ok

ja biore mercilon i niezle mnie wystarszylas:P poki co wsyztko w porzadku ale i tak musze je zmienic bo nie najlepiej sie po nich czuje:/

Gość porażka...
wszystkie te wasze opinie moge podsumowac tylkowjedne sposob.. jak moglam inaczej zajsc w ciaze skoro nie kochalam sie nie biorac tabletek!! a kochalam sie po zazyciu chyba trzeciej juz tabletki. no to ladna farsa z tym ze zabezpieczaja od pierwszej tabletki.. nie mowie wam tego na zlosc czy cos po prostu zebyscie wiedzialy ze taki przypadek sie trafil... acha. i z tym ze otyłym przepisuje sie wieksze dawki hormonow----sory, gruba nie jestem. waze 53 kilo przy wzroscie 165 cm..

Czyli źle brałaś tabletki albo masz jakąś chorobę, która powoduje, że nie mogły zadziałać. Słuchaj, tabletki ingerują w Twoje hormony, powodując, że nie dochodzi do owulacji. Pierwszego dnia cyklu rozpoczyna się dojrzewanie pęcherzyka. Jeśli nawet by zaczął dojrzewać, to przy prawidłowym zażywaniu tabsów wchłonąłby się. Nie ma takiej opcji, żeby doszło do owulacji po 2-3 tygodanich, skoro przez cały ten czas nie ma stymulacji hormonalnej powodującej dojrzewanie tego jajeczka i możliwość pęknięcia pęcherzyka, gdy będzie ono już gotowe do zapłodnienia. Więc JAKIM CUDEM chciałabyś zajść w ciążę, nie mając owulacji??! (To przy okazji pytanie do tych, co twierdzą, że w pierwszym cyklu się zachodzi). Taka sztuczka to się nawet Matce Boskiej nie udała! Musiałaś pokręcić z taletkami albo zaistniało coś, czego nie kojarzysz, a obniżyło działanie tabletek.

a poza tym nie sraj sie bo nie od dzis wiadomo, że tabletki daja 99% zabezpieczenia a nie cholera 1000000%

Gość porażka...
cooo?? dlaczego mialabym usuwac dzieck odbilo ci??????!!!!!! Bóg tak chcial wiec jestemw ciazy i takie są koleje losu!!!!!!!!!

Gość buahahahehe
Świetna sprawa, ktos Wam pisze, ze wydarzenie mialo miejsce- ze zaszła w ciaze.... no i owszem moze to byc jej wina, zle zazyta pigulka itd. no ale,bez przesady, seks dla doroslych?a czy ona nie byla dorosla w momencie gdy zdecydowala sie na powazna antykoncepcje?przeciez, ona nie poszla z pierwszym lepszym do lozka bez zabezpieczenia! i dlaczego od razu wszyscy,ze usuwac? no i kto tu jest dorosly?bo te fanki aborcji.... to chyba same powinny pomyslec, nad dorosloscia i powaga seksu!

Ja sama biore mercilon od 9 miesiecy i narazie bez wpadki. Ale przestraszyla mnie ta wypowiedz...

Autorko, nie mieszaj Boga do swoich poczynań. Ty i tylko Ty jesteś odpowiedzialna za dziecko (no i partner), Bóg w tym akurat palców nie maczał... aczkolwiek palce nie są najlepszym określeniem, jak pisał pewien artysta.

Gość SPOKOjniejsza
Jeśli chodzi o mercilon to denerwuje mnie to że po tych tabletkach moja cera stała się skłonna do wyprysków i zastanawiam się nad ich zmianą..wcześneij nie mialam zadnych prblemow;/ale myśle też że nei należy generalizowac bo każda z nas jest inna..i inaczej bedzie reagowac na tabletki..