Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mająca prawko od tygodnia

zmieniam pas-nie potrafię prawidłowo ocenić odległości samochodu za mną...

Polecane posty

Witam wszystkich! Mój problem polega na tym, że choc mam prawko (dokładnie od 6 dni), to nagminnie pojawia się niezrozumiałe zjawisko na drodze, pt: brak umiejetności ocenienia odległosci od samochodu, który znajduje się za mną na pasie, na który własnie zamierzam zjechać. Kilka razy juz zdarzyło sie tak, że zajechałam drogę kierowcom i na mnie trąbili Na kursie i egzaminie jeździłam corsami, a teraz mam maly samochód z malutkimi lustereczkami i kurczę nie potrafię wyczuć odległości. Może ktoś ma jakies dobre rady na co zwracac uwagę, by podobne sytuacje nie miały miejsca. -Jak w tych lusterkach dostrzec, że ktoś znajduje się za blisko za mną i powinnam zaniechać zmiany pasa w danym momencie? Proszę o pomoc.

Gość lilouu
to przyjdzie z czasem,na razie musisz jednak ostrozniej oceniac odleglosc

Gość Raibow6
To jest jedna z rzeczy, które przychodzą wyłącznie z praktyką. Ja mam prawko ponad 2 lata, a czasem też mam z tym kłopot.

odwracaj po prostu glowe w dupie miej lusterko z czasem sie nauczysz to ci wejdzie w krew uwierz mi:)

Gość traktorzystka wacia
ja prawo jazdy mam od 10 lat, ale i tak nic nie daje mi takiej pewnosci, jak odwrócenie głowy... tylko uwazaj, żeby przy tym nie szarpnąć kierownicy a dobrze m asz ustawione lusterka zewnetrzne ? widzisz w nich tylne krawędzie swojego samochodu ? możesz tez po prostu wczesniej włączac kierunkowskaz, tak że gostek widzi, co zamierzasz zrobic, i zwykle już ci zrobi większa lukę, żebys mogła wjechac

podszywacz -->marny dowcip!:-O Martwię się tym, że w końcu dojdzie do jakiejś niechcianej stłuczki:( Wydaje mi się, że już mogę, że samochód jest odpowiednio daleko, żebym śmiało zmieniała pas, gdy tymczasem słyszę klakson i cała moja przyjemność z jazdy natychmiast pryska :-O Mam nadzieję, że umiejetność prawidłowego oceniania sytuacji nabędę szybko, bo na razie jest licho.

O, pomysł z odwracaniem głowy, wydaje się być słuszny w tej sytuacji. Spróbuję zastosować ten manewr podczas jazdy, gdy znów pojawi sie wątpliwość, 'czy czasem nie zajadę komuś drogi' :)

tak, tak odwracaj głowę a najlepiej patrz sie do tyłu, po co do przodu? :P a na powaznie, probuj, ucz sie, doswiadczenie przyjdzie z czasem.

Lusterka mam dobrze ustawione. Za każdym razem, kiedy wsiadam do samochodu, sprawdzam, czy sie coś nie przekrzywiło, czy ktos niechcący nie zawadził i nie zmienił kąta;-) (ot taka nadgorliwość, bo umiejętności prowadzenia auta jeszcze niedoskonałe ;-)) Mimo to i tak źle przez nie widzę w najważniejszych momentach, tj. własnie podczas chęci zmiana pasa ruchu:-O Kurcze rzecz w tym, że widzę samochody, ale zawsze wydaje mi się, że są daleko i że zdążę.

Gość
może masz astygmatyzm?

po pierwsze - uwazaj przy odwracaniu sie do tylu - na to co sie dzieje z przodu.... jak ktos przed Toba zahamuje, to bedzie kiepsko... po drugie - jesli nie jestes pewna odleglosci , to przeczekaj az samochod przejedzie i dopiero wtedy wjezdzaj po trzecie - jesli jest duzo aut, a Ty musisz zjechac na inny pas (skrecasz na swiatlach np. ) , to wrzuc kierunek i patrz w lusterka , cywilizowani kierowcy powinni cie wpuscic przed siebie ) i po czwarte - naklej sobie liscia z tylu , ktory bedzie informowal o tym ,ze jestes poczatkujaca :)

Nie przejmuj się, ja mam prawo jazdy 10 lat, i do tej pory nie umiem zmieniać pasa, bo nie wiem czy ten za mną jest blisko czy daleko, i zawsze zastanawiam się tak długo że zwykle jest już za późno:-D Jak zobaczycie gdzieś na południu Polski zielonkawą alfę z zestresowaną babą za kierownicą, to uciekajcie:)

neurosa1 -nie, nie -spokojnie, ze wzrokiem nie mam problemów;) Nie potrafię "tylko" (?) ocenić odległości jadącego za mną samochodu, ale widzę go;) Angel -tego odwracania głowy się troszkę boję, bo nie wiem, jak wówczas bedzie wyglądała sytuacja z przodem, ale sprawdzę to przy najbliższej okazji ;-) Mam nadzieje, że podołam:) Problem polega także na tym, ze nie znam jeszcze dokładnie wszystkich ulic miasta i nie zawsze dokładnie wiem, jak i gdzie prowadzą i zdarza się tak, że w ostatniej chwili rozpoznaje drogę i wówczas szybko powinnam zmienić pas i wtedy nie bardzo mogę stać i czekac, aż znajdzie się miejsce i ktoś uprzejmy mnie wpuści, bo z tyłu za mną sa samochody, którym blokuje ruch. :-O Cholercia, niby na kursie czułam się pewnie, egzamin zdałam bez problemu, a teraz doskonale widzę, że mam całe mnóstwo braków, z którymi samodzielnie sobie radzę, bo radze, ale w sposób beznadziejny, a to mnie irytuje na maxa😡

Gość traktorzystka wacia
to odwracanie to dobry pomysł tylko w sytuacji, jak przed sobą nie masz nic - jak masz przed sobą samochód, to to bardzo głupi pomysł... poćwicz sobie tak - wsiadx do samochodu u siebie na działce i ustaw za sobą jakis przedmiot - kosz na smieci na przykład - w opdległości 1m, 2m, 5 m i za każdym razem potem wsiadaj za kierownice i popatrz, jak to wygląda w lusterkach, żeby mieć rozeznanie no i pamietaj, ze kierunkowskaz musisz włączac wcześniej - jak ktos napisał - cywilizowany kierowca cie wpuści, jak zobaczy, że chcesz zmienić pas

Z odwracaniem głowy to niebezpieczny pomysł, jak już ktoś zauważył. Jakimś rozwiązaniem jest lepsze wykorzystanie lusterka wewnętrznego, w którym widać więcej i lepiej, albo nawet kupić sobie panoramiczne ;) Wówczas wystarczy ustalić (np. pojechać na parking i popróbować na sucho), w którym miejscu względem szyb/słupków znajdujące się w lusterku auto narusza tą \"bezpieczną odległość\" ;) no i należy wyrobić sobie nawyk stałego kontrolowania sytuacji za autem w lusterku wewnętrznym. Poza tym polecam przykleić na lusterka zewnętrzne (na górze obudowy) lusterka dodatkowe, które będą pochylone pod nieco innym kątem, co zlikwiduje (a na pewno mocno ograniczy) \'martwe pola\' ;)

Jesteście super! Ogromnie dziekuję Wam za pomoc, na pewno wszystkie Wasze sugestie wprowadzę w życie, żeby czuc się pewniej na drodze i nie stwarzać zagrożenia:) 👄

lusterko panoramiczne świetna sprawa! Zastanawiam się tak po cichutku, czy majac takie wielgachne lusterko w malutkim samochodzie, nie bedzie to odrobinke groteskowo wyglądało, ale co tam! :D Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Jak nabiorę wprawy, wtedy zobaczymy, ale na dzień dzisiejszy, pomysł wydaje się być świetny.

wielbiciel 70B, trudno, niech wygląda śmiesznie, byle byłoby bezpiecznie;-) Jeszcze raz dziękuje wszystkim za udzielone rady. Pozdrawiem! 🖐️

Lusterko zewn. dodatkowe (przykręcane): http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296251987 i mniejsze, ale wypukłe (z większym kątem widzenia): http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=292279007 podobne, ale przyklejane: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296184137 . Małe lusterka martwego pola naklejane na lusterko podstawowe: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=291446299 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296227068 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=292759716 I boczne wewnętrzne na przyssawki: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=295371727 no, to szerokiej drogi :D

Ooo, dzięki! :D