Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość whoever81

kiedy przypada PIERWSZY dzien okresu?

Polecane posty

Gość whoever81

ej pytanie troche glupie zwlaszcza ze mam 26 lat, ale wiecie serio mam z tym teraz problem bo ... 3 miechy temu przestalam brac tabletki / po 5 latach brania/, chce teraz wrocic, no wiec musze czekac na pierwszy dzien okresu ... tylko ze teraz ktory to... ten kiedy pod koniec dnia mam delikatne brunatnoczerwone plamienie ... czy nastepny kiedy normalne, w normalnym kolorze tj zwykly okres. Juz sama zglupialam, co myslicie?

Gość slowik
jeśli jesteś zaniepokojona tymi plamami zgłoś się do lekarza, ja mam okres od 11 roku życia ,początki były takie, miałam brązowe plamy, w tym wieku dowiedziałam się co to jest okres, mama powiedziała,że to jest czara krwi, że dojrzewam , może u ciebie jest to okres, nie bój się i nie wstydz się swojego problemu, le piej idz do lekarza, wielu kobietom to się zdarza

ja bym za pierwszy dzień przyjęła ten kiedy już jest normalne krwawienie. nawet jeżeli byłby to 2 dzień to i tak wystarczy że będziesz się dodatkowo zabezpieczaćprzez tydzień i potem będziesz całkowicie zabezpieczona samymi tabletkami. poza tym i tak masz 24 godziny na wzięcie 1 tabletki, cały 1 dzień, więc nawet jak ów śluz pojawi się jednego dnia to do następnego masz pierwszy dzień. nie wiem czy cokolwiek z tego co napisałam ma jakiś sens. :P

Gość cykl a okres
Pierwszy dzień okresu(miesiączki) to pierwszy dzień krwawienia. Jest to jednocześnie pierwszy dzień cyklu. Miesiączka zwana okresem (czyli krwawienie) trwa kilka dni do ok. tygodnia. Cykl kobiety trwa przeciętnie ok.28 dni, ale to może być 25 i równie dobrze 35. Dla wszelkich obliczeń istotna jest długość cyklu, a nie długość miesiączki(okresu).

Gość whoever81
ej agatka Twoja odpowiedz jest bardzo jasna, dzieki ... reszta odpowiedzi troche nie na temat hehe. Rzeczywiscie zapomnialam ze jest jakby co 24 godziny. buziaki pa

proszę, \"troszkę\" mnie dziś głkowa boli, a poza tym układam ankietę do mojej magisterki i już płakać mi się nad tym chce :( ale cieszę się że pomogłam i że zrozumiałaś moje nieskładne wywody :)

Gość whoever81
ej agatka a slyszalas moze o nuva ring? bo ja w zasadzie teraz probuje z tym a nie z tabletkami. Mieszkam w szwecji i tutaj to bardzo powszechne a nie jak u nas nowosc .... ale dla mnie nowosc :-)

Co wy do niej mówcie w ogóle?? chodzi o miesiączkę a nie o jakieś wyliczenia. Ja uznałabym to plamienie za pierwszy dzień na 100% przyjęcie tabletki parę godzin przed potencjalnym \"pełnym\" krwawieniem nie jest problemem. Z drugiej strony pierwszą tabletkę można przyjąć pierwszego lub 2-5 dnia od początku cyklu tylko trzeba sie dodatkowo zabezpieczyć przez 7 dni... ale to chyba nie problem skoro i tak teraz nie biorąc tabletek jakoś się zabezpieczasz... ?? 7 dni to nie problem w porównaniu z niechcianą ciążą:)

szczerze to wiem tylko że to taki krążek umieszczany w pochwie, który wydziela hormony.chyba że z czymś pomyliłam :P niestety nic więcej nie wiem.

Gość whoever81
tak dokladnie agatka to taki maly krazek ...ma najmniejsza liczbe hormonow i nie obciaza watroby ... zdrowszy jesli tak mozna powiedziec :-)

przede wszystkim dla wątroby zdrowszy :) nie wiem coCi powiedzieć, sama nie używałam, ale nie wiem czy mogłabym się do niego przekonać, bałabym się że wypadnie...a może tylko tak mi się wydaje :P

Jednak wole tabletki wszystkie te krążki i plastry wdają mi się niepewne... najchętniej to chciałabym zastrzyk raz na kwartał i tyle...