Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żyjemy bez ślubu

uznanie dziecka

Polecane posty

Gość żyjemy bez ślubu

niedługo przyjdzie na świat moje dzieciątko. nie mamy ślubu z ojcem dziecka. wczoraj przez przypadek usłyszałam, że jest zakręcona procedura z uznaniem dziecka. czy mogłybyście podzielić się swoim doświadczeniem?

Gość żyjemy bez ślubu
dodam, że ojciec dziecka chcialby, żeby dziecko nosiło jego nazwisko już od pierwszego dnia po narodzinach.

Gość żyjemy bez ślubu
nie potrzebuję ślubu, żeby być razem. nie potrzebuję tu wypowiedzi ortodoksów, tylko przyjacielskiej rady.

Gość agus_sz
Ja tez maialm taka sytuacje, niestety dziecko nie bedzie nosiło nazwiska ojca od pierwszego dnia życia. W szpitalu spisują Twoje dane z dowodu osobistego i dziecku wpisuja takie nazwisko jak ma matka (do ksiazeczki zdrowia, którą dostajesz przy wypisie też). Jak juz bedziesz czuła się na siłach to musisz isć z ojcem dziecka do urzedu i tam je wspólnie zarejestrować, wtedy kierownik otczyta w waszej obecnosci protokuł uznania dziecka, który podpiszecie i wtedy dziecku zostanie wydany akt urodzenia na to nazwisko, któro ma nosić (i wtedy w w przychodni gdzie dzidzia bedzie zaopcjowana w książeczce zdrowia skreślą Twoje nazwisko i wpiszą nazwisko ojca z adnotacja, ze wpis dokonany na podstawie aktu urodzenia).

Gość agus_sz
odczytany oczywiście :)

Gość agus_sz
odczytany oczywiście :)

Gość nanka34
a jak sytuacja z uznaniem dziecka wygląda, jeśli kobieta jest żoną jednego mężczyzny, z którym nie ma jeszcze formalnego rozwodu, a dziecko ma z drugim, który chce je uznać? czy musi być najpierw rozwód z mężem i formalne zrzeczenie sięprzez niego ojcostwa???

Do upp upp proponuję przestudiowanie najpierw słownika ortograficznego a potem ewentualne wpisy na forum.... mądra inaczej osobo...(pewnie się nagłówkujesz o co chodzi....) Co do tematu topicu-problemu zadnego nie ma.My pobralismy sie jak niunia miala 5 m-cy(dziecko planowane, wyczekiwane,wystarane).W szpitalu na opasce (którą ma na rączce dziecko) napisali moje nazwisko,ale wystarczy zastrzec, a nie ma ZADNEGO problemu,ZEBY BYLO NAZWISKO MĘŻA,PODOBNIE W KSIĄŻeczce zdrowia.Przy akcie urodzenia jest to samo.To zerowy problem, nie ma sie kompletnie czym martwic.Pozdrawiam:)

Gość nanka34
iza w mojej sytuacji też???

nanka w twojej dziecko bedzie mialo nazwisko twego meza, dopiero po rowodzie odbedzie sie sprawa o uznanie ojcostwa i nadanie nazwiska i po bodajze 3 mieisacach od tej sprawy bedziecie mogli dziecku zmienic nazwisko na faktyczne nazwisko ojca po urodzeniu musicie zapisac w USC z nazwiskiem twojego meza, jesli ty tez posiadasz takowe mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylam ;) a wiem bo niedawno znajoma miala taka sytuacje ;)

Nanko przykro mi,ale nie wiem....Moge Ci napisac, ze przypuszczam, ze w szpitalu napiszą Ci w ksiązeczce zdrowia dziecka i na opasce takie nazwisko,jakie podasz(tak było na Madalinskiego,nikt sie nie wczuwal co i jak).Co do aktu urodzenia to juz dokument urzędowy na cale zycie-sprawa bardziej skomplikowana.Jednak moze inna osoba z tego forum Ci pomoze:jest gdzies temat prawny,gdzie doradza niejaka Wiola w podobnych do Twojej sprawach.Cofnij pare razy tematy i czytaj uwaznie,powinnas ten topic znalezc.Tam napisz o swojej sytuacji.zycze powoidzenia,pozdrawiam

Gość misialalla
Gdy ja urodziłam ,a było to dawno to moj mezczyzna i ja poszlismy do USC aby moj partner podpisał ,ze uznaje dzieko.Termin do dwoch tyg.(nie wiem jak teraz)bYła bardzo mila atmosfera,posmielismy sie wszyscy.Nikt na nas nie patrzył dziwnie a było to naprawde jeszcze wczasach w ktorych na konkubinat patrzyło sie z politowaniem

Gość misialalla
Przy ur.dziecko dostaje nazwisko matki,dopiero po uznaniu dostaje nazwisko ojca

lol napisalam przeciez, ze jesli nie jest jeszcze rozwiedziona to dziecko w USC musza zapisac z nazwiskiem meza a nie faktycznego ojca, dopiero pozniej trzeba zlozyc w sadzie wniosek o rozpatrzenie nazwiska i ojcostwa i po 3 miesiacach beda mogli zmienic w USC nazwisko dziecka na faktyczne nazwisko ojca :) znajoma niedwano tak miala ;)

Gość misialalla
uppp Ty jestes jakies stworzenie bez mozgu,do tego nie umiejace w ogole pisac :-) pisze sie wziąć a nie wziąść

Gość nanka34
strasna strygo, a co z aktem urodzenia dziecka w takim razie? skoro po urodzeniu w akcie będzie figurować nazwisko mojego męża, to co potem? po rozwodzie można zmienić dane w akcie urodzenia - jeśli będziemy wpisywać dziecku do dokumentów prawdziwego ojca biologicznego? czy akt soę zmieni czy pozostanie ten sam???

Gość nanka34
strasna stzygo, bo u mnie nie tyle chodzi o zmianę dziecku nazwiska, co o wpisanie do papierów prawdziwego ojca biologicznego.

no wlasnie pozniej za \"drobna\" oplata urzedowa w papierach w USC wszystko zmienia panie natomiast w ksiazeczkach zdrowia i tego typu rzeczach masz wpisana tylko matke zawsze ;)

Gość kyrra
nanka34-możesz w sądzie przeprowadzić zaprzeczenie ojcostwa.Wtedy do USC sąd prześle informacje,że Twój mąż nie jest ojcem dziecka i te dane wpisywane są do aktu.Wtedy możesz przyjść do USC z biologicznym ojcem dziecka i przeprowadzicie uznanie.

Gość nanka34
nie rozumiem do końca: czyli akt urodzenia dziecka zostanie potem zmieniony?

Gość nanka34
kyrra a wniosek o zaprzeczenie ojcostwa mogę złożyć sama, czy musi to zrobic mój obecny mąż?

Gość nanka34
dziękuję, dobrze, że istnieje takie forum

Gość kyrra
Tak, akt urodzenia zostanie zmieniony.Jeśli wybierzesz odpis zupełny aktu urodzenia,to w nim będzie cała historia,czyli pod jakim nazwiskiem dziecko się urodziło,że było sądowne zaprzeczenie ojcostwa,potem uznanie i informacja o nazwisku dziecka.A w odpisie skróconym tylko ostatni aktualne informacje,czyli:nazwisko i imię dziecka,rodziców i data urodzenia.

Gość żyjemy bez ślubu
dziękuję za pomoc:) dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie : czy można uznać dziecko przed jego urodzeniem? mój partner bardzo chciałby, żeby od pierwszego dnia dziecko miało jego nazwisko.

Gość żyjemy bez ślubu
mamy trochę skomplikowaną sytuację. nie chcę opowiadać, wybaczcie. poza tym obawiam się o swój stan zdrowia po porodzie. czasem nie wszystko da się przewidzieć. :( dlatego to pytanie i ten pośpiech z tym nazwiskiem.