Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiii81

Czy spirytus 70 do pępusia kupię w aptece? Ile gazików potrzeba do...

Polecane posty

Gość kasiii81

Nie chciałabym sie wydurnić w aptece ;) Ile gazików trzeba kupić do pielęgnacji pępuszka? To są gaziki jałowe tak?

Co tak wogóle trzeba kupić w aptece? Wiem, że: - spirytus 70% + gaziki jałowe do pępusia - waciki do przemywania oczu + sól fizjologiczną dla mamy podkłady poporodowe Czy coś jeszcze?

cześć ja mogę poradzić wam ze swojego doświadczenia :) Do przemywania pępuszka kupiłam spirytus w sklepie monopolowym i wcale go nie rozcieńczałam. Do oczyszczania używałam patyczków do uszu namoczonych w tym właśnie spirytusie. Moim zdaniem gazikiem jałowym nie wyczyści się dokładnie w środku bo jest za duży.

gazików nigdy za dużo, potem przydadzą się do innych czynności. A w aptece możecie jeszcze kupić roztwór soli morskiej do psikania do noska (np. Disnemar-niebieski), termometr elektroniczny no i Aphtin, żeby zapobiegać pleśniawkow w buzi maleństwa. Od początku dobrze jest go stosować, przynajmniej raz dziennie przed karmieniem smarować brodawki albo smoczek od butelki. Ja niestety nie robiłam tego od początku i moje dzieciątko w drugim tyg. żecia dostało pleśniawki

Ja do przemywania pępuszka nie stosowałam wogule wacików tylko takie pałeczki do uszu (położna poradziła mi żeby taki waciczek zamoczyć w roztworze spirytusu i delikatnie przemywać kikutek jednocześnie go lekko podnosząc) ... u mojej córci pępuszek odpadł po 10 dniach :) A roztwór spirytusu najlepiej zrobić samemu - Ja robiłam tak że kupiłam w sklepie spirytus i wlewałam troche do małego naczynka lub kubeczka i dolewałam wodę przegotowaną :) i taka "porcja" straczała mi na cały dzień :)

no i na wszelki wypadek dobrze jest mieć coś przeciw gorączce dla maleństwa (czopki albo syropek), coby potem po nocy nie jeździć i nie szukać apteki :)

zależy od apteki ale np u mnie nigdzie w aptece nie sprzedają spirytusu. ja robiłam tak jak Kiara - spiryt ze sklepu + woda :) ale w aptece kupiłam takie gotowe gaziki nasączone spirytusem i wg Pani Farmaceutki tym miałam myć pępuszek ale za cholere mi to nie wychodziło :( zatem ja po staremu myłam patyczkami maczanymi z roztworze a te gotowe gaziki nasączane spirytusem po umyciu pępuszka pakładałam na pępuszek, na to normalny gazik i na to papmers - zwykły gazik bezpośrednio na pępuszek potrafił się przyklejać - a ten nasączony spirytusem z apteki nie :)

Gość Mamusiek
Tylko nie kupuj gotowych gazików nasączanych spirytusem. To nie gaziki tylko takie strasznie sztywne bibułki, bardzo niepraktyczne! Ja też używałam patyczków do uszu

a, i u mnie bardo szybko niestety przydatny był odciągacz katarku frida:)

Gość życzliwy_iksiksiks
do rossinka Wiem, że: - spirytus 70% + gaziki jałowe do pępusia - waciki do przemywania oczu + sól fizjologiczną Tylko się nie pomyl i nie stosuj soli do pępka, a spirytu do oczu :D :D :D

Gość najlepsza mama !
Sama rozrobiłam spirytus w strzykawce i polewałam tym kikucik, a pomagałam sobie patyczkami do uszu. Gaziki kupiłam i w ogóle nie używałam... Acha jeszcze nie za bardzo sprawdzają się te waciki nasączane LEKO, bo po prostu ciężko nimi dotrzeć w każdy zakamarek.

Gość buhaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Spirytus z apteki jest na receptę, dostaje się ją razem z wypisem ze szpitala, a tak poza tym to wg najnowszych wytycznych ogłoszonych przez ministerstwo zdrowia, niczym sie nie przemywa kikuta, pozwala się goić samoistnie. Poważnie.

ja do pępka polecam octanisept. szybko wysuszyl pepucha i szybko odpadl.wygodny jest bo sie psika, i moim zdaniem lepsze sa bagietki do uszu niż gaziki..