Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marceliona

antyrefleksy w okularach sa po co?

Polecane posty

Gość marceliona

bo wlasnie nowe okularki wyrabiam i maja byc z antyrefl.ale to nie jest to ze gdy sie wychodzi na dwor to kolor szkla zmieniaja?i po co ta funkcja wlasciwie jest?

powloka antyrefleksyjna jest po to zeby sie oczy nie meczyly np przy pracy przy kompie :) takie cos chyba odbijajace (moze pochlaniajace) zle emitowania...ja miala do wybory kolor niebieski i zielony :)

nie zmieniają koloru... antyrefleks przydaje sie, jeśli pracujesz z komputerem. Mają zielonkawe zabarwienie, jeśli oglądasz je pod kątem, może o to Ci chodzi z kolorem. Są droższe niż \"zwykłe\", optyk zapewne zapyta, czy chcesz zwykłe, czy z antyrefleksem.

Gość marceliona
ale tego "koloru" nie widac jak w nich sie chodzi?

Gość marceliona
bo zauwazylam ze niektorzy maja takie szkla ze jak wchodza do pomieszczenia badz na dwor wychodza to szkla robia sie ciemniejsze

antyfleks widac pod slonce, taka powloczke jasna niebieska lub zielona, te ciemniejace to sa...qrde wypadlo mi z glowy... generalnie nie placi sie chyba duza za to i jesli masz do wyboru kolor to wez pod uwage kolor oprawek i oczu :) ja mam niebieskie :)

to nie takie! kolor na antyrefleksach widać pod kątem, on jest delikatnie widoczny, nie jakiś nachalny. A takie, które się przyciemniają pod wpływem promieni słonecznych, to fotochromowe bodajże.

Gość szkła które ciemnieją
to fotochromy.:)

Gość marceliona
dzieki.no bo moje beda miec antyrefl,i normalnie sie wystraszylam ze beda szkla ciemniejsze a tego nie chcialam.bo zawsze mialam takie zwykle ale mi sie oczka bardziej popsuly bo nie nie nosilam okularow choc powinnam.a te fotochromy po co wlasciwie sa?

fotochromy to chyba zeby odbijac sloneczne swiatlo zeby nie razilo czy np w czasie prowadzenia auta, zamiast przeciwslonecznych np :) ale wedlug mnie nie do kazdych oprawek pasuja i nie do kazdej twarzy :)

Gość marceliona
no to dobrze ze ja nie mam tych fotochromow,no i mam nadzieje ze antyrefl.tez nie bedzie widac :)

antyref. nie bedzie normalnie widac tylko taka lekka poswiate,delikatna powloczke :) przy kompie rzeczywiscie troche pomagaja, wiem bo nosze okulary 10 lat i widze roznice pomiedzy bez i z, a spedzam przed monitorem srednio 5 godzin dziennie minimum :D

Gość sexistowska
to,że im sie przyciemniają okulary, to mają fotochron czy jakos tak hihih. Ja mam okulary z antyrefleksem...szkła są normalne bezbarwne, tylko pod kątem widać, że mają taki kolorowy odcień. Odbijają światło, lepiej się w nich widzi na dworze czy przy kompie. Nie męczą sie oczka:)

fotochromy - ciemnieją jak wchodzisz do bardzo jasnego pomieszczenia lub na słońce, więc po prostu chronią oczy żeby Cię słonko nie raziło. Czyli nie musisz wtedy osobno kupować ciemnych okularów korekcyjnych na zmianę. mnie się osobiście nie podobają takie szkła, czasem człowiek wygląda w tym jak ślepy (bez urazy), poza tym znajomy używający tego wynalazku narzekał że czasem faktycznie sciemniają się ostro jak wchodzi np. do jasnego sklepu i ma wtedy problem bo jest za ciemno. antyrefleksy - praktycznie niewidoczne zabarwienie, tylko pod kątem czy pod światło (tak jak tutaj kilka osób już pisało). Polecam bardzo. Sama noszę soczewki ale czasem zakładam tez okulary. Ostatnio właśnie zdecydowałam się n ataką powłokę i jest naprawdę super. Jak np. oglądasz film po ciemku to nie masz takiego wrażenia oglądania świata przez szybę, jak przy zwykłych szkłach. Światło się lepiej na nich rozprasza. Ogólnie wydają mi się jakby bardziej \"przejrzyste\" od normalnych szkieł, nie wiem jak to inaczej opisać.

Gość marceliona
sorki ze tak pytam o to,ale nie "psuja" wygladu twarzy te antyrefl.? zawsze mialam problem zeby okulary dobrac i po wielu bledach wreszcie sie udalo i mam nadziejej ze bede tez ok wygladac juz w zrobionych :)

Gość marceliona
dziekuje za wszystkie porady :) i opinie :) to jednak chyba dobrze ze z antyref. robia mi okularki

I na zdjeciach flesz nie odbija sie od szkielek-nie masz zamiast oczu swiecacych punktow:) One rozpraszaja swiatlo i normalnie ladnie widac oczy.A w zwyklych szkielkach zazwyczaj odbija sie flesz i zamiast oczu masz ślepaki jak wilkołak ;)

Gość agulala
mam okularki z aktyrefleksem i bardzo sie ciesze ze w nie zainwestowalam :) bardzo sie przydaje nie wyobrazam sobie teraz usiasc przed kompem bez okularow na nosie bo zaraz mnie razi monitor :( no coz antyrefleks nie jest tania sprawa bo ja placilam za powloczkę podajrze 90 zł + oprawki i szkla to juz ladna sumka... ale naprawde oplacalo sie róznice widać od razu :D

Gość Szkło
oj, jeśli komuś nie pasuje kolorowa poświata antyrefleksu może wziąć bezbarwny, cena bezbarwnego jest trochę większa. Zdecydowałam się na bezbarwne i nie żałuję. Jeśli dobrze pamiętam kolorki były za 150-200 zł a bezbarwne za 260 zł (mowa o samych szkłach "plusach" + cylinder :)). Pozdrawiam

Gość incubus
Witam, dziś miałem wymieniane jedno szkło w oprawkach, poprosiłem o ten sam typ antyrefleksu (soczewki Hoya), jednak po wymianie szkła to nowe ma minimalnie inny odcień antyrefleksu niż soczewka, która nie była wymieniana - teraz jest to bardziej kolor żółty niż zielony. W związku z tym mam pytanie - czy tak może zostać, czy inny kolor antyrefleksu dwóch szkieł w tych samych oprawkach ma jakiekolwiek znaczenie?

Gość gość
jeśli szukasz dobrych okularów i nie wiesz jakie dobrać to polecam sklep Arctica Warszawa ;)

Ja mam pierwszy raz w okularach antyrefleksy i tez jestem zadowolona, bo rzeczywiscie oczy mniej sie mecza przy komputerze, ale denerwuje mnie te odbijanie sie zielonego swiatla na zdjeciu :/ czesto musze robic kilka ujec zeby tego uniknac :/

Gość gość
To bardzo dobry wybór jesli chodzi o szkła Szajna. Co moim zdaniem jest tutaj bardzo wazne, to to ze zapewniają zrelaksowane widzenie podczas wielogodzinnej pracy przy komputerze i korzystania z innych urządzeń elektronicznych z ekranami LED/LCD DO tego przyznam że wreszcie cieszy mnie to że wreszcie jak juz parują to bardzo szybko stają sie przejrzyste i suche.