Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytampytampytam

- ktos mi cos poradzi?

Polecane posty

ja tez wlasnie mialam takie ataki to najgorsze co moze byc:( nie moglam sie w ogole ruszac bo tak bolalo:/ myslalam ze rozerwe tez brzuch i bede miec spokoj najbardziej mi sie bole nasilaja jak jade pociagiem a jezdze co weekend.. wiec mozna sobie wyobrazic jakie atrakcje mam:o

Gość powiem ci tak -do lekarza
noo nie daj sie spławic lekarzowi,że nie ma potrzeby robić badania krwi...możesz tego zażadać ...nie robi ci zadnej łaski ... jeśli stolec jest bardzo jasny...a spójrz na swoje oczy czy nie są z lekka zazółcone?

ja mialam tak ze swoja ''stara'' lekarka prosilam tygodniami o usg ale ona ze niepotrzebne bo cos tam:/ zmienilam lekarke na inna i od razu wyslala mnie na usg, jeszcze byla zla dlaczego do tej pory nie zostalo zrobione

u mnie te ataki sie zaczeły po porodzie ! Byly tak silne,że wprost mdlałam z bólu :O nie potrafilam sie wyprostowac i te cholerne nudnosci...wiec POPROSIŁAM o usg lekarza -akurat jakaś panienka mi je robila .....a po 3 tyg w tym samym gabinecie i na tym samym łóżku facet robiący mi usg : no ładny piasek ma pani w woreczku 😠 a ja jeszcze w miedzyczasie bylam u urologa ...i nic bół zaskakiwał mnie czesto i potem to nawet bałam sie z małym na rekach schodzić ze schodów ...ale gorące mocno kąpiele były chwilą ulgi dla mnie ...byłam pokłuta zastrzykami przeciwbólowymi i wyglądałam jak wampir ...taki ciag bólu miałam od kwietnia do sierpnia ...ale chociaż wiem dlaczego ...

autorko mówisz,że od świąt ???!!! a jadłas w świeta pierogi z kapustą i grzybami i smażoną rybę???!!! to musialas silnie podrażnic sobie ten woreczek ....

Gość oooo dobrze znam ten ból
też zarzało mi sie chodzić na kolanach :O ...kużwa ani sie człowiek nie wyprostuje ani nie usiądzie .Goraca kąpiel też mi pomagała -słuchawke od prysznica kładłam na brzuchu i tak leżałam a do łóżka grałam termofor z gorąca woda i tak spałam inaczej nie dało rady ! Ale w ubiegłym roku wyciełam ! Ale jednakdieta musi i tak być :O

Gość wiktoriac
ZRÓB badanie na obecnosc helicobacter pyroli. Moze pomoc.Duzo ludzi ją nosi,jedni z nich maja rozne objawy zwiazane z ukladem pokarmowym i nie tylko.Wiem cos o tym bo ktos z mojej rodziny to przeszedł.Badania ogolne bardzo dobre,jednak jedna mala bakteria a tyle szkod wyrzadziła.Po kuracji antybiotykowej nie ta sama osoba,mam na mysli zdrowa i szczesliwa.To tylko mała wskazówka.Moga tez byc inne przyczyny.Czesto lekarze o tym nie mowia,ale niektorym taka informacja moze pomoc.Pozdawiam

Gość oooo dobrze znam ten ból
cos nie wyszło :O ...wklej więc linka w przegladarke...🖐️

Gość TO CHYBA TO myśle
Często kamienie podrażniają błonę śluzową woreczka, zaburzając jego pracę. Ciężar, uczucie pełności czy gniecenia w okolicy prawego podżebrza to niektóre sygnały tego, że nasz woreczek szwankuje. Dolegliwości takie są zwykle wynikiem błędu dietetycznego - wystarczy zjeść coś tłustego lub ciężkostrawnego, albo po prostu zjeść za dużo. Czasami kamienie nie dają żadnych dolegliwości. Mogą być wykryte przypadkiem, np. podczas USG jamy brzusznej. Gdy jednak kamień zablokuje odpływ żółci z woreczka do dróg żółciowych, dochodzi do ostrego zapalenia pęcherzyka. Wtedy mamy bardzo silne bóle (kolkę) z prawej strony nadbrzusza, które często promieniują w kierunku prawej łopatki albo pleców. Zwykle kolce towarzyszą nudności lub wymioty, wzdęcia. Czasem pojawia się gorączka. Na skutek zablokowania woreczka gromadzi się w nim coraz więcej tkankowego płynu zapalnego. Pęcherzyk powiększa się i jest twardy. Ponieważ barwniki żółciowe są systematycznie wchłaniane do krwi, w końcu w woreczku pozostaje wodnisty płyn. Taki stan określany jest przez specjalistów jako wodniak pęcherzyka żółciowego. Jeśli dojdzie do zakażenia zawartości (treści) pęcherzyka, tworzy się w nim ropniak. Kiedy do lekarza Jeśli dolegliwości pęcherzyka żółciowego przytrafiają się sporadycznie i nie są silne, można ratować się środkami rozkurczającymi (np. No-spą) oraz żółciopędnymi i przeciwzapalnymi z sylimaryną (m.in. Sylimarolem, Legalonem, Liverinem) albo preparatami ziołowymi o podobnym działaniu (np. Raphacholinem C, Terpicholem, Cholegranem). Jeżeli bóle nawracają albo gniecenie w okolicach wątroby długo się utrzymuje należy skonsultować się z lekarzem. Szybkiej wizyty u specjalisty wymaga także pojawienie się żółtaczki (świadczy ona o poważnych zaburzeniach pracy wątroby). Natomiast jeżeli napad kolki trwa dłużej niż trzy godziny, trzeba natychmiast wezwać pogotowie. Bowiem utrzymujące się ostre zapalenie pęcherzyka może doprowadzić do groźnych powikłań, np. zapalenia trzustki czy otrzewnej. Najpierw badania Na podstawie klasycznych objawów - charakterystyczny ból i powiększony woreczek, który daje sprężysty opór przy uciskaniu - lekarz stawia wstępną diagnozę. Ale decydujące dla rozpoznania są badania radiologiczne i analizy biochemiczne krwi. USG jamy brzusznej. W czasie tego badania lekarz ocenia wielkość pęcherzyka żółciowego, grubość jego ścian, lokalizację i wielkość kamieni oraz drożność przewodów żółciowych. W większości przypadków udaje się wykryć nawet najdrobniejsze złogi. Obraz może być “nieczytelny” w przypadku dużej otyłości albo gdy w jelitach zgromadzi się duża ilość gazów. Tomografia komputerowa. Robi się ją, jeśli lekarz ma wątpliwości co do zlokalizowania kamieni lub np. podejrzewa nowotwór woreczka. Zmiany nowotworowe nie są widoczne w badaniu USG. Próby wątrobowe. Tak mówi się o badaniu poziomu enzymów wątrobowych we krwi. Istotny dla potwierdzenia diagnozy jest poziom fosfatazy zasadowej (norma wynosi 38-126 IU/L) oraz bilirubiny (0,2-1,3 mg%). Podwyższone wartości świadczą o chorobie. Normy mogą się nieznacznie różnić między sobą - zależą m.in. od aparatury i odczynników użytych do analizy. Potrzebny chirurg By definitywnie pozbyć się kamieni, trzeba wyciąć pęcherzyk żółciowy. Samo usunięcie złogów daje krótkotrwały efekt, ponieważ po jakimś czasie wytworzą się nowe. Operację wykonuje się natychmiast w przypadku wodniaka i ropniaka woreczka. Natomiast ostre zapalenie najpierw próbuje się wyleczyć za pomocą silnych środków rozkurczowych, przeciwbólowych i przeciwzapalnych podawanych dożylnie. Dopiero po ustąpieniu stanu zapalnego proponuje się operację - najczęściej polega ona na usunięciu woreczka. Kamień w przewodzie Czasem kamienie przedostają się z pęcherzyka do dróg żółciowych i je blokują (rzadko tworzą się w nich pierwotnie). Jeżeli lekarz podejrzewa, że w przewodzie tkwi kamień, zleca wykonanie endoskopowej cholangiopankreatografii wstępującej (ECPW). Badanie polega na wprowadzeniu przez usta endoskopu (światłowodu) do miejsca, w którym drogi żółciowe uchodzą do dwunastnicy i - po podaniu kontrastu - obserwowaniu przewodu żółciowego na ekranie. Jeśli przypuszczenia się potwierdzą, tą samą drogą wprowadza się koagulator (elektryczny nóż chirurgiczny), za pomocą którego przecina się zwieracz przewodu żółciowego. Na skutek tego jego ujście gwałtownie się rozszerza i kamień, pod wpływem ciśnienia żółci, wypada do dwunastnicy, a następnie zostaje wydalony z kałem. Czasami kamień jest tak duży, że nie chce sam “wyskoczyć”. Wtedy wyjmuje się go za pomocą tzw. koszyczka Dormia. Zabiegi przeprowadza się w znieczuleniu ogólnym. Natychmiast przynoszą ulgę. Nie rozwiązuje to jednak problemu, bo wciąż istnieje ryzyko, że kolejne kamienie mogą zablokować drogi żółciowe. Gdy ustąpią objawy zapalenia (zwykle po tygodniu od zabiegu), usuwa się więc pęcherzyk z pozostałymi w nim złogami. Operację robi się też, gdy nie ma w nim złogów, bo pęcherzyk, który raz wyprodukował kamienie, wcześniej czy później wytworzy następne.

Gość czesławaM
A próbowałeś może cholestil max na problemy z drogami żółciowymi? W moim przypadku leki marki adamed bardzo dobrze się sprawdzają tutaj masz więcej produktów https://adamed.expert/kategorie-produktow/ zajrzyj sobie.