Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MANDARYNKAśWIĄTECZNA

TO JAK SIE W KOŃCU LICZY TE TYGODNIE CIĄŻY????

Polecane posty

Gość MANDARYNKAśWIĄTECZNA

słuchajcie , ja już zgłupiałam, zawsze mi mowiono ze ciaze liczy sie od ostatniej @, ja mialam 20 pazdziernika wiec teraz mi wychodzi 9 tydzien ciazy , a lekarz mi powiedzial ze na usg jest 7 , czy to zonacza ze coś jest nie tak? czy moje dziecko sie za słabo rozwija?

Gość zlituj się no ile ty masz lat
?:O

Gość noNO/
no moze byc cos nie tak , uwazaj

po raz setny: długość ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, PONIEWAŻ bardzo trudno stwierdzić kiedy dokładnie wystąpiła owulacja, podczas której doszło do zapłodnienia. REALNY wiek maleństwa jest średnio 2-3 tygodnie krótszy niż wiek ciąży (w zależmności od długości cyklu danej kobiety). W związku z tym możesz się przestać zamartwiać na zapas, bo to szkodzi ciąży.

Gość mama malego smyka
przy ciazy to jest tak ze zawsze te 2 tyg roznicy to w sumie zadna roznica i nie ma ona znaczenia bo jest wszystko w normie

a moim zdaniem ona wie doskonale tylko głupka lubi porżnąć na forum:O

Gość jasia78
no tak, tylko co, jeśli lekarz mówi, że ciąża jest za mała w stosunku do ostatniej miesiączki a dodatkowo sprawia wrażenie jakby sam nie wiedział co do końca się dzieje...!!! ja mam podobną sytuację - tzn. ostatnią @ miałam 1 listopada, a on mi mówi że to 5 tydzień wg. wielkości na usg

zacznijmy od tego, że sytuacja autorki topiku jest OCZYWISTA, bo sama pisze, że ostatnią @ miała 9 tyg. temu (20 października), a lekarza W/G USG powiedział, że ciąża ma 7 tygodni no a ile ma mieć do cholery??? przecież przy regularnych cyklach 28 dni owulacja występuje 14 dni po @ :O więc jakie tutaj można mieć wątpliwości???:O usg pokazuje wiek FAKTYCZNY dziecka, a zatem od ZAPŁODNIENIA przecież to książkowy przykład, a panna rżnie głupa:O jasia78---------> przedstaw swoja sytuację - kiedy miałaś ostatnia @, czy Twoje cykle są regularne i ile trwają, to bardzo istotne

Gość jasia78
ostatnia @ była 1 listopada cykle regularne 26-28

zresztą już teraz bez pisania jak długie masz cykle widzę, że wszystko się zgadza, bo: jeśli ostatnia @ miałaś 1 listopada, to dziś jest 52 dzień Twojego cyklu zatem 7 tydz. i 3 dz na usg jeśli byłaś nawet wczoraj to chyba oczywiste jest, że wiek płodu jest 2 tygodnie młodszy od wieku liczonego od dnia @, czyli to 5 tydzień zatem co się Tobie nie zgadza?:O

Gość jasia78
lekarz twierdzi, że ciąża jest za mała w stosunku do wieku jaki ma. nie wiem do końca jak on to liczy, ale twierdzi, że jest nie tak. Może po wynikach usg bedziesz coś wiedziała : CRL- 5.2mm, GS 17,4, FHR - 110/', YS:4mm - on odnosząc te wyniki do ostatniej @ tak sprawę ocenił

przede wszystkim powiedz mi kiedy miałaś robione to usg?

Gość jasia78
dziś denarwuję się i pisze bez ladu i skladu...

wiesz, który wymiar to wymiar zarodka? 5.2mm czy 4mm?

Gość jasia78
5.2 mm to płód

to dziwne, że ocenił usg na 5 tydz. skoro mu się nie zgadzało z wyglądem zarodka:O mówisz, że miesiączkujesz regularnie, a czy wiesz dokładnie kiedy miałaś owulację w tym cyklu?

Gość jasia78
nie wiem, nigdy tego nie pilnowałam, tylko spokojnie czekałam na groszka... koło wymiarów płodu lekarz podał wiek - 5.5hbd ja zgłupiałam już zupełnie

a długość cykli podałaś z ostatnich 12-tu miesięcy (26-28 dni), tak?

Gość jasia78
nie z ostatnich 5 cykli wcześniej piguły brałam przed pigułami - kiedyś - tez takie były

jeśli po pigułach, to jest duże prawdopodobieństwo, że ten cykl mógł się po prostu wydłużyć i do zapłodnienia doszło zwyczajnie później:) nie denerwuj się:) zarodek jest rzeczywiście troszkę mniejszy niż powinien, ale bez przesady! to było Twoje pierwsze usg?

Gość jasia78
drugie pierwsze miałam tydzień temu, bo strasznie bolało mnie podbrzusze i raz plamiłam wtedy nie było echa płodu, pęcherzyk był zniekształcony i juz wtedy lekarz twierdził, że ciąża jest za mała kazał czekać i powtórzyć usg po dzisiejszym nie powiedział, że juz mogę się cieszyć, bo mu sie to wszystko nie zgadza kolejne usg za 2 tyg

Gość jasia78
a jakie sa wymiary zarodka w kolejnych tyg ciązy?

zapewne wie co mówi ja natomiast ze swojej strony radzę Ci wykonać badanie krwi beta HCG, po czym powtórzyć je po dwóch dniach by sprawdzić czy prawidłowo przyrasta jeśli przysrost będzie prawidłowy, to nie ma powodu do zmartwień, bo to będzie oznaczać, że ciąża jest po prostu młodsza, a zarodek rośnie jak powinien:) a czego dowiedziałaś się na tym pierwszym usg? ile wtedy mm miał zarodek i kiedy dokałdnie odbyło się to badanie?

Gość jasia78
pierwsze usg było tydzień temu i nie było widać echa płodu, lekarz nie podał mi wymiarów płodu, bo wtedy przypuszczał, że będzie to puste jajo... podał tylko wymiary pęcherzyka ćiążowego - 9mm. betę i progesteron robiłam od razu - umarłabym z tej niewiedzy!!! pierwsza beta 10925,88 powtórka po 48h 12841,64 przyrasta za mało! (miała podobno o 66%)

to prawda, powinna przyrastać 66%

66% MINIMUM a progesteron jak? prawidłowy?

Gość jasia78
nie wiem jak powinno być z progesteronem pierwszy - 18,60 drugi - 20,10

nie wiem w/g norm jakiego laboratorium robiłaś to badanie, ale sądzę, że bez wzgledu na laboratorium progesteron jest prawidłowy (powinien byc od ok.9.0 dla kobiet w 1 trymestrze ciąży) poza tym ładnei, że przysrósł na kolejnym badaniu wiesz, ja rozumiem Twoje obawy, ale nerwy tu nic nie pomogą, mogą tylko zaszkodzić maleństwu, bądź dobrej myśli i pocekaj na to kolejne usg i porób wszystkie badania jakie należy zrobić w ciąży do następnej wizyty

ja mam podobnie na pierwszym usg wg OM był11 tydz i 2 dni a wg wielkości CRL 9 tygodni i 2 dni, na drugi usg wg OM 13 tydzień i 6 dni a wg CRL 12 tygodni i 2 dni, czyli ta różnica się zmniejsza, powiedziano mi że nie ma się czego obawiać(na ostatnim usg crl mierzono 3 razy i było w przedziale 55-62.4mm czyli dość duża różnica. Powiem ci że zawsze miałam 28 dniowe cykle ale prze ciążą brałam tabletki i po odstawieniu też miałam 28 dniowe a tutaj taka niesspodzianka(a dodam jeszcze że test długo mi nie wychodził pozytywny (dopiero w 40 dniu cyklu)