Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Joovi

Przepisy na zupy

Polecane posty

Dawajcie tu prosze swoje sprawdzone przepisy na zupy. Dzisiaj gotuje grzybowa, taka eksperymentalna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiacynta5
zupa zuzel - tak to nazywam. Poczatek jak zawsze. Kosc i warzywa potarte na tarce. Pozniej kartofelki w kostke, puszka czerwonej fasolki kidney, puszka chili fasolki i na koncu zasmazka. Carry, papryka, pieprz, galka i oczywiscie majeranek. Musi byc ostro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w sezonie poziomkowa
sorry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja podam przepisy na 3 moje ukochane zupy: Rosół z kluseczkami i szpinakiem na 4 porcje: -4 kurze udka (łącznie 600 gram) -3 szklanki wywaru z kurczaka -2 szklanki wody -jedna łyżeczka tymianku (ja daje więcej) -1/4 łyżeczki pieprzu -2 średnie marchewki -2 szklanki liści świeżego szpinaku lub 1/2 szklanki mrożonego rozdrobnionego (tego też daję więcej ) -250 gram makaronu (najlepiej wstążki) -1 szklanka kukurydzy (mrożona albo z puszki) -ewentualnie sól do smaku 1. W dużym garnku zagotować wodę+wywar+tymianek+pieprz, dodać udka, doprowadzić do wrzenia i gotować o,k 10 minut pod przykryciem. 2. Pokroić marchewki w talarki (ok 0,5 cm grubości), jeśli mamy świeży szpinak to go pokroić na małe kawałki. 3. marchewkę wrzucić do gara z kurczakiem i gotować jeszcze z 10-15 minut. 4. Wyłowić kurczaka i odstawić żeby przestygł. 5. Do zupy dodać makaron i gotować jakieś 5-6 minut (najlepiej żeby się nie rozgotował, mieszać żeby nie przykleił się do dna garnka) 6. dodać szpinak (jak by się komuś zapomniało i wziął mrożony i go nie rozmroził (co mi się zdarza) to taki zamarznięty wrzucamy przed makaronem, czekamy aż się w zupie rozmrozi, zagotowujemy i wtedy dopiero makaron wsypujemy, dodać kukurydzę. 7. Mięso z udek oddzielić od kości i skóry, pokroić w kostkę i dodać do zupy. 8. Zupę gotować na małym ogniu około 3 minut. 9. Ewentualnie dosolić i \"dotymiankować\" 10. Gdyby coś nam się tam za twarde wydawało (np makaron) to niech postoi spokojnie to w zupie dojdzie Aha jedna porcja ma około 213 kcal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa z kurczaka i stellette na 4 porcje -450g piersi z kurczaka -120g pieczarek (ja daję więcej ) -2 duże marchewki -1 mały pęczek szalotek (ja daje szczypiorek) -2 łyżki masła -3 łyżki mąki pszennej -3 szklanki wywaru z kurczaka -3/4 łyżeczki tymianku (oczywiście tego tez więcej dodaje 0 -1/4 łyżeczki pieprzu -1/2 szklanki makaronu stellette (takie małe gwiazdeczki) -10 małych pomidorów (awaryjnie mogą być z puszki, 1 puszkę mam na myśli) 1. Pokroić marchewkę na cienkie talarki, pieczarki na cienkie plasterki. Grubo posiekać szalotki. Kurczaka pokroić w kostkę. 2. W dużym rondlu, na małym ogniu rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać aż mąka się wchłonie. 3. Powoli dolewać niewielkie ilości wywaru. Mieszać dokładnie, żeby się kluski nie porobiły , Wlać resztę wywaru, dodać kurczaka, tymianek, pieprz, pieczarki, marchewką i pomidory (podziabać je najpierw na mniejsze kawałki) 4.Gotować o,k 10 minut pod przykryciem 5. Dodać makaron, mieszać koniecznie bo lubi przywierać. Gotować aż makaron będzie miękki (można tez wyłączyć gaz pod garnkiem i odstawić zupę aż sam makaron zmięknie) 6. Doprawić ewentualnie sola i tymiankiem, posypać dymką. Porcja ma około 320 kcal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zupa tortellini z wołowiną na 4 porcje -250g chudej mielonej wołowiny -250g świeżych tortellini z nadzieniem serowym, (można wziąć suszone, wtedy trochę mniej) -2 średnie marchewki -1 średnia cebula -1 łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego -2 ząbki czosnku posiekane lub zmiażdżone -2 i 1/2 szklanki wywaru wołowego -1 i 1/2 szklanki wody -1 szklanka rozgniecionych pomidorów (mogą być z puszki) -1 łyżeczka bazylii (jak zwykle ja więcej daję) -1/4 łyżeczki pieprzu -1 średnia cukinia -1/4 szklanki tartego parmezanu 1. Marchewkę pokroić w talarki, a cebulę w kostkę. 2. Rozgrzać w rondlu olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż się cebule lekko przyrumieni. 3.Dodać mięso i smażyć aż straci różowy kolor 4.Dodać wywar wołowy, wodę i pomidory. Przykryć i doprowadzić do wrzenia, Dodać marchew, bazylie i pieprz. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. 5. Dodać pokrojona w kostkę cukinie, zagotować. 6. Dodać tortellini i gotować ok 10-12 minut lub wg przepisu na opakowaniu (najlepiej o prostu spróbować czy sa miękkie. 7. Doprawić do smaku 8. Podawać posypane parmezanem. I taka uwaga: jeśli mamy młodziutka cukinię to możemy ją dodać ostatnią, ale jeśli jest starsza i twarda, to wrzucamy wcześniej i dłużej gotujemy. Nie ma się rozciapać, ale też nie chrupać. Zamiast cukinii może być kabaczek, nie ma problemu Porcja ma około 332 kcal. Aha świeże tortellini ostatnio w Lidlu bywają i właśnie z nadzieniem serowym, ale jak dodamy z innym to też się nic nie stanie :) Kurcze ale się głodna zrobiłam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×