Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dla mam na wychowawczym WAŻNE

WAŻNE Dla mam na wychowawczym

Polecane posty

No nareszcie dokladnie wyjasnilas swoja sytuacje, bo myslalam calkiem co innego. W takim przypadku mozna dzielic, jak najbardziej. Teraz pozostaje tylko kwestia tego, czy w nowym zakladzie pracy przepracowalas okres 6 miesiecy - jesli nie, zasilek nie zostanie przyznany. Taka taktyke stosujemy i mow co chcesz, nie wiem czy jestem mniej obeznana w polskim prawie...

Jak będzie coś nie jasnego pytajcie się, bo skala tego zjawiska jest straszna. Mnie ta informacja przeraziła, jak będę mogła coś dodać to będę jeszcze tu kilka chwil jutro i przepisze wam sentencje z orzecznictwa które jest na ponad 6 stron. Ale odpowiedz jest tak należy się. :)

Zasilek rodzinny a wychowawczy to dwie calkiem rozne sprawy i nie rozumiem, dlaczego caly czas powtarzasz: \"mialam przyznany rodzinny\", \"mam rodzinny\". Rownie dobrze mozesz mowic, ze skoro masz zasilek rodzinny to przysluguja ci wszystkie dodatki wymienione we wniosku.

Gość podpowiadam
to ja jeszcze nie rozumiem tylko czemu nastapił koniec umowy skoro była ona na czas nieokreslony wnioskuje ze byla na okreslony?

Gość Alexxxa
Myślę, że twój pracodawca już nigdy nie zatrudni młodej matki. :( I wcale nie będę mu się dziwiła.

Tak na określony, może się pomyliłam bo się spieszę. I sens jest taki iż prawo do urlopu wychowawczego nie jest zbywalne do 4 roku życia dziecka a zasiłek rodzinny przysługuje w tym czasie i te 6 miesięcy należy przepracować raz. a nie przed każdą częścią. Tak jest i mam na to decyzje.

Przeciez to logiczne, ze zasilek rodzinny przysluguje w tym czasie. Rodzinny jest zalezny od dochodu a nie od tego, czy przebywasz na macierzynskim czy nie. :o

Czemu aleeexa tak mówisz.??? I dodam iż urodziłam dziecko nie po to żeby je teraz dać do przechowalni tylko po to by je wychowywać i zgodnie z polityką prorodzinną :) mam do tego pełne prawo.

Tylko że mopsy w Polsce twierdzą inaczej, i można się o tym bardzo prosto przekonać. Też wydawało mi sie to oczywiste że skoro mam rodzinny to i będę miała wychowawczy. A tu pani do mnie okienka iż nie a już instancja wyżej iż tak. Szczerze to miałam nadzieję że pójdzie to poza kraj.

Gość podpowiadam
wydawało mi sie -dobrze napisane albo ja juz naprawde nic nie rozumiem o co chodzi :O

Znam przypadki, gdzie Kolegium Odwolawcze wydawalo decyzje i po odwolaniu sie OPSu zmienial ja na niekorzysc klienta. To dobrze, ze zawalczylas o swoje i ci sie udalo. Nie oceniaj jednak wszystkich osrodkow jedna miarka, bo w kazdym jednym nie pracuja te same osoby - panie z okienka. Jest to bardzo specyficzna praca, gdzie musisz byc ciagle na biezaco, malo tego, przepisy potrafia zmieniac sie z dnia na dzien w czasie trwania okresu zasilkowego. Wyjsc poza Polske? Nie badz smieszna, niestety jestes tylko jedna z wielu.

Gość podpowiadam
rodzinny bedziesz dostawac dopoki dziecko bedzie Ci sie uczyc a wychowawczy to co innego przeciez -wiec jak to mozna łaczyc? :O

Zapewne chodzi jej o dochod (no tak, skoro sie lapie na rodzinny to dlaczego nie na wychowawczy?) - to takie typowe myslenie klienta, ktory nie potrafi zapoznac sie z przepisami a krzyczy! az uszy bola. Wie gdzie dzwonia, wie co sasiadka mowila ale co i jak - juz nie bardzo.

ill nie bądź ignorantką bo ja mimo iż jestem osobą młodą to bardzo dociekliwą. I podstawy prawne znam bardzo dobrze bo sama pracuję z różnymi ustawami i rozporządzeniami. Po za tym sprawa zaczęła mnie zastanawiać bardziej kiedy wykonałam dokładnie ponad 20 telefonów do mopsów w całej Polsce o tą sprawę. I spać nie mogłam póki to wszystko nie zakończę. A teraz ustawę o świadczeniach znam prawie na pamięć, dodam że rozporządzenia do tej sprawy też i dodam że prawo pracy nie jest mi obce sledze je pilnie. Po licznych konsultacjach moich znajomych w kancelariach prawnych - jeśli jest ci to do życia nie potrzebne to nie czytaj. Ale jeśli wykażesz odrobinę zrozumienia iż ja na urlopie bezpłatnym wychowawczym musiałam czekać 4 miesiące na tą decyzję - to myślę że będzie dobrze. Szkoda mi po prostu tych wszystkich mam.

Gość podpowiadam
ja mysle ze Twoj przypadek jest odosobniony i wyjatkowy wiekszosc mam ktorym przysługuje płatny wychowawczy wykorzystuja go na czas spedzony z dzieckiem lub wracaja do pracy zaraz po macierzynskim naprawde mały odsetek przerywa pracuje przerywa pracuje-jesli pobiera zasiłek

Masz racje, ale w tym momencie obrazasz pracownikow wszystkich osrodkow, czy to MOPS czy to GOPS - wiec sama jestes ignorantka. Mnie w zasadzie rowniez obrazasz, chociaz bezposrednio nie zajmuje sie rodzinnymi. Takich klientow jak ty jest malo, nie walcza o swoje i robia blad. Ustawa o SR nawet w komentarzach jest interpretowana roznie, wiec prawo do bledu niestety przysluguje, chociaz tak nie powinno byc. Niestety, ty od daty wydania decyzji masz tylko 14 dni na odwolanie, natomiast KO moze wydawac decyzje ile mu sie podoba (chociaz powinien to zrobic w ciagu 30 dni). Nalezy sie teraz zastanowic - jesli KO w moim okregu wydalo juz ponad 10 decyzji odmownych w podobnych przypadkach jak twoj, jesli wiekszosc OPSow nie uznaje okresu przepracowania ponizej 6 m-cy w nowym miejscu pracy i tylko jeden KO rozpatrzyl twoja odmowe pozytywnie - kto ma racje? Takie jest to nasze panstwo prawa, gdzie przepisy nie sa jasno sprecyzowane, chociaz ustawa niby swietnie jest zrobiona. Nie win jednak za to pan z okienek, poniewaz one wykonuja swoja prace. Nadinterpretacja w zakresie ich obowiazkow nie lezy.

Nie obrażam tylko mówię im że się mylą w interpretacji. A to przyczynia sie do wyrządzania innym ludziom krzywdy.

Nie każdy ma takie sytuacje życiowe że może mieć ciągłość. Nie wszystkim likwidują zakłady pracy. I w związku z tym mam nadzieje ze komuś sie to przyda. Bo życie ma różne opcje.

jeśli ktoś natknie się na tą rozmowę i będzie miał jakieś wątpliwości to chętnie je na tym forum udzielę. Gdyż Mops nie ustala czym jest prawo do urlopu wychowawczego tylko przyznaje do urlopu zasiłki. A w przypadku tak jak pani wyżej powiedziała iż Kolegia Odwoławcze (niektóre) bo mój rozważył to pozytywnie. Można odwoływać się dalej do Sądu Administracyjnego is skarżyć takową decyzje. Dodam iż urlop wychowawczy w tym kraju się dzieli na 4 części i jest prawem niezbywalnym do ukończenia prze dane dziecko 4 roku życia. Cały urlop wynosi 3 lata natomiast ustawa o świadczeniach rodzinnych przy odpowiednich zarobkach przyznaje go na 24, 36 i 72 m-ce. W formie dodatku.

Gość pytanie*
4ego roku zycia???????????????????

Tak do 4 roku życia dziecko nie więcej natomiast niż w wymiarze 3 lat.

Natomiast płatne jeśli jest zasiłek są Art. 10. [Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego] 1. Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje matce lub ojcu, opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli dziecko pozostaje pod jego faktyczną opieką, uprawnionemu do urlopu wychowawczego, nie dłużej jednak niż przez okres: 1) 24 miesięcy kalendarzowych; 2) 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu; 3) 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawuje opiekę nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności. 2. Dodatek przysługuje w wysokości 400,00 zł miesięcznie.

Pytanko - zamierzam skorzystac z 2 miesięcy urlopu wychowaczego. Czy prawdą jest że trzeba być minimum 3 miesiące na wychowawczym żeby ubiegać sie o płatny urlop?

Aby uzyskać prawo do urlopu wychowawczego trzeba mieć bezpośrednio przed uzyskaniem prawa przepracowane 6 miesięcy z tym że wlicza się do tego maciężyński. A jeśli masz tyle przepracowane to możesz go wykorzystać do 4 roku życia dziecka. W wymiarze 3 lat - to jest urlop wychowawczy bezpłatny. Który jest podstawą do uzyskania dodatku do zasiłku. Tyle że trzeba mieć przyznany zasiłek rodzinny. Kochane mamy ja jestem tu (na forum) od czasu do czasu ale z miła chęcią odpowiem na wasze pytania w tej sprawie. Wychowanie dziecko to dla mnie priorytetem i spotkałam się z brakiem pomocy niezrozumieniem wobec drugiego człowieka. Jeśli podzielacie moją opinię lub chcecie o tym pogadać piszcie. Prawo jest dla ludzi. Język polski jest na tyle szczegółowy i dokładny iż można wyrażać się bardzo jasno i zrozumiale. Pani w mopsie a propo stwierdziła iż w ogóle urlop wychowawczy mi się nie należy. A następna po jakimś czasie iż na moją odpowiedz iż istnieje takie coś jak kodeks pracy to ta pani powiedziała iż ona nie wydaję decyzji zgodnie z kodeksem pracy i ja on nie interesuję. ----- Ale go podważyła podważając mój urlop wychowawczy. Ja rozumiem skoro przepisy są nie jasne to takie organy i pracownicy takich organów. Powinni cisnący tych na górze aby im odpowiadali na trudne pytania i nie jasne. Przecież oni są bliżej góry niż mali szarzy ludzie. Ale nie bo za trudno jest dla nich dotrzeć do źródła. Zdecydowanie łatwiej jest się "popisywać" nieznajomością kodeksu pracy.

mama i ja >> jeszcze jedna sprawa jeśli np miałaś po skończonym macierzyńskim razem przepracowane 6 miesięcy i nie skorzystałaś z urlopu wychowawczego wtedy tylko wróciłaś do pracy. To i tak możesz ten bezpłatny urlop mieć. A jeśli na ten rok kwalifikujesz się do rodzinnego to śmiało możesz wystąpić o dodatek. Ale uprzedzam iż panie w mopsie mogą być takie jak u mnie w mopsie i mogą wydać decyzje odmowną ale po to są odwołania. Chociaż nie wiem może w twoim mopsie jest super i świetny klimacik i wszyscy są pomocni i życzliwi.