Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemczanka23

Prosze o pomoc-sprawdzenie zad.z niemieckiego

Polecane posty

Gość niemczanka23

Mialam opisac swoje swieta i sylwester w czasie Perfekt w kilku zdaniach,prosze o sprawdzenie,z gory dziekuje. Ich Verspielte der meil Weinachteb in dem Haus.Die Familie kam zu mir an.Wir aBen das Abendessen uber 18.00 auf.Die Pirogs der Karpfen und Die Rubensuppe waren.Wir packten dann der Geschenke aus.Der Silvester wurde fingierter .Wir gingen vor der Mitternacht schieBen Feuerwerke.Moze ktos ma jakies dodatkowe ladne zdanie,za dodanie bede bardzo wdzieczna

Gość niemczanka23
up,prosze ,bardzo mi na tym zalezy

Gość niemczanka23
halo :(:(

Gość niemczanka23
up

Gość niemczanka23
czemu?

Ty wiesz wogóle jak sie tworzy Perfekt ? :O na drugim miejscu czasownik posiłkowy HABEN lub SEIN a na końcu czasownik w Perfekcie :P np takie zdanie : Ich Verspielte der meil Weinachteb in dem Haus. powinno brzmieć mniej więcej tak : Ich habe Weinachten in dem Haus geblieben. a Ty tworzysz nie wiem co :D :D :D :P

Gość */Miodowa*/
tu racze nie ma ani zdania w Perfekcie :) co mialss na mysli --- fingierter ???

a np to : Wir packten dann der Geschenke aus. powinno brzmieć: Wir haben dann die Geschenke ausgepacken. [ albo ausgepackt] dawno nie mialam styczności z jęz. niem. więc pozapominałam te czasowniki :P w każdym razie ŹLE TWORZYSZ czas Perfekt poczytaj najpierw a potem napisz raz jeszcze

Gość miracula
Szczerze powiedziawszy to nie za bardzo rozumiem co tam jest napisane. Może napisz te zdania po polsku i Ci przetłumaczę i w jakim czasie mają być napisane. Tylko co za sens ma napisanie tych zdań po niemiecku jak i tak nie będziesz tego umiała. Może poproś kogoś żeby Ci to wytłumaczył! Napisz po polsku to przetłumaczę.

Die Familie sind zu mir angekommen. Wir haben [ i tu wymieniasz co jedliście ] gegessen. itd

Gość miracula
Teraz doczytałam, ze to ma być w perfekcie więc musisz użyć haben i sein. Haben znaczy miec a sein być.

Gość taran-tula
no wlasnie ja tez nie bardzo kumam o co tam chodzi....napisz po polsku, a my ci to jakos na niemiecki przeinaczymy;)

Gość */Miodowa*/
Ich habe Weinachten in dem Haus geblieben. teoria skad wiesz ze u niej wszytsko zle :D :D twoje nie do konca dobre tez Slonce ;) Ich habe Weinachten zu Hause verbracht. (verbringen = spedzac - |Perfekt verbracht Perfekt tworzy sie dzieki dwom (w najprostszej wersji) czasownikom Jedn to haben - odmieniony przez osoby lub sein- tez odmieniony przez osoby i jedzimy Ich habe im Garten gespielt. (haben) (spielen) albo Ich bin in die Schule gegengen. (sein) (gehen) rozumiesz cos?>???

Miracula ANKOMMEN się łączy z sein czy haben ? bo połączyłam z sein a teraz mi się widzi , ze źle :D

Gość */Miodowa*/
gegangen - sory za lierowke ale juz mi oczy padaja

Gość miracula
z sein np. Ich bin zu Hause angekommen

Miodowa przeca pisze, ze dawno styczności nie miałam i nie ręczę za poprawność :P więc tak pi razy drzwi piszę, zeby mniej więcej zasady pokazac :D a użyłam gebleben w sensie , ze na święta została w domu choć masz racje powinno być, że spędziła :D

Gość miracula
Miodowa dobrze pisze

Gość */Miodowa*/
ze rodzina przyjechala to najlepiej poiwedziec besuchen czyli Meine Familie hat (bo rodzina jako liczba pojedyncza) mich besucht. Albo niech bedzie Meine Familie aus Krasnik ist gekommen. ankommen- jest bardziej przybywac - np pociag

Gość */Miodowa*/
jesli chcemy ze zostalam e domu, to spczko : Ich bin zu hause geblieben. (ze np nigdzie nie poszlam) teoria - wiem ;) nie zlosliwie gadam przeca ;)

Gość niemczanka23
Eh,nie bylo mnie wtedy na lekcji i jak widac skutki tragiczne:( Chcialabym napisac tak.Swieta Bozego Narodzenia spedzilam w domu .Rodzina do mnie przyjechala.My jedlismy kolacje o 18.Byly pierogi,karp,barszcz czerwony.Potem rozpakowalismy prezenty.Kazdy byl bardzo zadowolony.Potem spiewalismy wspolne koledy.Sylwester byl bardzo udany,przed polnoca poszlismy wystrzelic fajerwerki a potem poszlismy i bawilismy sie do rana..Pomozecie mi?/Prosze

Miodowa ;) Niemczanka Ty to chyba notorycznie lekcje opuszczalaś :classic_cool: :P :P :D

Gość niemczanka23
bylam chora,eh

Gość chetnie pomoge......
Ich Verspielte der meil Weinachteb in dem Haus.Die Familie kam zu mir an.Wir aBen das Abendessen uber 18.00 auf.Die Pirogs der Karpfen und Die Rubensuppe waren.Wir packten dann der Geschenke aus.Der Silvester wurde fingierter .Wir gingen vor der Mitternacht schieBen Feuerwerke. Ich habe mein Weinachten zu Hause verbracht, zusammen mit der Familie die zu mir gekommen war. Gegen 18 Uhr haben wir mit dem Essen angefangen, es gab Piroggen, Karpfen und Rote Bete Suppe (barszcz czerwony). Danach packten wir die Geschenke aus. jaki byl sylwester?? bo nie bardzo kumam o co chodzi. napisz cos wiecej to sklece jeszcze. pozdowienia z niemiec :)

Gość niemczanka23
no sylwester byl udany

w perfekcie? bo opowiadania i opisy zdarzen raczej w imperfekcie sie pisze no chyba ze akurat przerabiacie perfekt i macie go przecwiczyc:)

Gość taran-tula
Weihnachten habe ich zu hause verbracht..die ganze famielie ist zu mir gekommen...um 18 haben wir das Abendessen .wir haben die teigtaschen, den Karpfen und rote ..dann wir haben die