Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikra

jak powiedziećmamo do teściowej?

Polecane posty

a ja tam do tesciowej i tescia mowie mamo i tato. a do moich rodzicow - mamuniu, tatusiu. i wszystko gra. ale jestem w tej super sytuacji, ze moj nie jest Polakiem i äiti i isä jakos latwo przechodzi. ale zona mojego brata nijak sie nie mogla przelamac, moja mamcia czekala i czekala i nic.. bezosobowo. ale ostatnio zaczela mowic i jest super :) ja uwazam, ze trzeba normalnie wypalic i tyle. powodzonka!

...znowu się napier....e/baby/A co do tematu,to do swoich mówi mamo tato,do teściów ...mama,tata,któraś o takiej formie pisała.Gdy/prosto/teście są do du....y,wtedy najrozsądniejszą formą będzie forma bezosobowa:)

Gość bezosobowa
A ja zwracam się do Teściowej bezosobowo, bo prosiła mnie, bym nie mówiła do niej per mamo, bo to jej się źle kojarzy z jej własną teściową. Zaproponowała mi po imieniu, ale warunek był taki, że jej syn, a mój mąż nie może mówić do swojej mamy po imieniu. Więc on mamo, a ja Krysiu. Ja byłabym "na równi z nią", a on "pod nami". Zupełnie to nie przeszło. W życiu mi przez gardło nie przejdzie "Krysiu", raczej już "Szanowna Pani", bo to osoba bardzo apodyktyczna. A naprawdę chciałam przełamać lody i mówić "mamo", ale trudno. Jeżeli będą dzieci z tego małżeństwa, to zemszczę się "babcią", he, he...

a ja jestem w kropce, bo zadna ze stron, ani moi rodzice, ani Meza, nie zaproponowali mowienia sobie przez \"Mamo\", \"Tato\". ja z tym nie wyskocze, bo to starsza osoba powinna wyjsc z taka propozycja, a nikt jakos nie wspomnial. I mowimy ciagle przez Pani, albo tak jakos bezosobowo sie staramy.....Glupia sytuacja.

A ja na szczescie jestem w tej komfortowej sytuacji,ze w kraju, z ktorego pochodzi moj narzeczpny wszyscy mowia do siebie po imieniu :) Wiec problem sam sie rozwiazal. Tez by mi bylo trudno nazywac jakas kobiete mama, bo mame mam jedna. Ja bardzo lubie mame mojego narzeczonego, ale mysle,ze mamy blizsza relacje bez wymuszonego nazywania ja mama .