Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pralka14

Używacie orzechów do prania?

Polecane posty

Gość Pralka14

Jak się sprawdzają, szczególnie przy praniu odzieży niemowlęcej?

Gość niezle
uzywam od ponad roku razem z nimi sody, bo mam twarda wode ciuszki czasem maja plamy, zwalszcza po wycieku kupy czy sosie pomidorowym, ale po proszku tez mialy jak jest lato to wywieszam na slonce - uv wybiela plamy a jak zima, to traktuje odplamaiczem przed praniem z jakoscia prania tak po prostu nie ma roznicy, pranie jest miekkie oszczedniej jest, bo nie musze wlaczac plukania ekstra, bo nie ma detergentu zajrzyja na forum ekodzieciaka lub chustowe, tam dziewczyny piora

Gość blogi spokoj
jak orzechow do prania?

"BIOLOGICZNE PRALNICZE ORZECHY Z DZIKICH ZBIORÓW - CZYSTY NATURALNY ŚRODEK DO PRANIA (W PRALCE I RĘCZNIE) Orzechy pralnicze pochodzą z Indii i Nepalu. Tam już od wieków stosowane były jako naturalny środek piorący. Rosną one na 15-metrowych drzewach (orzechowiec myjący łac. SAPINDUS), które kwitną w marcu i kwietniu. Orzechowce te dają pierwsze owoce dopiero po 10 latach, ale corocznie owocują przez kolejne 90 lat. Zbiory przypadają na wrzesień i październik. Po zebraniu orzechy są suszone i zgniatane, a łupiny pakowane do worków. Bowiem do prania służą właśnie łupiny, zawierające 13-15% SAPONINY (środek pieniący), która jest całkowicie biologicznie rozkładalna i chroni roślinę przed szkodnikami, grzybami i bakteriami. Oprócz właściwości myjących, łupiny orzecha mają działanie insektobójcze. Orzechy mają 2-3 cm średnicy, złoty lub jasnobrązowy kolor i pomarszczoną łupinę. Oprócz łupin służących do mycia, pozostała część orzecha i drzewa też ma szerokie zastosowanie, np: Korzeń - środek przeciw kaszlowi. Ziarna - ból żołądka, czerwonka, biegunka, cholera, epilepsja, astma, histeria. Nasiona - stymulują pracę macicy podczas menstruacji i porodu. Dokładne opisy kosmetyków dostępne w sklepie 100% roślinnego, czystego biologicznie, w pełni rozkładalnego środka piorącego Niezwykła zgodność z ludzką skórą sprawia, że orzechy te są idealne dla alergików i ludzi z problemami skórnymi (neurodermitis, łuszczyca). Orzechy piorące są delikatne dla tkanin i kolorów - kolory dłużej zachowują swoją barwę, a materiał nie niszczy się tak szybko jak to ma miejsce podczas prania w zwykłym proszku. Nadają się do prania wszystkich materiałów (nawet wełny czy jedwabiu) oraz do wszystkich trybów i temperatur prania (30 do 90 st C). O wiele tańszy i wydajniejszy od chemicznych środków piorących (oszczędność nawet do 50%)!!!! 1 kg łupin dla czteroosobowej rodziny wystarcza na 1 rok - przy 2-3 praniach tygodniowo!!!! W łupinach znajduje się SAPONINA, która działa jak mydło. Orzeszki w kontakcie z ciepłą wodą wytwarzają pianę. Same orzechy mają intensywny zapach - natomiast po rozpuszczeniu w wodzie - pranie jest całkowicie bezzapachowe. Użytkownicy mogą dodać do łupin parę kropli olejku zapachowego (np. lawenda) lub innego ulubionego. PRANIE W PRALCE: 6-9 połówek pokruszonych łupin wsypać do woreczka (można zawiązać w skarpetce) i wrzucić bezpośrednio do bębna z ubraniami. Pranie kolorowe i gotowanie 30 - 90 st. Można dodać połowę dawki proszku do bardzo brudnego prania z trudnymi plamami lub dodać ekologiczny odplamiacz (np. sól do odplamiania) PRANIE RĘCZNE: 3-6 pokruszonych łupin trzymać ok. 15 min w gorącej wodzie, następnie wodę schłodzić do odpowiedniej temperatury i prać jak przy zastosowaniu płynu do prania ręcznego. ZMYWARKA DO NACZYŃ: 5-6 połówek pokruszonych łupin w woreczku włożyć do zmywarki (NIE NA GRZAŁKĘ!!!) Przy bardzo brudnych naczyniach należy dodać 50% dawki dotychczas używanego środka. Odkamieniacz i środek klarujący należy stosować jak do tej pory. CZYSZCZENIE ZŁOTA I SREBRA: 2-3 połówki pokruszonych łupin luźno lub w woreczku namaczać przez 45 min w 100-150 ml gorącej wody. Namoczone łupiny wstrząsac do uzyskania piany. Ozdoby czyścić bezpośrednio łupinami lub woreczkiem (jak ściereczką). Przy dużych zabrudzeniach pomoże szczoteczka do zębów. TWARDA WODA: Należy dodawać EKO-MAG (magnetyczne kulki do mycia produkcji alva), które zwiększają wydajność orzechów i chronią urządzenia przed odkładaniem się kamienia. INSIDER-TIP: - BIO-OGRÓD Znakomite do zwalczania mszyc. 4-5 pokruszonych łupin w 500 ml ciepłej wody to jedna porcja oprysku. Dodać 3-4 kropli olejku herbacianego i dobrze wstrząsnąć. Rośliny obficie opryskać, żeby zniszczyć również larwy powtarzać 2 razy w tygodniu. (...)" Znalazłam to przez wyszukiwarkę.

Gość bleeeeeeeeeeeeeeeeeee
obrzydza mnie to :P

Zawieraja saponiny tak jak korzeń mydlnicy zwyczajnej , tez sluzacej do prania. Dzialaja dokladnie tak jak mydło wiec nie wiem co tu jest obrzydzajacego. Poziom niektorych ludzi jest porażający.

Gość blogi spokoj
do bleeeeeeeeee: fajna jestes ;)

--> poprostu Julka - nie ma tu nic do roboty, łupiny kupujesz pokruszone, wsypujesz troche do skarpety, zawiazujesz. Roboty tyle co przy wsypaniu proszku do dozownika. Jak ktos ma siwadomosc ekologiczna to lenistwo nie ma nic do rzeczy.

a ja się zapaliłam do tego też chcę takie mieć ale na Allegro aukcja się skończyła a płacić dwa razy tyle co w tamtej promocji nie chcę... buu...

Gość blogi spokoj
a ile to kosztuje i na ile starcza? moze byc normalna pralka czy musi byc specjalna?

Na allegro sa ceny ok 8 zl za 100 g czyli okolo 20 pran. Zwykla pralka jak najbardziej. Moje dziecko uczulone jest na wszystkie proszki a pranie w platkach mydlanych recznie (bo te gluty zatykaly przewody w pralce) juz mi sie znudzilo. Jak dla mnie te orzechy to hit. Tyle, ze jak tam pisze ktos wczesniej - plam nie spieraja, trzeba dodac wtedy troche proszku (1/3 dawki) albo ekologiczny odplamiacz.

Gość Pralka14
Hmm, chyba też się skuszę - chociaż na próbę...

Gość pierwsze
dajcie linka

u mnie na szczęście nie ma alergików, więc nie muszę kombinować z orzechami. tak czy siak ,nie przemawia do mnie ta metoda ani trochę.