Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niemy Krzyk

Chemioterapia

Polecane posty

Gość Niemy Krzyk

Czy ktoś może opisac dokładnie z doświadczenia jak to wygląda? :(

Gość idź na Forum zdrowie i uroda

To nie boli. Zakladaja ci wenflon i podłączaja kroplowke. Zalezy jaka chemia. Sam \"lek\" jeste podawany na przemian z plynami ustrojowymi, witaminami i glukozą. Przy 3 - ciej butelce podaja ci lek na odwodnienie. Wtedy co 5 minut latasz do ubikacji. Chodzi o to, zeby maksymaklnie i jak najszybciej usunąc \"lek\' z organizmu. Problemy zaczynaja sie na 3 - ci dzień po kroplówkach. człowiek czuje sie fatalnie. Po tygo dniu wszystko mija, a po trzech tygodniach idziesz na nastepna dawke.

ABVD, to skrót od poszczególnych leków. Adriamycyna, Bleomycyna, winblastyna, dakarbazyna, po tej ostatniej zawsze bolała mnie ręka, bardzo. mam problemy z wysyłaniem wiadomości..... :(((((

Będę trzymać za Ciebie kciuki Kolorowa kartko. :) Ja swoich poszczególnych lekow niw znam. rozróżnialam je po kolorach :D: czerwona chemia, czarna i cis - platyna. Długo juz to bierzesz? I dlaczego zaczynasz kolejny cykl?

była jeszcze radioterapia, ale to mało istotne, chociaż z drugiej strony, niekiedy przechodziłam ją gorzej niż chemię. zaraz wyjdę z siebie ... :D

Nawrót :(((((( Wszystkiego dowiem się jutro, kazali mi z rana przyjechać na oddział, lekarz powiedział, że od razu będzie chemia a później dowiem się jaki jest plan leczenia. 2 lata temu brałam ostatnią :( Przy każdym leku miałam jakąś dolegliwość, mniej lub bardziej nasilająca się dlatego tez pamiętam nazwy, chociaż chciałabym zapomnieć.

Jak ogólnie przechodziłaś chemię? :) O ile chcesz rozmawiać, ja po ukończonej chemii i uzyskanej remisji ani słowa nie mówiłam, nie chciałam, nie lubiłam tego tematu, o.

Gość Niemy Krzyk
dziewczyny :( 🌼 Wiem, że to glupie, ale takie cierpienie (fizyczne i psychiczne) postawiłoby mnie na nogi.

Gość
...straszne, wspłczuję wszystkim , ktorzy przeszli, lub przechodzą taką terapię. Od samego czytania zrobiło mi sie słabo i niedobrze. Życzę zdrowia i siły psychicznej.

Gość sparklingfrost
Badzcie dzielne kochane!! :*

Chce przespać jutrzejszą chemię, więc musze siedzieć do upadłego dzisiaj :D To taka moja zlota zasada była albo reguła? ;) Dzięki za pozytywne słowa :)

Odnośnie tego stawiania no nogi, owszem stawiło, ale nie na tyle by chcieć ponownie to przeżyć. Uwierz mi, że byłby to najgorszy koszmar Twoje życia. Jak chcesz stanąć na nogi to weź się w garść i nie użalaj się nad sobą a będzie dobrze.

Gość forum_ka
moja mama leczyła raka... ponoć chemia to metoda przestarzała aczkolwiek jeszcze ja stosują.. współczuje wam

Kolorowa Kartko Trzymam kciuki, będę cały czas mysleć o Tobie. Jak już będziesz na nogach to wejdź tu. Nie moglam wczoraj rozmawiać bo mi internet wyłączyli. Duuuuuuuuuuuuuża buźka.

trzymam kciuki za przespaną chemię :) i za jak najpomyślniejsze rokowania i mało uciążliwy, za to w 100% skuteczny plan leczenia

Gość Koci miętka
Kolorowa 🌼 trzymamy kciuki.

Gość trzymamy kciuki cały czas
[trzymacz kciuków] :D

❤️

moj tata mial chemie na nowotwor trzustki i bral raz w tyg kroplowka splywala ok pol godziny i do domu :) i qrva co z tego jak mu jeszcze zaszkodzila...:/

Nikt nie powiedział, że przy chemii zabijane są tylko nowotworowe komórki i własnie to jest skutkiem ubocznym bo później jest niewydolnośc nerek albo problemy z watrobą, ale jak chce się żyć :(

Gość Niemy Krzyk
To aż tak długo trwa? :( Trzymaj się 🌼