Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość strasznie cierpiaca

OKROPNY KAC MACIE JAKIES SPOSOBY?

Polecane posty

Gość strasznie cierpiaca

tylko nie klin nie moge nawet pomyslec o alkoholu a co dopiero pic:o bol glowy okropny prochy nie pomagaja , spac nie moge jesc nie moge, rzygam brrrrrrrrrrrrrratunku!!!!!!!!!!!!!!!

Gość lateksica
moj stary od iwelu lat stosuje rosol- lub zupe wiosenna z torebki:P

Gość slonuy rosol albo woda
z ogorkow kiszonych, mniam

Gość strasznie cierpiaca
probowalam zupek ale wszystko zwracam:o mimo to dzieki za rady moze ktos wie jak powstrzymac straszenie kibla?:o

Gość lateksica
mysle ze co musisz wyrzygac to wyrzygasz. a nastepnym razem spobuj tavbletki przeciw kacowe;p pij duzo nawet jesli musisz zwrocic. po prostu odtruj organizm

Gość nastepnym razem nie mieszaj

Gość koka KOLA DZIAŁA

Coca cola pomaga.A nie zawsze mieszanie jest przyczyną pozniejszych \"problemow\" :P Po prostu mozna przesadzic i juz.Zdarza sie nawet najlepszym ;) Trzeba to po prostu przeczekac.Ja kiedys przez 3 dni nie jadlam po imprezie :D

Gość eeeeeee
nie probuj nieczego sztucznego. pij wode, najlepiej z gazem, i wycisnij sobie duzo swiezego soku z cytryny, mnie odtruwa;)

Gość No widzisz
no pewnie że mamy soda:)pare godzin i po kacu:)hehe

Gość rgvwsahgrahbsareh
ja znam świetny sposób na kasa: trzeba wypić mocną kawę z sokiem z cytryny. wiem, brzmi okropnie, ale działa, należy przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie... albo sok pomidorowy z sokiem z cytryny:)

Gość rgvwsahgrahbsareh
na kaca :) miało być oczywiście:)

Gość No widzisz
a soda nie odkwasza????co Ty pleciesz????

Gość eeeeeee
soda na odczyn zasadowy

Gość No widzisz
soda ma odczyn zasadowy,Brawo,wiec działa odkwaszajaco:)a tego nam przy kacu potrzeba:)jak miło:)

Gość rgvwsahgrahbsareh
sodka to inaczej wodorowęglan sodu,NaHCO3, ma odczyn zasadowy. Żeby reakcja zaszła środowisko musi być kwaśne, stąd woda musi być z octem, sokiem z cytryny lub z kwaskiem cytrynowym (ale mało). Wydziela się CO2 (to te bąbelki:) oraz sól. Stosuje się sodkę przy nadkwasocie, czyli faktycznie alkalizuje a nie zakwasza... Wodorowęglan sodu bywa też nazywany sodą oczyszczoną lub kwaśnym węglanem sodu. Ta ostatnia nazwa jest bardzo myląca, gdyż w rzeczywistości wodny roztwór wodorowęglanu sodu ma odczyn słabo alkaliczny i zachowuje się w wielu reakcjach jak słaba zasada. Z kwasami reaguje z wydzieleniem dwutlenku węgla i wody: NaHCO3 + HCl → NaCl + H2O + CO2 (gaz)

Gość No widzisz
Hehe ale wykład:)wiem co to jest soda:)jak reaguje:)

Gość rgvwsahgrahbsareh
KacZ Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj Kac (katzenjammer, kociokwik, glątwa, syndrom dnia poprzedniego) — potoczna nazwa skutków ubocznych nadmiernego spożycia alkoholu etylowego, występujących zazwyczaj następnego dnia. Charakteryzują się one bólami głowy, nudnościami, uczuciem pragnienia, wrażliwością na światło i hałas oraz ogólnym osłabieniem. Przyczyny Organizm ludzki przekształca alkohol etylowy w aldehyd octowy, następnie w kwas octowy, a na końcu w dwutlenek węgla. Najprawdopodobniej to właśnie aldehyd octowy działa negatywnie na organizm, powodując ból głowy, nudności i ogólne osłabienie. Kolejną przyczyną kaca jest fakt, że etanol wypłukuje z organizmu mikro- i makroelementy. Leczenie Nie ma skutecznej metody zapobiegania temu zjawisku. W sprzedaży znajdują się tabletki mające na celu łagodzenie objawów kaca. Ponieważ kac sprawia, że płyny są słabiej zatrzymywane przez organizm (organizm je odrzuca), dobrym domowym sposobem na szybkie wyleczenie kaca jest spożywanie jaj kurzych. Na kaca pomaga także picie kwasu chlebowego ze względu na niewielką ilość zawartego w nim alkoholu. Kolejnym sposobem jest spożywanie kefiru, z kolei jego "lecznicze" właściwości polegają na wspomaganiu wchłaniania cukrów, co pomaga w ich uzupełnieniu po wypłukaniu przez alkohol. Pomagają również leki zawierające ranitydynę, która jest antagonistą znajdujących się w żołądku receptorów histaminowych H2 - zmniejsza się wydzielanie kwasu solnego. Takie leki należy przyjąć najlepiej na noc lub na drugi dzień po przebudzeniu. Istnieje wiele bardziej lub mniej skutecznych mikstur łagodzących objawy kaca. Uzupełnienie organizmu w witaminy (szczególnie w witaminę C) oraz magnez przyspiesza pozbycie się negatywnych skutków kaca. a to znalazłam na wikipedii:))

Gość No widzisz
hehe no dobrze juz dobrze Ty moja bochaterko:)

Gość rgvwsahgrahbsareh
ech, już się nie wymądrzam, ale wpadłam w trans normalnie...wybaczcie :) bardzo mnie zainteresował ten temat, ostatnio takiego kaca miałam po własnym panieńskim i jedyne co wiem to alka seltzer ,czy jakoś tak, spożyty już jak jesteś w rozkwicie to straszenie porcelany , podobnie ma się sprawa z aspiryną rano:))

Gość No widzisz
Nie za duzo tej chemi w siebie pakujesz???Ty jako panienka do wziecia powinnas lepiej o siebie dbac:)

Gość rgvwsahgrahbsareh
ale panieński był pół roku temu:) do wzięcia już nie jestem:)

Gość No widzisz
No ale moze bedziesz hehehe ,a kto to morze wiedziec,dlatego dbać o siebie zawsze trzeba,na zasadzie myjcie sie dziewczyny...................:D

Gość kaca najlepiej przespac
do tego rosol i pepsi na rzyganie pomaga

Gość na kaca najlepsza praca
a tak na serio to przy rzyganiu najlepiej sprawdza się zimna cola pita małymi łykami, ale w dużych ilościach, ja potrzebuję wtedy co najmniej litra. A wiec cola i spanie, a pod wieczór będziesz mogła już coś zjeść (np. suchą bułkę :p ).

Jak się rzyga to najlepiej najpierw wziąć lek na to tzn np diphergan w syropie lub hydroksyzynę. Działają one uspokajająco i przeciwwymiotnie oraz likwidują zawroty głowy. Po takim leku najlepiej się położyć i przespać trochę a jak zacznie działać,to zjeść delikatną jajecznicę na maśle,łyżkę miodu i wypić porcję pomidorowego soku. Leki te są na receptę ale ja u lekarza rodzinnego dostaję bez kłopotu. Zawsze mówię że potrzebuję mieć w apteczce jak się zdarzy jakieś zatrucie,grypa żołądkowa itd,poza tym dziecko moje wymiotuje w podróży więc.. Warto taki syrop mieć bo tabletkę szybciej wyrzygasz niż syropek.

Gość gość
Ta cena może skutecznie odstraszyć heh W aptece można kupić pojedynczą saszetkę? Ile kosztuje?

Gość tomattooo
Można, można – w mojej aptece to koszt 16zł ale widziałam i taniej i drożej. W necie pewnie jeszcze taniej. Mój TŻ* bierze od razu dwie saszetki.

Gość gość
sen, fast food, słodka herbata z cytryną, jeśli nie mam siły na nic orsalit na uzupełnienie elektrolitów. ale generalnie po mcdonaldzie mi lepiej ;)