Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika987

czy będąc w ciąży można jeść rybę wędzoną ???

Polecane posty

Gość weronika987

hej hej, jestem w 4 misiącu ciązy, planuję zrobić sałatkę w rybą wędzoną - czy można jeśc rybę? gdzieś obiło mi się o uczy,że nie ale nie jestem pewna. Napiszecie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weronika987
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem ale
mysle ze tak ale nie powiem Ci na 100% Co jest ewne to to ze nalezy unikac tunczyka i tyb drapieznych np szczupaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jasne a dlaczego nie ? Teraz jest własnie dobry okres bo jest zima wiec ryby sie tak szybko nie psuja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bardzo często jadłam makrelę wędzoną:)moja mała się tego domagała:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weronika987
jeśli można to super, dlaczego nie? - wydaje mi się,że gdzieś słyszałam,że w rybie jest taki zarazek podobny jak w jajkach dlatego pytam - co 2 głowy to nie jedna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja unikałam tuńczyka, bo nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że te ryby mają tendencje do magazynowania w sobie wszelkich zanieczyszczeń, metali ciężkich...wolałam nie ryzykować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przeklejam z babyboom: Ryby. Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszcznonego środowiska. Ryby, których należy unikać: * okonie o szczupaki o sandacze o miętusy o wątróbki z dorsza, innych ryb o węgorze o surowe owoce morza o ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże Ryby, które można spożywać bez ograniczeń: * ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa * potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior * łososie morskie, oceaniczne * ryby hodowlane * sieje * śledzie, poch. z połowów oceanicznych * świeże ryby, z renomowanych wędzarni * surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji Mięso Unikaj: * surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj * wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.) * tatara, surowego, mielonego mięsa * nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane ! * uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów * zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone ! Mleko i sery Bez ograniczeń można spożywać: * sery żółte * białe * topione * Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka czyli świeże ze sprawdzonej wędzarni OK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość SZAL3
nie nie wolno jesc!!umrzesz jak to zjesz!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weronika987
no wałśnie - oststnia odp. podoba mi sie najbardziej, co ja się będę męczyć - taką mam zachciankę i koniec, będe jadła to na co mam ochotę - widocznie organizm tego potrzebuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
" (...) Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki. Nie jest prawdą, że surowe ryby są całkowicie zakazane w ciąży. Surowe ryby lepiej ograniczyć ze względu na to, że jeśli byłyby nieświeże, przyniosą duże szkody dziecku. " http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeśli chodzi o wędzone ryby to przeważnie mówi się o tym w kontekście listerii, która jest niebezpieczna dla płodu i występuje w rybach surowych i wędzonych na zimno (makrela np. jest na ciepło, łosoś i na ciepło i na zimno). A już wartości odżywcze różnych ryb to temat-rzeka i inna sprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×