Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

irenka78

indukacja _wywołanie porodu

Polecane posty

ja dostałam oxytocynę i poczułam pierwsze skurcze po godzinie. (takie któe czułam)

Gość Basieńa
ja tez dostałam zastrzyk na wywołanie i skurcze zaczęly siepo 3 godzinach, a po kolejnych trzech urodziłam. pozdrawiam

mi podali pierwsza strzykawe oksytocyny ok.9 - po 3 godz. zaczęły sie lekkie skurcze. Urodziłam o 19. Pęcherz przebijał mi lekarz, bo wody nie odchodziły. W miedzyczasie dostałam czopki na zmiekczenie szyjki.

Gość gość
dupa

Gość gość
Witaj, Planowałam założyć oddzielny wątek o przebiegu indukcji poronienia ponieważ ja sama nie miałam skąd się o tym dowiedzieć i musiałam to przeżyć :( Więc tak.. 9tc, wyrok: puste jajo płodowe - nie było nawet ciałka żółtego. Nic. Puste. Załamanie, rozpacz, ból i informacja o kienieczności przejścia indukcji poronienia lub/i łyżeczkowania. Farmakologiczna indukcja poronienia i łyżeczkowanie - co to? Indukcja poronienia farmakologiczna polega na tym, że podaje się w szpitalu tabletki (dopochwowo), co wywołuje skurcze macicy i usunięcie płodu siłami organizmu kobiety (poród). Łyżeczkowanie to zabieg w znieczuleniu miejscowym (znieczulenie w macicę) lub w znieczuleniu ogólnym (narkoza) i polega to na wyskrobaniu ścianek macicy (kolokwialnie mówiąc). Wybrałam indukcję. Dlaczego? Wybrałam indukcję farmakologiczną z prostych powodów: 1. Można zajść w ciąże od razu w pierwszym cyklu po poronieniu ( w przypadku łyżeczkowania trzeba odczekać 3-6 mcy, aż się endometrium zregeneruje). 2. Nie ma możliwości, żeby po indukcji zrobiły się zrosty mogące wpływać m.in na ciążę pozamaciczną, co zdarza się w przypadku łyżeczkowania. 3. Nie ufam lekarzom i nie chciałam, żeby ingerowali w mój organizm. Przebieg farmakologicznej indukcji poronienia: 1. Przyjęcie do szpitala 2. Wywiad lekarski + USG potwierdzające patologię ciąży. 3. Veflon w rękę, piżamka i do łóżka 4. Założenie tabletek dopochwowo (wykonuje to lekarz i tak - jest to upakarzające). 5. Nakaz nieustannego leżenia przez min 2h po założeniu tabletek, nie można nawet siku zrobić, więc wypróżnijcie się przed założeniem tabletek. 6. Przydział wiaderka i tony wkładek higienicznych - jak sikasz to wstawiasz wiadro do kibelka i jeśli w moczu pojawi się większy czerwony skrzep lub tkanka to masz zawołać położną, żeby to oceniła. To samo z wkładkami - każdą zużytą wrzucasz do swojego prywatnego worka na śmieci, który w razie czego zostanie skontrolowany przez lekarza. 7. Ból: ok 30-40 min po założeniu tabletek masz dreszcze i odczucie, że zamarzasz, trzęsą Ci się ręce, nogi, zgrzytasz zębami, pomimo, że leżysz pod kołdrą i kocem. Po ok. 1 h od założenia tabletek pojawiają się skurcze. Uczucie jak byś miała ochotę zrobić kupę i dostała miesiączki jednocześnie. Skurcze się nasilają - wrażenie rozwolnienia, którego nie utrzymasz (jak się boisz, że wypróżnisz się na łóżko to masz dzwonić po położną z basenem - polecam jednak to przetrwać i nie upakarzać się basenem - wytrwanie jest możliwe, mówię z autopsji). Ból - gigantyczny. Znieczulenie to kroplówki z paracetamolem - 2x, a jak nadal boli to zastrzyk. Jak boli po zastrzyku to niestety dupa - musisz wytrzymać bo przydział się skończył. Morfina czy coś mocniejszego? Zapomnij. Musisz przetrwać. Ładnie nazywa się to skurczami, ale generalnie to poród i bóle też są porodowe, pomimo, że odpada ból wynikający z dużego dziecka przeciskającego się przez Ciebie - więc o tyle jest lżej. 7. Rano kontrola lekarska + USG + pobranie wydalonych tkanek. 8. Jak wszystko wyszło przez noc (rzadko się to zdarza) to do domu i żyj dalej (będziesz jeszcze krwawić ok 2 tyg). 9. Jak nie wszystko wyszło to albo dostajesz wypis do domu i receptę na lek utrzymujący szyjkę macicy otwartą i dalszą część poronienia przechodzisz w domu - ja jestem w tej sytuacji i już trzeci tydzień ronię, krwawię w domu. Oczywiście jestem pod stałą kontrolą lekarską - mówią, że to się zdarza. Balansuję na granicy samoczynnego oczyszczenia organizmu i łyżeczkowania, ale walczę o to, żeby łyżeczkowania nie było! (trzymajcie kciuki). Druga opcja to łyżeczkowanie od razu po niecałkowitym poronieniu - jeszcze w szpitalu. Po łyżeczkowaniu podobno krwawi się tylko kilka dni i jest po sprawie, ale tak jak napisałam wcześniej, musisz czekać z następną ciążą 3-6 mcy, a mi się bardzo spieszy i nie wyobrażam sobie, że miałabym tyle czekać, żeby znów się starać :/

Gość gość
Porodu a nie poronienia