Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amdara234

czy lewatywa to to samo co tabletki przeczyszczajace...

Polecane posty

slyszalam juz tyle o tym strasznym przezyciu czym jest lewatawa.nie rozumiem tylko jednego.czy zrobienie lewatywy to to samo co polkkniecie srodkow przeczyzczajacych.....jezeli tak to po co sie meczyc z gruszkami,rurkami pod prysnicem,jezeli mozna zrobic to samo lkajac kilka tabletek przeczyszczajacych bez wysilku a efekt jest ten sam...............

Gość ergot
Lewatywa to wiecej zabawy, wiec dlaczego z tego rezygnowac.

Gość aisab
po pierwsze lewatywa działa natychmiast a leki pzreczyszczajace po kilku godzinach zazwyczaj, poza tym lekarze nie zalecaja naduzywanai srodków przeczysczających bo uzalezniaja jelita i potem mozna miec problemy z normalnym wypróżnianiem

no tak ,mowicie ze dziala od razu ale ile trzeba sie nmeczyc zeby wprowadzac te wszystkie wezyki i mieszanke wodno cytrynowa.a jezeli przesadze,z kad mam wiedziec,kiedy mam przestac pompowac wode do srodka...a jezeli zostanie w srodku i nie zadziala.....nie lepiej polknac bisakodyl lub xenne...musze sie przyznac ze od dluzszego czasu przyjmuje srodki przeczyszczajace.wiem ze zle robie,dlatego pytam o lewatywe.nie wiem czy nie jestem juz uzalezniona od srodkow przeczyszczjacych.czy mozna z tego zrezygnowac po 2 latach stosowania....boje sie.

Gość ergot
A te lewatywa to ze wzgledow zdrowotnych czy, ze tak powiem, kosmetyczno-psychologicznych? Jak to drugie, to daj sobie z ta zabawa spokoj.

Gość aisab
wow! niezle dwa lata! masz chyba zupełnie inny problem

po prostu,boje sie ze gdy przestane lykac tabletki przeczyszczajace to sie ze tak powiem nie wyproznie.to mie przeraza.zazywam srodki przeczyszczajace dzien w dzien a jem raz dziennie.to juz uzaleznienie.nie wiem co mam zrobic.czy lewatywa pomoze mi przywrocic normalny rytm pracy jelit.............

Bardzo nie dobrze robisz, łykając tabletki przeczyszczające, to powoduje, że jelita przestają pracować :O jeżeli masz problemy z wypróżnianiem przede wszystkim zmień dietę, dużo gotowanych warzyw (np.: buraki są kiblopędne ;) ) owoców , siemie lniane. Środki przeczyszczające można użyć raz na jakiś czas a nie non stop, tak samo z lewatywą, nie jest to sposób na codzienne wypróżnianie się.

Amdara,masz poważny problem.I nawet nie chodzi o tabletki,ale o fakt uzależnienia.A jak to zwalczysz to wtedy zastanowimy się jak masz się,za przeproszeniem,normalnie wysrać.

Jest też taki środek (nie pamiętam nazwy) dostępny w aptekach, na pobudzenie pracy jelit. Nie zadziała on jak środek przeczyszczający ale po około tygodniu powinnaś zacząć się załatwiać bez pomocy środków przeczyszczających.

Gość ergot
Przeczytaj sobie na opakowaniu, jak dlugo mozna brac tabletki. Dwa tygodnie? Czytaj dalej. Co trzeba zrobic jak objawy (albo urojone objawy) nie ustepuja? Isc do lekarza. A tak na marginesie, to jedzac raz dziennie (Bog wie, jak malo) nie mozna sie regularnie wyprozniac (no chyba ze regularnie oznacza raz na tydzien). Moze cierpisz na bulimie - od tego mozna zejsc.

jem tylko raz dziennie i to malo.warzywa ,ryby,itp.po mimo to stosuje srodki przeczydìszczajace nie zaleznie od tego ile zjadlam.mniej wiecej spozywam 500 do 600 kc dziennie plus sport.strasznie sie boje ze gdy nie wezme tabletek to przytyje,i tak juz jest 2 lata.waze 41-42 kg.ciagle naduzywam przeczyszczaczy.to juz nawyk.jak siusianie,wiecie o co chodzi.nie podpba mi sie to bo z ms na ms musze brac coraz wiecej tabletek.inaczej mam wrazenie ze zalega mi cos w jelitach i czuje sie zbyt pelna.probowalam przestac ale to silniejsze o de mnie.jezeli jednego dnia nie wezme to za dwz dni bire nie 10 a 20.to koszmar.jak narkotyki.czy moge z tego wyjzc...chciala bym aleboje sie konsekwencji.nie chce przytyc a przeciez i tak mem raz dziennie.trenuje a po nmimo to ciagle te tabletki,to uzaleznienie.

I jeszcze jedno, postraszę Cię, może rozum do głowy Ci wróci. Moja ciotka przez kilka lat łykała środki przeczyszczające, wiesz co się stało, odbyt jej wypadł i miała operacje :O Tutaj info „-Jest to wypadanie tkanek odbytu lub odbytnicy na zewnątrz ciała. Wypadanie częściowe, tak zwane wypadanie odbytu – to choroba, w której wypadnięciu ulega jedynie błona śluzowa odbytu. Wypadanie całkowite, czyli wypadanie odbytnicy, to stan, w którym na zewnątrz wypada (wynicowuje się) ściana odbytnicy w swej pełnej grubości, podczas gdy rozciągnięty kanał odbytu pozostaje na swoim miejscu. Wypadanie odbytnicy i odbytu stanowi najbardziej zaawansowane stadium choroby, w którym na zewnątrz ciała wydostaje się ściana odbytnicy wraz z błoną śluzową kanału odbytu. Czynniki sprzyjające zachorowaniu · Nadmierne parcie na stolec – przewlekłe zaparcie, nawracające biegunki, nadużywanie środków przeczyszczających”

Gość ergot
Cierpisz dziewczyno na bulimie nervose (czy jak to sie tam pisze). A rodzice, przyjaciele, co? Slepi? Koniami powinni Cie zaciagnac do lekarza. Inaczej bardzo zle sie to dla Ciebie skonczy. Probujesz przeczyszczac pusty zoladek pigulami - szalenstwo.

amdara234 >> widze, ze problem jest powarzniejszy, zglos sie do lekarza. Tu trzeba leczyc psychike :O

o jezu...a zkat sie wie ze odbyt ulega zniszczeniu.mi czesto leci cos jak by blona ,nie wiem co to jest.czy to moze byc to...i do jakiego lekarza udac sie w moim przypadku.gdzie mam isc i co powiedziec...jestem zalamana.

Gość Amdara ile masz wzrostu
???

kiedys bralam tabletki nasenne,myslslsm ze sie uzaleznilam.chodzilam do psychologa i z czsem przestalam brac te leki.dzisisj biore jedynie lekkie srodki na bazie ziol.moze tak samo bedzie z przeczyszczaczami....co myslicie.mam silna wole.musi mnie jedydnie ktos zmotywowac.czy dam rade sama zrezgnowac z przeczyszczaczy czy juz do konca zycia beda ze mna.

wazylam54 kg.wygladalam super,jezdze konno i duzo cwicze.od kad zaczelam sie odchudzac ,zrujnowalam swoj organizm.problemy z okresem,nerkami,jajnikami,anemia i ogolny brak checi do wszystkiego.jestem uzalezniona jak jakas narkomanka.jedyne co w tym dobre to to ze mam piniadze na tabletki bo nie sa az takie drogie.

amdara234>> przede wszystkim musisz zmienić sposób żywienia, najlepiej 5 posiłków dziennie (małe porcje- np.: jabłko tez liczysz jako posiłek) dużo warzyw i owoców. Zacznij pić siemie lniane- reguluje prace jelit. Jeśli chcesz jutro podam Ci nazwę środka dostępnego w aptekach bez recepty na uregulowanie pracy jelit. Po takim czasie brania środków przeczyszczających obawiam się, że Twoje jelita mogą już wcale nie pracować. Proponuje również wizytę u lekarza na początek internisty.

chce wiedziec tylko jedno.co sie stanie gdy przestane brac te pastylki....wiecie czego sie boje...ze gdy przestane brac tabletki,by nie przytyc przestane jesc.wpadnne ze skrajnosci w skrajnosc.tak,przesstane z tabletkami i co...wiem ze przestane jesc.i tak jem raz dziennie i to b.malo.

Gość ergot
Na rodzicach nie mozesz polegac? Czy po prostu nie wiedza, w co wdepnelas? Kolezanki? Przeciez ktos musi widziec, ze nie wygladasz za dobrze (40 kilo...). Ja sie niestety nie znam na uzaleznieniach, wiec moje rady to o d... potluc, ale podejrzewam, ze nie jest latwo sie z tego wyrwac. Patrzysz w lustro i nie widzisz tego, co widza inni ludzie. Popros kogos, komu na Tobie naprawde zalezy, zeby Ci pomogl (nawet jesli myslisz, ze pomocy nie potrzebujesz). Ludzie od takich rzeczy umieraja i zaden czlowiek nie powienien siebie na to skazywac. Powodzenia.

Amdara,Ty lepiej idź do psychologa.Jesteś lekomanką i dla Ciebie każda pastylko to jak narkotyk.Poza tym tak mało ważysz,że i anoraksję masz na bank.Jak można być takim masochistą żeby się powoli,metodycznie zabijać???

Gość Amdara ile masz wzrostu
Dokładnie, musisz iść do lekarza, cokolwiek o tym myślisz. Tak się nie da długo żyć.

dziki.mozesz mi podac nazwe leku nawet na recepte,z tym nie ma problemu.mieszkam w itali ale jezeli bede miala nazwe polska to znajde odpowiednik wloski.podaje ci mojego maila bo nie wiem kiedy teraz bede na kafe.anna9317@wp.pl

Gość skąd ja to znammm
też brałam tabletki przeczyszczające przez ok 1.5 az do momenntu w którym trafiłam do szpitala tzn nie przez środki przeczyszczające ale z innego powodu. Miałam gruntowne badania, dostałam opieprz od lekarza taki, że hohooo mam pocharatane jelita :( błagam przestań to brać! Nie biorę od roku. Jem regularnie 4-5 posiłków dziennie, na szczęście wypróżniam się codziennie praca jelit mi sie poprawiła. I powiem Ci że dużo lepiej sie czuję, w ostatnim okresie brania tabletek czuła, że nie wszystko wypróżniam, czułam że coś mam w jelitach. Teraz jest o niebo lepiej. Mam 170 cm wzrostu ważę 50 kg nie przytyłam ani grama. Masz ogromny problem :(