Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba to mam

EGZEMA???

Polecane posty

Gość chyba to mam

witam :) mam kilka pytan do osob ktore maja egzeme.. zakladalam juz tu kiedys temat o tym ze na rekach wyskakuja mi czerwone plamy, swedzace i cieple itd.. bylam u dermatologa i podejrzewa egzeme lecz nie widziala tego bo akurat rece mialam wtedy normalne. to mi wychodzilo po kawie Ricore.(tak podejrzewam) i po praniu recznym. teraz doszly do tego pecherzyki ale bez plynu w srodku - jak u wszystkich tylko takie zasuszone są.. przed chwila napilam sie znow tej kawy i zaczynaja mi rece sie czerwienic.. czy egzema na tle alergicznym utrzymuje sie bez przerwy? bo zauwazylam ze jesli prze 1-2 dni nie pije tej kawy to rece sie nie czerwienia ale bomble mi zostaly.. czy egzema schodzi po ograniczeniu kontaktu skory z alergenem? jak to jest?

Gość Kawy rozpuszczalne zawierają
jakieś śladowe ilości rozpuszczalników, które pozostają po procesie produkcji. Zwłaszcza kawy aromatyzowane. Są to małe ilości wprowadzane przez proces produkcji, dodawanie smaku i barwy lub przez urządzenie sterylizujące linię produkcyjną - ale jak widać na twoim przykładzie już minimalna ilość potrafi niektórych uczulić. Więc lepiej zrezygnuj z kawy rozpuszczalnej.

Gość A od kiedy mam uczuklenie
to pranie ręczne robię w rękawicach gumowych. Lepiej wydać parę złoty na rękawice niż potem kilkadziesiąt na lekarstwa.

Gość Zapamietasz
odstawienie alergenow jest jedynym sposobem na to zeby nie wywolywac egzemy. Radze Ci przestac pic ta kawe i prac w rekawiczkach. Ja z egzema walcze juz dosc dlugo. Akurat mam atak tej choroby i nie moge nic robic bo tak jak Ty mam to na rekach. Mnie to strasznie meczy,zwlaszcza ze nie wiem za bardzo po czym mi o wyskakuje. Ty masz to szczescie ze wiesz,wiec uwazaj.

Gość chyba to mam
hmm dziekuje za odpowiedzi. wlasnie dzis popoludniu napisam sie znowu tej kawy ricore (tak to pije parzona znowu:( ) i zaczynaja mi powoli te plamy znowu wychodzic.. a czy te bomble same zejda? czy oprocz tego mydla mam je czyms smarowac? musze poeksperymentowac z innymi kawami rozpuszczalnymi bo po parzonej boli mnie zoladek i nie smakuje mi :( myslalam ze to uczulenie na cykorie ktora znajduje sie w tej kawie a nie na jakies rozpuszcalniki w niej zawarte... czekam na dalsze odpowiedzi, piszczcie jak radzicie sobie jeszcze z ta choroba. ja mam 17 lat.

Gość Zapamietasz
Dla kazdego cos innego. Mnie w takich wypadkach bardzo pomaga krem Alantan. Probowalam wielu kremow i masci. Sterydowe pomagaja ale na krotko,jesli przedluzylam to jeszcze pogarszaly sprawe.Bardzo tez niszcza skore wiec nie mozna ich dlugo uzywac,najlepiej mieszac z kremem (np.alantan). Lykalam tez tabletki i po nich byla duza poprawa ale tez nie mozna z tym przesadzic. Najbardziej pomogla mi kuracja oczyszczajaca u zielarza,pozbylam sie egzemy na wiele miesiecy. To dosyc klopotliwa kuracja ale dziala cuda (cere mialam po tym jak niemowlak prawie a normalnie mam tlusta,swiecącą z wagrami i pryszczami). Ziola mi sie skonczyly i nie mam jak ich zalatwic w tej chwili ale jak tylko bede mogla to ja powtorze. O tym mydelku juz wczesniej czytalam i tez mam zamiar wyprobowac.