Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 aparatka na ca艂ego

Pieczone ziemniaki

Polecane posty

Go艣膰 aparatka na ca艂ego

Mam pytanie,zamierzam na imprezie podac pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym jako dodatek.i tak,ziemniaki myje kroje i zawijam w folie,tylko jaka przyprawa je doprawi膰(niemam przyprawy do ziemniak贸w) moze bazylia,oregano? co do sosu,czy moge zrobi膰 z jogurtu plus czosnek plus s贸l i bazylia z oreganem?Bardzo prosze o porade

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Sos czosnkowy ja robie z jogurtu naturalnego i czosnku, sol臋 do smaku. Raczej oregano i bazylia, jako艣 mi nie pasuj膮. Ziemniak贸w nie opiekam w folii. Wcze艣niej je obgotowywuje w osolonej wodzie. Odcedzam i wysypuje na blach臋, nat艂uszczon膮 oliw膮. Nie daj臋 偶adnych przypraw. Ale jak chcesz to mo偶esz da膰 takie jakie lubisz. Aha co do ziemniak贸w w 艂upinach. Je艣li je kroje i obgotowywuje, to kroje obrane i pokrojone w 膰wiartki. Ale je艣li w 艂upinkach to w ca艂o艣ci, owini臋te w folie aluminiow膮. Bez przypraw, bez soli.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Jak z ogniska
Ziemniaki 艣redniej wielko艣ci pokroi膰 na 膰wiartki, pouk艂ada膰 na dobrze naoliwionej i posypanej kminkiem blasze. Wstawi膰 do zimnego piekarnika na najwy偶sz膮 p贸艂k臋 - tu偶 pod grza艂k臋 w piekarniku (elektrycznym). Nastawi膰 temperatur臋 175 - 200 stopni (tyllko g贸rn膮 grza艂k臋). Piec 40-50 min. Specyfika tego przepisu le偶y nie tyle w doborze sk艂adnik贸w, ile w odpowiedniej obr贸bce termicznej ziemniak贸w - aby ziemniaki by艂y smaczne nale偶y przed w艂a艣ciw膮 obr贸bk膮 termiczn膮 w wysokiej temperaturze potraktowa膰 je przez ok. 30 minut temperatur膮 60 stopni C. Zachodz膮 wtedy jakie艣 procesy chemiczne w skrobi. I zasada ta dotyczy zar贸wno gotowania, sma偶enia w g艂臋bokim oleju oraz pieczenia. Ziemniaki wychodz膮 rewelacyjnie - mi臋kkie w 艣rodku, sk贸rka lekko twarda i chrupi膮ca. Spr贸bujcie sami. I NIE ZAWIJAJCIE W FOLI臉!!!! - maj膮 potem obrzydliwy metaliczny posmak.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Jak z ogniska
Zapomnia艂am o najwa偶niejszym: Ziemniaki przed pokrojeniem wyszorowa膰 dobrze szczoteczk膮 i piec ze sk贸rk膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Raa
Umyte, pokrojone na du偶e fryty wrzucam do miski i dodaj臋 troch臋 oliwy lub oleju, s贸l, troch臋 czosnku, tymianek i rozmaryn/suszone/. Mieszam to wszystko i wyk艂adam na du偶膮 blach臋 z piekarnika lub na papier do pieczenia/nie trzeba wtedy myc blachy/. Wk艂adam do piekarnika 200 stopni ok, 40 min.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 knmnfndfmfndfmnbfdm
to bardzo niestosowny temat w obliczu 偶a艂oby po tragedii kt贸ra spotka艂a pana Kaczy艅skiego

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Moncia84
je艣li chodzi o dobre sosy do tych pieczonych ziemniaczk贸w poleci膰 ci mog臋 uniwersalne przepisy na dipy na takie okazje: http://www.klubdobrejenergii.pl/przepisy/przekaski.html/32/Imprezowy_zestaw_dipow/ a dodatkowo znajdziesz na tej stronce te偶 przepis na pyszn膮 zapiekank臋 z ziemniak贸w:) naprawd臋 polecam: nie do艣膰,偶e prosta do zrobienia to naprawd臋 pyszna:)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
je艣li chodzi o sos czosnkowy - najwa偶niejsze, by艣 kupi艂a nasz krajowy czosnek, a nie badziew z dalekiego wschodu. (naprawd臋, zupe艂nie inny aromat). a co do konkret贸w - jogurt naturalny i majonez, w proporcji 3:1, je艣li robisz miseczk臋 400ml sosu, to do tego 艂y偶eczka octu, p艂aska 艂y偶eczka cukru, najlepiej ca艂a g艂贸wka czosnku (w przypadku dobrego czosnku wystarczy p贸艂 g艂贸wki - ok 5 z膮bk贸w), wsjo wymiesza膰 i doprawi膰 sol膮 do smaku. ach, no i co wa偶ne - najlepiej u偶y膰 majonezu kieleckiego - PYCHA! :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×