Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żyjemy bez ślubu

uznanie dziecka

Polecane posty

Gość kyrra
można uznać dziecko przed jego urodzeniem.Musicie tylko razem pojść do USC przed urodzeniem dziecka.

Gość żyjemy bez ślubu
kyrra, dzięki. stygo, zadzwonię jutro do usc. ale temat mnie męczy od wczoraj, urzędy zamknięte, dlatego pytam na forum. :)

Gość żyjemy bez ślubu
kyrra, czyli w usc dają papierek i pokazuje się go w szpitalu? wtedy ojciec sam może po urodzeniu dziecka iść do usc i zarejestrować go? tak to rozumiem.

Gość do nanka34
no to ładnie męża wrobiłaś w cudze dziecko.

Gość żyjemy bez ślubu
dzwoniłam do usc i może komuś się to jeszcze akurat przyda, że można uznać "dziecko w łonie" , czyli przed urodzeniem oboje rodziców idzie do usc i podpisuje dokument. po porodzie wystarczy, że już sam tata dziecka pójdzie i zarejestruje na swoje nazwisko. pozdrawiam wszystkie niezamężne przyszłe mamy:)

Gość żyjemy bez ślubu
acha, jeśli kobieta jest po rozwodzie, to od dnia rozwodu do dnia urodzenia dziecka musi minąć 300 dni. jeśli nie, to trzeba to załatwiać sądownie.

Gość rlt
opuscilam meza w 2005 a rozwod dostalam w 2008.w 2006 urodzilam dziecko z innego mezczyzny,ktory uznal dziecko i zostal wpisany do aktu urodzeni dziecka.starajac sie o polski akt urodzenia powiedzieli mi ze wedlug polskiego prawa nie moga wpisac danych mojego partnera(biologicznego ojca dziecka)tylko chca wpisac done ex-meza.czy to jest zgodne z prawem jezeli on nie jest ojcem.nie chcialabym miec aktu urudzenia dziecka z danymi ex-meza,bo on nie jest ojcem.prosze o porade.

Gość mamaMartusi
Witam, opowiem swoją historię, na pewno komuś się przyda. Otóż, jeżeli dziecko rodzi się w ciągu 300 dni od rozwodu, dziecko automatycznie jest przypisane ex-mężowi. CZyli, tłumacze - ja wzięłam rozwód formalnie w styczniu 2009 roku, nieformalnie z ex-mężem nie jesteśmy od 2007 roku. Urodziło się dziecko z drugiego związku (na razie nieformalny) we wrześniu 2009, i dziecko zostało przypisane do tamtego tatusia, bo po rozwodzie nie minęło 300 dni ustawowych. Teraz czekamy na rozprawę o zaprzeczenie ojcostwa i o ustalenie ojcostwa biologicznego, ufff dużo nerwów i pieniędzy to kosztuje.