Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olleeelleele

a u mnie jutroksiadz chodzi

Polecane posty

Gość olleeelleele

kurde dziwnie tak wczesnie zawsze był pod koniec stycznia, na dodatek od 9 a zawsze popołudniami chodził jak jest u was? przyjmujecie ksiedza? ile kaski dajecie? i powiedzcie co sie stawia an stole bo niepamieytam wode swiecona, kropidło i co jeszce?

Gość Rębajło
kopertę

u nas zawsze świece zapalone stoja - czy to jest obowiązkowe?

Gość olleeelleele
Sąsiad oprócz krzyża stawi ana stole pół litra i podobno nigdy się nie zdarzyło, aby ksiądz odmówił....

u mie będzie w piątek i to też rano. Jak chodził wieczorem to prosiliśmy go na herbatę. My mamy fajnego księdza ale... mieszkam na wsi:-)

ja tam kiedys sie bardzo wstydzilam i zamknelam sie w domu i ksiedza nie wpuscilam ....sama bylam 15 letnia dziewica

u mnie trzeba po ksiedza pojechac,jest ich czterech wiec czasami trzeba CZTEREMA SAMOCHBODAMI wszyscy stoja na mrozie i wygladaja z ktorej strony nadchodzi,trzeba go zaprosic i przyprowadzic a poznierj odbrowadzioc do czekajacego na niego dsasiada na ulkicy.czy to nie przesada,przeciez to nie krol zawsze wchodzi w butach :o

Ja ostatnio często mieszkałem gdzie indziej. Rok temu na stole był obrus, na obrusie krzyż i 2 świeczki zapalone, talerzyk z wodą święconą i kropidło. Koperty nie było, choć miałem przygotowaną. Ksiądz był super, fajnie się rozmawiało, więc po wyjściu księdza za drzwi, podałem mu kopertę, podziękował i poszedł. Gdyby się dopytywał - nie dostałby. Daje sę tyle ile ktoś uważa za stosowne, i na ile może sobie pozwolić. Więc można dać 10 zł i można dać 1000zł. Teraz mnie trochę rozwalił ksiądz na mszy, mówiąc że kolęda tu i tu, pojazd proszę podstawić na godzinę X. Przecież mają własne samochody! ! ! ! ! ! A jakby ktoś chciał księdza zawieść to sam by się zgłosił. ps. ja mam za kilka dni kolędę :)

*poziomka to wina ludzi że podstawiają samochody! Jakby nikt nie podstawił, nie byłoby tego problemu.

a ja księdza nie przyjmuje i nic mnie nie obchodzi ten cały cyrk ze świecami, kopertami, wodą, powitaniami itp.

moja babcia byla wierna katoliczka ale biedna,kytoregos razu dala ksiedzu 5 zl ,nastepnego roku ja omninal i poszedl do sasiada

U nas nie dość, że trzeba wozić księdza, to trzeba go jeszcze zaprosić na obiad (sąsiadka- zagorzała katoliczka), potem na kawę (u kogoś innego) i jeszcze na kolację. Koperta oczywiście też musi być. Mama wkłada 50 zł, a ja to zamieniam na banknot 10 złotowy.:P

Gość a od nas wlasnie
wyszedl :) u nas nie daje sie pieniedzy ksiedzu tylko jest skladka w kosciele i kto chce to daje a kto nie to nie , tak jest od wielu lat.Kiedys tez byl stale problem bo na jednych odcinkach dostawal jesc na innych nie , wiec skrocili odcinki tak ze wracaja na obiad do klasztoru i jest spoko:)

*poziomka no to babcia miała problem z głowy :) Swoją drogą odkładając codziennie 10 groszy uzbierałaby ponad 36 złotych :)