Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weronika987

czy będąc w ciąży można jeść rybę wędzoną ???

Polecane posty

Gość weronika987

hej hej, jestem w 4 misiącu ciązy, planuję zrobić sałatkę w rybą wędzoną - czy można jeśc rybę? gdzieś obiło mi się o uczy,że nie ale nie jestem pewna. Napiszecie??

Gość weronika987
up

Gość nie wiem ale
mysle ze tak ale nie powiem Ci na 100% Co jest ewne to to ze nalezy unikac tunczyka i tyb drapieznych np szczupaka

Jasne a dlaczego nie ? Teraz jest własnie dobry okres bo jest zima wiec ryby sie tak szybko nie psuja

ja bardzo często jadłam makrelę wędzoną:)moja mała się tego domagała:):):)

Gość weronika987
jeśli można to super, dlaczego nie? - wydaje mi się,że gdzieś słyszałam,że w rybie jest taki zarazek podobny jak w jajkach dlatego pytam - co 2 głowy to nie jedna :D

ja unikałam tuńczyka, bo nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że te ryby mają tendencje do magazynowania w sobie wszelkich zanieczyszczeń, metali ciężkich...wolałam nie ryzykować

przeklejam z babyboom: Ryby. Ryby są smacznym i wartościowym składnikiem naszego pożywienia. Niestety, pewne gatunki, nie są zalecane w ciąży. Mogą zawierać one metale ciężkie oraz inne pierwiastki pochodzące z zanieczyszcznonego środowiska. Ryby, których należy unikać: * okonie o szczupaki o sandacze o miętusy o wątróbki z dorsza, innych ryb o węgorze o surowe owoce morza o ryby zimnowędzone oraz wędzone, niewiadomego pochodzenia, niezbyt świeże Ryby, które można spożywać bez ograniczeń: * ryby, pochodzące z otwartych mórz, oceanów, np. dorsz, makrela, sielawa * potrawy ze śledzi, paluszki rybne, kawior * łososie morskie, oceaniczne * ryby hodowlane * sieje * śledzie, poch. z połowów oceanicznych * świeże ryby, z renomowanych wędzarni * surowe ryby, np. sushi można spożywać pod warunkiem, że są świeże, poch. z renomowanego sklepu, baru, restauracji Mięso Unikaj: * surowych, półsurowych mięs, drobiu, jaj * wątróbek ! ! ! ! ! (zawierają b. duże ilości wit A.) * tatara, surowego, mielonego mięsa * nie spożywaj na zimno mięs, które powinny być podgrzane ! * uważaj na podroby, spożywaj tylko świeże, z renomowanych firm, sklepów * zwróć uwage, czy mięso z grilla jest dostatecznie dopieczone ! Mleko i sery Bez ograniczeń można spożywać: * sery żółte * białe * topione * Feta, pod warunkiem, że wyprod. go z pasteryzowanego mleka czyli świeże ze sprawdzonej wędzarni OK

Gość SZAL3
nie nie wolno jesc!!umrzesz jak to zjesz!!!!!!!!!!!!!

Gość weronika987
no wałśnie - oststnia odp. podoba mi sie najbardziej, co ja się będę męczyć - taką mam zachciankę i koniec, będe jadła to na co mam ochotę - widocznie organizm tego potrzebuje.

Gość gość
" (...) Wędzone ryby są szkodliwe w ciąży, ze względu na to, że mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze nitrozoaminy, wytrącające się w mięsie podczas obróbki. Nie jest prawdą, że surowe ryby są całkowicie zakazane w ciąży. Surowe ryby lepiej ograniczyć ze względu na to, że jeśli byłyby nieświeże, przyniosą duże szkody dziecku. " http://parenting.pl/portal/czego-nie-jesc-w-ciazy.

Gość gość
Jeśli chodzi o wędzone ryby to przeważnie mówi się o tym w kontekście listerii, która jest niebezpieczna dla płodu i występuje w rybach surowych i wędzonych na zimno (makrela np. jest na ciepło, łosoś i na ciepło i na zimno). A już wartości odżywcze różnych ryb to temat-rzeka i inna sprawa.