Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość StudentkaUJ.

Słów kilka na temat rusofobii.

Polecane posty

Gość TEZ STUDENTKA UJ
Mialam wiecej nie pisac,ale........ Chcialam Przeprosic XXXXXR za to co wpisalam, nie mialam prawa uogolniac. Jest mi glupio, przepraszam za moja glupote i chamstwo w Twoim kierunku. Zycze Ci powodzenia w tym kraju-bedziesz tego potrzebowala. Moze ta opinia wziela sie tez z mojego zalu, bo jest mi ciezko, bardzo ciezko, moja srednia byla wysoka, ale byl oza duzo chetnych, padlo na mnie ze nie dostalam naukowego. Ale to nie zmienia faktu, ze mam sie wyzywac na innych. Przepraszam, dla Ciebie XXXXR (kwiatek)

Gość rusycystka
wiedze ze tamat nabral troche spokoju.az przyjemnie sie teraz czyta.tylko szkoda ze tak malo osob sie wypowiada w tej materii

Gość StudentkaUJ.
taaaa===> No tak, "Czas najwyższy". W każdym numerze można znaleźć jakieś antyrosyjskie treści. Oczywiście zgadzam się z tym, ze nie wszyscy Rosjanie sie do tego przyznają, ale jak juz ktoś wspomniał na początku - są ludzie i parapety.

Gość olads
a i jeszcze polecam ci studentko UJ ksiązke :Rosja Putina"-leksykon.

Gość TEZ STUDENTKA UJ
ja polecam ksiazke WROG TOWARZYSZA STALINA swietnie sie czyta i ma duzo waznych informacji, jak doszlo z ,,gory,, do czystek, wysiedlen, planu o mordzie w Ostaszkowie, Starobielsku itd.

Gość olads
zapamietam,jak znajde czas to chetnie poczytam wieczorami.

a ja myśle , że Rosja za Putina się odrodzi i będzie ta prawdziwą Rosją. czego Jej życzę. bo za większosc swych niby \" dokonań\' w historii niekoniecznie winni są Rosjanie... kto czuje to rozumie....

Gdyby nas oceniano na podstawie wypowiedzi niektórych dziennikarzy czy polityków, spora część Polaków wstydziłaby się jeździć gdziekolwiek i kontaktować z resztą świata. Starczy wymienić teorię antydarwinowską klanu Giertychów.

Gość TEZ STUDENTKA UJ
XXXXXR -z jakiego miasta jestes tu w PL?

Gość olads
niestety, a tak mialam ochote poczytac :(

Gość TEZ STUDENTKA UJ
kurcze, glupio mi ,zazwyczaj jestem spokojna osoba, nie wiem czemu tak sie zachowalam. Nawet bym sie chciala zobaczyc z ta XXXXR:/ jesli to czytaszXXXR- pewnie nie jest ci takze latwo, jesli moglabym jakos pomoc...:/

Gość Siedemnastka.
http://www.strelnikoff.strona.pl/sluch.html Z tej strony można pobrać roboczą wersję nagrania słuchowiska radiowego Dmitrija Strelnikoffa "DZIKI RUSSKIJ". Fajnie sie słucha. :) Lubie tego człowieka, no lubię po prostu. :)

Gość ty studentka jakas dziwna
jesteś :) ........możeś ty les albo w KGB pracujesz :P EOT

Gość TEZ STUDENTKA UJ
nie, to sie wyrzuty sumienia odezwaly:) ja jestem cierpliwa, spokojna, potrafie baaardzo duzo zniesc, ale ostatnio jakos moj poziom tolerancji sie obniza. Mam nadzieje, ze to przejsciowe.

Gość olads
dziwi mnie jedno sskoro inteesuja ci opinie studentko uj, to moim skromnym zdanie powinnass rozpoczynac dyskusje z potencjalnymi osobami , na podstawie ktorych chcesz pisac prace.ale to dopiero sa twoje pcozatki.nie obraz sie za te slowa.probuje ci jedynie pomoc.nauczona wieloletnim doswiadczeniem.nic nie przychodzi samo.zwlaszcza w takim temacie

pytanie do Rosjan: czy: Łazar Kaganowicz to Rosjanin? czy Włodzimierz Lenin to Rosjanin? czy właściciel klubu Chelsea to Rosjanin czy szef były JUKOSU to Rosjanin? czy ktos mi odpowie? wiem napewno , że Gen. Żukow to Rosjanin. i czy Beria to Rosjanin?

Gość olads
Abramoicz ten od klubu pilkarskiego ma zydowskie korzenie jesli o to ci chodzilo:)

Gość olads
nie tylko zresztą on

StudentkoUJ Piszesz o zabitych 18 tys. jeńców sowieckich. Twoja ignorancja jest poruszająca. Sowietów do Polski nikt w 1920 roku nie zapraszał, sami tu weszli nie po to żeby miłość szerzyć, ale śmierć. Polacy którzy zginęli w Katyniu, Miednoje, Ostaszkowie itd, nie weszli do ZSRR, tylko zostali internowani przez Sowietów po ich zdradzieckim zajęciu ziem polskich, zdradzieckiej agresji, której dokonali wspólnie z Hitlerem. Więc jeśli nawet fakt z tymi jeńcami sowieckimi celowo zabitymi to prawda, w co wątpię, to są to zdarzenia nieporównywalne. Nie obraź się, ale powinnaś jak najszybciej uzupełnić swoją wiedzę humanistyczną, bo obecnie prezentujesz poziom nie tylko niegodny studenta (szczególnie UJ), ale i Polaka.

Gość StudentkaUJ.
olads==> Dziekuję Ci bardzo, ale ma dzisiaj mam już dosyć rozmów na ten temat. Przez ostatnich kilka dni nie rozmawiam o niczym innym, tylko o Rosji. Boje się, ze mi sie przeje. ;) Poza tym, zakładając ten temat , nie miałam pojęcia, ze tyle osób odpowie. Znam juz tyle opinii na ten temat, katuje tym tematem wszystkich moich znajomych. . . Muszę odpocząć. ;)

Gość SerekToffu
unijny liberał otóz Rosjanie Ci " nastajaszczi" to nie są Słowianie. a raczej potomkowie Wikingów i ludów skandynawskich. Słowianami są Białorusini. oczywiscie teraz to wszystko jest przemieszane. ale choc trudno w to uwierzyc to w całym terytorium byłego ZSRR mieszka najmniej Słowian. choc wpływy kulturowe cerkiewno- slowiańskie. ich język nie pochodzi od dialektu macedońskiego , z którego wywodza sie jezyki śłowiańskie : czeski, polski, serbsko-chorwacki. podobieństwa wynikaja raczej z tego , że oni nabrali łaciny, a my od nich mnóstwo rusycyzmów. to jakiś chory żart ? :o:o:o

Gość StudentkaUJ.
on-warszawa==> Czy mógłbyś dokładniej wskazać mi, w których miejscach mam te braki z zakresu wiedzy humanistycznej? A wracając do tematu, jakoś nie przemawia do mnie fakt, że Polacy mieli prawo tak postąpić z bolszewikami tylko dlatego, że Ci nie byli na swoim terytorium i przyszli z zamiarem zdobycia Warszawy. To tak, jakbym miała prawo do zabicia złodzieja, który chciał okraść mój dom.

nie to nie żąrt. Ukraińcy tez nie są Słowianami. to ludy tatarskie osiadłe na tych terenach , które przyjeły Chrzescijaństwo Wschodnie. w kulturze i mentalności Ukraińców są korzenie turańsko- Bizantyjskie. ale to było wtedy gdy jeszcze nawet Nostradamus nie przewidział , że Ty i Ja kiedykolwiek bedziemy tu o tym pisac. trzeba polecam lekture: F. Konecznego " o historii cywilizacyj"

Stracilam ochote na dyskusje (?) Unijny -> nie pograzaj sie juz bardziej \"Ukraińcy - naród słowiański mieszkający w Europie środkowo-wschodniej, głównie na Ukrainie (także w krajach sąsiednich: w Rosji, Białorusi, Polsce, Słowacji i Mołdawii), zaliczający się do Słowian wschodnich. Obok Rosjan i Białorusinów, Ukraińcy są potomkami Rusinów, zamieszkujących Ruś Kijowską oraz w pewnej mierze ludów przemieszczających się po terytoriach na północ od Morza Czarnego w burzliwej historii tej części Europy. Współcześnie Ukraińcy to naród głównie prawosławny, na zachodzie Ukrainy głównie greckokatolicki, duże wpływy posiadają ponadto protestantyzm i Kościół rzymskokatolicki.\" *za Wikipedia, PE.

Twoje braki to choćby wiedza historyczna: to, że bolszewicy nie szli zdobyć Warszawę, tylko szli szerzyć komunizm- ich pierwszym celem były Niemcy, gdzie co chwila wybuchały powstanka komunistyczne, w pewnym momencie nawet powstała Bawarka Republika Rad. Polska była przeznaczona do "zaorania" i zasiewu na ziemii użyźnionej krwią, komunizmu. Po za tym Polska przestrzegała w tamtym i późniejszym okresie konwencji haskiej i genewskiej. Twoje twierdzenia o mordzie 18 tys. rosyjskich jeńców, są nieuprawnione i opierają się na sfabrykowanych pseudodokumentach sowieckich. Rzoumiem doskonale, że można byc rusofobem bo Rosjanie to wspaniały naród z pokręconą historią, ale że można być sowietofobem, to wyobrażam sobie tylko w odniesieniu do skrajnych kręgów nacjonalistyczno-komunistycznych w dzisiejszej Rosji. Ty zaś jak mniemam, jesteś Polką.

To powyższe to do StudentkiUJ. A co do zabicia złodzieja, który wtargnął do Twojego domu, to w wielu demokracjach zachodnich i wielu stanach USA, jest takie prawo.

Gość w wielu stanach USA istnieją
prawa od których na zmianę włos jeży się na głowie i można dostać kolki ze śmiechu. Zgodnie z prawem stanu Alaska łosie spółkujące na ulicy są karane śmiercią (autentyk). A pomijając kwestie historyczne, polscy żołnierze aktualnie znajdują się w kilku miejscach, do których gospodarze ich stanowczo nie zapraszali. Gdybyśmy kierowali się tą logiką, zasługiwaliby na rozstrzelanie.

Może nie odbiegajmy od tematu i nie przeskakujmy na spółkowanie łosi na ulicy w amerykańskim stanie Alaska. Przepraszam, ale trzeba być idiotą, a nie Polakiem, aby przyjąć argumenty niektórych "historyków" rosyjskich o rzekomym mordzie 18 ty. jeńców sowieckich dokonanych przez Polaków w 1920 roku. Ten historyczny "fakt" Rosjanie rozpowszechniają aby "zrównoważyć" Katyń. Fakt ten wielokrotnie był badany przez polskich historyków i rosyskich (tych niezależnych a tacy też tam są) z jednoznacznymi wnioskami.

Co nie zmienia faktu, ze przyznali sie do Katynia. Fakt, losie na Alasce jakos nie bardzo wjechaly w temat :В Co do pochodzenia: Beria rodem z Abchazji byl, ale czy to cokolwiek zmienia? Rosja przedstawia soba konglomerat roznych narodowosci, ktore zyly sobie w zgodzi, poki ktos (?) nie powiedzial im, ze czyms tam sie roznia ;)