Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

g00siaczek

SOLARIUM........ i co teraz??

Polecane posty

Mam 19 lat.Opalam sie od 5. Zaczelam bardzo wczesnie,a jak wiadomo w mlodym wieku latwiej o uzaleznienia i glupie pomysly.. czlowiek nie zastanawia sie nad konsekwencjami, liczy sie to zeby dobrze wygladac. Chcialabym przestac sie opalac, bo zaczynam bac sie chorob i zmarszczek.. boje sie ze w wieku 40 lat bede wygadala na 60. W chwili obecnej jest dla mnie nie do pomyslenia ze wogole bede miala jakies zmarszczki, ale teraz jestem przeciez mloda i wydaje mi sie to niewyobrazalne- chociaz cudow nie ma i kazdego to czeka. Niestety nie moge znalezc w internecie zadnych zdjec lub filmikow przedstawiajacych stan skory ludzi po wieloletnim opalaniu (nie liczac raka) mysle ze to by bylo wielka przestroga. Może Wy wiecie gdzie ich szukac? Znacie jakies sposoby na zdrowa opalenizne? Skuteczne kosmetyki? Obawiam sie po prostu ze nie wytrzymam jezeli zaczne powaznie blednac, wiec musze to czyms zastapic przynajmniej na jakis czas az mi sie w glowie pouklada. Opalanie na prawde uzaleznia.. sprawia ze bez czuje sie zle i nieatrakcyjnie. Zaluje ze nie ma zakazu zabraniajacego wpuszczania osob niepelnoletnich, gdyby taki istnial moze nie mialabym teraz tego problemu, bo nawet gdybym zaczela sie opalac- mysle ze mialabym zdrowy umiar od poczatku Czasem zastanawiam sie czy juz nie jest za pozno, czy po 5 latach (sr. 2 w tyg ale zdarzalo mi sie dzien w dzien przez 3dni a potem jeszcze raz po 1lub 2 dniowej przerwie- ale i 2tyg przerwy) opalania jestem jeszcze w stanie uratowac moja skore? Czy mam szanse na to ze jak bede unikac szkodliwych promieni to moja skora bedzie sie starzec w miare normalnie??

moda na solarę zaczęła się stosunkowo niedawno - nie ma raczej takich zdjęć \"ku przestrodze\" jeszcze są jakieś na pewno ale po opalaniu na słońcu - poszukaj :P wiesz, czemu nie ma zakazu dla niepełnoletnich? jest, ale kto tego przestrzega.. masz rodziców - oni się tobą powinni martwić nie pani na solarce która na tobie zarabia

Gość aaa-nka
Wybierz się do dermatologa i go zapytaj jakie masz wątpliwości, jedno jest pewne, że skóra szybciej się starzeje. Miałam ciocię blondynkę o bardzo jasnej karnacji (nigdy się nie opalała, bo miała uczulenie na słońce), jej uroda była zniewalająca.

Gość dotty
Justa, ten ostatni filmik najlepszy ;) Solarium zabija, dosłownie :P

Moze moja wypowiedz pomoze Ci powstrzymac sie przed wizytami w solarium... Po pierwsze promieniowanie wyzwala reakcje wolnorodnikowe, pewnie o rodnikach slyszalas- prowadzi to do szybszych zmian w komorkach, ich mutacji, a co za tym idzie nowotworow. Po drugie- Twoja skora wcale nie jest zadowolona z tego, ze jest napromieniowywana- broni sie przed tym wytwarzajac wiecej komorek naskorka, zeby owe promienie nie penetrowaly wglab skory, co skutkuje szarym, ciezkim i nieswiezym wygladem skory. Po trzecie- skora broniac sie wytwarza tez wiecej elastyny niz jest jej to potrzebne, co z kolei daje Ci utrate sprezystosci i elastycznosci tworzac zmarszczki- tak na szybko fotka http://www.scielo.br/img/revistas/abd/v81n1/en_a13fig03.jpg sa to wlokienka elastyny, w zdjeciu A- prawidlowej, B- przerosnietej galarety, ktora za nic Ci nie sluzy juz... Kolejny powod, by zrezygnowac z opalania- opalenizna postarza, tworza sie przebarwienia na skorze, z ktorymi mozesz walczyc latami, jest to juz niemodne... Zdaje sobie sprawe, ze ciezko Ci bedzie ograniczyc sie, ale sprobuj, naprawde warto.