Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ginorossi

pytanie odnośnie pieczenia pierników

Polecane posty

blachę mam wysmarować margaryną żeby nie przywarły? czy może bułką tartą dodatkowo posypać??? pomzocie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nigdy nie posypywałam bułką tartą :) Zawsze smaruje margaryną lub olejem.Niekiedy wykładm papierem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w takim razie posmaruje margaryną :) z każdą partią pierników będę musiała od nowa natłuszczać blachę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z każdą. Jednak najlepiej kup papier do pieczenia i wykładaj na papierze, nie będą przywierać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ginorossi, nie posypuj bułką, bo będziesz musiała czyścić blachę po każdej partii pierniczków... Wystarczy margaryna, albo pergamin do pieczenia, jeżeli masz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
ja tez dzis robie, tzn mam ciasto i sie strasznie klei... :( za2h bede wycinac, ciekawe co wyjdzie :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zależy od stanu papieru po pieczeniu - jak będzie bardzo spalony, brązowy, to zmień. zobaczysz po pierwszej partii...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zależy od temperatury piekarnika i ilości partii :D Ja zmieniam papier po drugiej czy trzeciej porcji pierników, kiedy staje się ciemny i kruchy. Sama zobaczysz. Do trzech razy wytrzyma ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gdy klei się ciasto, to coś nie tak - spróbuj dodać trochę mąki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marta*, ręce masz nadal skrwawione na oślep malinowym sokiem? :classic_cool: Czy już Ci przeszło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
margaryna roztopiona z miodem na ogniu, w misce 2 jajka tarte z cukrem, 0,5lyzeczki sody, amoniaku, lyzka kakao, calla przyprawa do piernika, wszystko z tej miski wlalismy do innej miski gdzie byla maka i ta rozgrzana margaryna z miodem, mieszalismy, ugniatalismy, co nie tak? nic mi sie nie udaje :( ostatnio spieprzylam sernik, ktory "wszytkim sie udaje " :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hmm, może faktycznie dodaj trochę mąki i wrzuć na godzinkę do lodówki, niech sie odleży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
w lodowce tzryma sie ciasto?????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ondyno, to było nocą ;) Ciiiii... Teraz mam ręce białe od mąki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, kruche i piernikowe zazwyczaj odkłada się na pół godziny - godzinę w zimne miejsce, zeby odpoczęło. Potem jest plastyczniejsze i lepiej się wałkuje :) Niektóre piernikowe powinny "leżakować" nawet tydzień i dłużej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a temperatura tej margaryny roztopionej, do ciepłej wrzucałaś?? Dziwny masz przepis na te pierniki... :) Jak się nie uda, to później wrzucę tu mój sprawdzony i jakoś helpnę Ci ... Nie znam na pamięć przepisu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marta*, tyś piknie - zmysłowo i przytulnie :D A niech jeszcze zapachnie czymś pięknie z kuchni...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
ok, dzieki., pamietam, ze w zeszlym roku tez kleilo sie ciasto do walka, potraktowac je tez maka? :D czym ozdabiacie? przeszukalam markety, 4 sklpey i wreszcie udalo sie kupic posypke, nie mam polewy, ale mam chce zrobic lukier, ja go nie lubiee :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
no do cieplej wrzucala mama,,, robie z polowy przepisu... chetnie wezme jakis sprawdzony, bo co roku mam dziwne ciasto :( moj mail: zabka6@tlen.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
skoro nie lubisz lukru, możesz polać czekoladą i posypać orzechami, skórką pomarańczową i cytrynową, pokrojonymi w paseczki morelami. Albo posmarować jajkiem przed pieczeniem i posypać grubym cukrem z cynamonem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czym ozdabiać..? hmm - ja wolę naguśkie, bez posypki z dziurką na sznureczek do powieszenia na choince... Może lukrem: cukier puder i malutko gorącej wody mieszasz szybko aż wyjdzie gęsta polewa. Naprawdę mało wody... większymi kropelkami dodawaj. Ale pornografia mi wyżej wyszła :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jakkakakkaa
nie kupilam polewy czekowladowej, a jak sie robi???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a z tym posmarowaniem surowego ciasta białkiem to jak? mogę posmarować i dodać posypkę do pierników?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na przykład tak: - 1/3 kostki margaryny - 1 łyżka wody - 1 czubata łyżka kakao - 4 łyżki cukru Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści :) Wrzuć w google \\\"polewa czekoladowa\\\" - jest tam tyle wariantów, że możesz się w nich wytarzać :D ginorossi, posypka do piernika raczej nadaje się na upieczone pierniczki - najpierw lukier, potem posypka. Chyba, że masz czkoladową, taką jak do muffinek /ów?/ :) Tą rzeczywiście posypuje się surowe ciastka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×