Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o rade

tabletki anty. za i przeciw

Polecane posty

Gość prosze o rade

mam wielki problem.. jak wiekszosc kobiet po prostu zastanawiam sie nad tabletkami. mam 22 lata. wspolzyje ze swoim chlopakiem regularnie. bylam zdecydowana na tabletki, ale kolezanka mi powiedziala ze przez tabletki przytyla. przestraszylam sie, ale stwierdzilam ze zaczne wiecej cwiczyc i bedzie ok. ale moje 2 kuzynki niedawno urodzily dziecko. jedno z zajecza warga a drugie z 6 palcem u raczki. podobno to przez tabletki bo rozstrajaja kobiete czy cos takiego.. wydaje mi sie to troche dziwne.. mowia ze nigdy w zyciu nie zdecydowalyby sie drugi raz na takie zatruwanie swojego organizmu. a jak jest z wami? tez uwazacie ze przewazaja minusy tabletek anty?

Gość znów z materiałów LPR

Gość Czy wiecie dziewczyny że
niektórym moherom płacą za takie wypowiedzi? Była taka oferta pracy. Dla dyspozycyjnego z dostępem do internetu. Na spotkaniu informacyjnym po prostu szok.

Gość losos
ani zajecza warga ani 6ty palec NIE SA WYNIKIEM BRANIA PIGULEK!!! Odrobina wiedzy biologicznej dziewczyno!

Gość prosze o rade
pisalam przeciez ze wydaje mi sie to troche dziwne.. wiem ze to malo prawdopodobne ale sokoro lekarz im tak powiedzial.. chcialam sie was spytac co o tym sadzicie i czy tabletki jakos wplynely na pozniejsze macierzynstwo.

Gość czytajcie
czytałam że np.najnowsza tabletka anty yasminelle spowodowała kilka zgonów i dlatego ją wycofano już w skandynawii a w stanach wycofano yasmin mi też przepisał lekarz anty ale bardzo się boję i raczej tego łykać nie będę

Gość losos
czytac to se mozna - mieszkam w Skandynawii i Yasmin oraz Yasminelle sa najbardziej popularnymi antykonceptami tutaj i nikt ich nie wycofuje!!!

Gość uściślijmy
zeby nie było wątpliwości - moje pisanie na forum to czysty wolontariat. :classic_cool: Do LPR ani żadnej innej partii nie należę. Nie mam nic przeciwko moherowym nakryciom głowy ale osobiście wole wełnianą czapczkę :P A teraz - do rzeczy - urzekła mnie wasza naiwność. Jasne że żaden producent nie bedzie się chwalił możliwymi negatywnymi konsekwencjami swoich preparatów. Biznes is biznes :classic_cool:. Każdy organizm jest inny - u jednej tabletki anty mogą nie powodować negatywnych skutków ubocznych a u innej będą. To tak jak z papierosami - jednym szkodzą bardziej, drugim mniej a niektórym być może wcale. Ale statystycznie rzecz biorąc - szkodzą. Nieuzasadniona ingerencja w naturalna gospodarkę hormonalną zdrowego organizmu zdrowiu raczej nie sprzyja. A przykładów dziewczyn, które nie mogą zajść w ciążę po odstawieniu tabsów (chociaż chcą) jest wiele.

Gość losos
zeby nie bylo watpliwosci - nikt tu nie zaprzecza temu ze tabletki szkodza, bo jest to fakt oczywisty jednym szkodza mniej innym wiecej zaprzecza sie temu ze powoduja zajecza warge i temu ze zostaly wycofane ze wzgledow zdrowotnych w skandynawii bo sa to klamstwa

Pierwsze słyszę żeby tabletki antykoncepcyjne powodowały deformację płodu :o Poza tym jak już będziesz chciała zajść w ciążę, to wystarczy że odstawisz tabletki i odczekasz z 2-3 cykle żeby się organizm \"oczyścił\". Dodam tez że ja po swoich tabletkach (brałam Mercilon albo Marvelon - już nie pamiętam) nie przytyłam w ogóle.

Gość uściślijmy
losos - no to jesteśmy zgodni :) Przybij piątkę

Gość losos
no to siup piona :) troche sie boje tabsow ale biore :/ jeszcze 4 lata i koniec na zawsze, mam nadzieje ze zadnych szkod mi nie wyrzadza, jak na razie zero skutkow ubocznych ale kto to wie co siedzi w srodku :/ Do dziewczyn ktore sie zastanawiaja - poczytajcie porzadne publikacje naukowe tylko to da wam najblizszy prawdzie obraz a potem decydujcie. Do wszystkiego trzeba podchodzic krytycznie zarowno ochow i achow jak i przeklinan na tabletki :)

Gość naturalnie
Nie jestem z LPR, radia maryja a glosowalam na Platforme. Od 5 lat jestem w stalym zwiazku, od wrzesnia w malzenstwie. Nie z przyczyn religijnych wybralam NPR czyli tzw naturalne planowanie rodziny, ktore brzmi mocherowo i mozecie powiedziec co chcecie. Nie bralam nigdy tabletek, prezerwatywy zabieraja polowe przyjemnosci mojemu kochanemu wiec nie bede sie wypowiadala na ich temat bo specjalistka nie jestem. Pamietam tylko zdanie moje sasiadki "Aga co z tego ze ja zawsze moge, jak nigdy mi sie nie chce".... NPR ma wiele plusow pod warunkiem oczywiscie ze jestes w stalym zwiazku z kolesiem ktory cie kocha, szanuje i sam tego chce.

Gość ala ma kotaaa
tak juz nie raz słyszałam o antykoncepcji naturalnej hahah większośc stosujących ma nieplanoweane dziecko . powodzenia zycze

Gość guzik822
guzik prawda, ja stosuje z mężem NPR i nie mam dziecka bo doskonale wiem kiedy je mogę począć. Ktoś kto naprawde wie o co chodzi w NPR nie będzie mial dziecka jesli tego nie pragnie. Denerwują mnie osoby ktore nie mają o tym pojęcia a straszą dziewczyny że NPR jest to pewna wpadka. Pewnie, najlepiej nie używać mózgu i wcinać tabletki. Tak każda potrafi. Znam sporo dziewczyn które stosują NPR, są świadome ciała, wykształcone i nie mają nic z mocherów. Trochę edukacji proszę!!

Gość byrd
śmiesz pisać o edukacji,a walisz byki ortograficzne jak 8-latka...a jak macie ochote na seks a akurat wypadaja dni plodne,to co wtedy?szklana zimnej wody?tak z ciekawosci pytam:)

Gość czytajcie
wreszcie odezwały się dziewczyny które żyją zgodnie z naturą!!!!!przecież tylko wystarczy poczytać poznać swój organizm i można wszystko zaplanować niestety ci którzy chcą zarobić na tabsach kosztem zdrowia kobiet nigdy nie będą pochwalać współżycia zgodnego z naturą bo nic z tego ......nie mają

Gość guzik822
zrobilam jeden błąd (pisze się oczywiście moher), wybaczcie moj brak edukacji:/ a co do seksu w dni płodne, nie jestem zwierzęciem żeby nie umieć sie powstrzymać kilka dni, jest jeszcze wiele innych przyjemnych rzeczy które możemy wtedy robić. Jest to powiedzmy "wyrzeczenie", ale wolimy się na nie zdecydować niż truć organizm tabletkami czy zmuszać męża do stosowania prezerwatyw. Nie zmuszam nikogo do stosowania NPR, walczę tylko o to aby osoby nieuświadomione w tym temacie nie wygłaszały przestarzałych i nieprawdziwych opinii.I tyle. Mi NPR dało dużo szczęscia, dopiero teraz rozumiem co to prawdziwie znaczy kochać się.Bez barier i naturalnie. Pozwólcie dziewczynom spróbować różnych opcji, także tych nie antykoncepcyjnych. I nie wyzywajcie ich od razu od LPRu i niewyedukowanych pseudokatolików.

Gość guziczysko
guzik822, a to Twój mąż chodzi do agencji, gdy Ty masz płodne, więc nie dajesz :-D

Gość guziczysko
Współczuję mu. Kobieta jest najsłodsza kiedy ma płodne dni. Ale w końcu w agencji ma dobrą, profesjonalną obsługę.

pierwsze słysze żeby tabletki uszkadzały płod takie cos to genetyka raczej nie znam sie ale to nie tabletki ja brałam 3 lata tabletki odstawiałm i zaraz zaszłam w ciaze synek urodził sie zdrowy 56 długi 3600 wagi

Gość byrd
guzik ja Cie nie potępiam,Twoja wola.gratuluje samodyscypliny i odbierania sobie przyjemnosci,ja bym tak nie umiala,bo zycie jest za krótkie.twierdze jednynie(i nie jestem w tym odosobniona),ze organizm to nie kalkulator i nie da sie na tyle precyzyjnie wyliczyc dni płodnych i nieplodnych,zeby była to skuteczna metoda antykoncepcyjna.ba!lekarze twierdza,ze NPR jest owszem dobre,ale własnie wtedy,kiedy chce sie zajsc w ciąze...pozdrawiam:)

Gość guzik822
moja lekarka twierdzi inaczej:) A co do mojego męża to nie chodzi on do agencji, bo mnie kocha. Widzę, że dla niektórych to nic nie znaczy. Ja i moje znajome jesteśmy przykładem na to że NPR działa świetnie, jeśli oczywiście jest sie dość skrupulatnym w obserwacji. I wierzcie mi, nasz związek w NICZYM nie ucierpiał. pozdrawiam

Gość NPR jest ok
ale organizm musi byc dojrzaly i nie mozna miec problemow hormonalnych - np ja nie moge stosowac, to samo nastolatki u ktorych sie zdazaja 2 jajeczkowania w jednym cyklu. Ale jezeli ktos nie ma takich problemow to czemu nie.

Gość byrd
nie wierze,ze lakarka przyklasnęła stosowaniu przez Ciebie NPR.chyba,ze wszystko Ci jedno,czy zajdziesz w ciąze,czy nie-no wiadomo,moze nie w tej chwili,ale jakby co,to nie bedzie dramatu,wręcz przeciwnie,tak?poza tym(nie traktuj tego jak wyrzut)jesteście katolikami???

Gość guzik82
nie jestem bezpłodna, moja mama nauczyła mnie tych metod i ma 2 planowanych dzieci wiec jeśli ja żyję to ona też nie jest bezpłodna:)) NPR jest bardzo skuteczne i nikt mnie nie przekona, bo sama to stosuję z powodzeniem. Poza tym znam kilka par(w tym moja siostra) które też to stosuja, no chyba że wszyscy jesteśmy bezpłodni:) Tylko czemu ja tak dobrze wiem kiedy mam owulację?:)Szkoda,że krytykujecie a nie znacie.Ja podstaw nauczyłam sie jak już napisałam od mamy, potem przeszłam kurs NPR i bardzo dużo sie nauczyłam. Dziś jestem tego wręcz pewna, a cykle mam różnej długości i nie zawsze wszystko jak w zegarku. Pozdrawiam. Ps. Brałam tabletki 3,5 roku i nie chcę więcej na nie patrzeć.

Do tej co pisze o dwoch jajeczkowaniach.... to niemozliwe w jednym cyklu chyba ze chodzi o czas mniej wiecej 12 godzin..

Gość agatta7999
też chcialabym przestac brac tabletki, ale sie boje, wszyscy dookola mówią że NPR to badziewie a tabletki ósmy cud świata. Tylko czemu czuje sie po nich tak beznadziejnie? Może też powinnam poznać inne metody?

Gość zdarzają się podwójne
jajeczkowania w odstępie kilkudniowym. Patrz literatura naukowa. Rzadko, ale bywa. Przykro mi.