kwiatuch90 0 Napisano Październik 9, 2010 Ja poszłam do ginekologa po raz pierwszy w dniu swoich 18 urodzin. Stresowałam się przed wejściem do gabinetu ( chciałam nawet zrezygnować), ale byłam ze starszym bratem, z którym mam dobry kontakt. Dla dodania odwagi zawsze można iść z mamą, przyjaciółką, siostrą, chłopakiem czy kimś komu ufamy, żeby czuć się pewniej. Co do tego czy badanie boli- nie powinno jeżeli lekarz jest delikatny. Dobrze jest uprzedzić go o tym, że jest to nasza pierwsza wizyta i powiedzieć czy jesteśmy dziewicami czy też nie. Ubranie powinno być wygodne. Dobrze mieć coś co zakryje pupę choć zdarzają się gabinety w których miejsce gdzie możemy zostawić ubrania jest niedaleko fotela i nie grozi nam " paradowanie" z gołą pupą po gabinecie. Jeżeli chcecie się wyluzować podczas badania to możecie zamknąć oczy i pomyśleć o czymś przyjemnym. Jednak podczas wizyty najważniejsze jest mówienie o dolegliwościach i wątpliwościach, bo tylko wtedy lekarz może ocenić stan naszego zdrowia i nam pomóc ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kwiatuch90 0 Napisano Październik 9, 2010 Ja poszłam do ginekologa po raz pierwszy w dniu swoich 18 urodzin. Stresowałam się przed wejściem do gabinetu ( chciałam nawet zrezygnować), ale byłam ze starszym bratem, z którym mam dobry kontakt. Dla dodania odwagi zawsze można iść z mamą, przyjaciółką, siostrą, chłopakiem czy kimś komu ufamy, żeby czuć się pewniej. Co do tego czy badanie boli- nie powinno jeżeli lekarz jest delikatny. Dobrze jest uprzedzić go o tym, że jest to nasza pierwsza wizyta i powiedzieć czy jesteśmy dziewicami czy też nie. Ubranie powinno być wygodne. Dobrze mieć coś co zakryje pupę choć zdarzają się gabinety w których miejsce gdzie możemy zostawić ubrania jest niedaleko fotela i nie grozi nam " paradowanie" z gołą pupą po gabinecie. Jeżeli chcecie się wyluzować podczas badania to możecie zamknąć oczy i pomyśleć o czymś przyjemnym. Jednak podczas wizyty najważniejsze jest mówienie o dolegliwościach i wątpliwościach, bo tylko wtedy lekarz może ocenić stan naszego zdrowia i nam pomóc ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Jujukloss Napisano Grudzień 29, 2010 Ja mam 22 lata i jestem w ciąży odkładałam to i odkładałam.. az poszlam dopiero w ciązy. Bo musiałam. Badanie jest nieprzyjemne,bylam spieta wlozenie wziernika jest okropne. Badanie palcami tez. Wieczorem moj narzeczony zaczął mnie dotykac po brzuchu po tyłku..a ja czułam sie okropnie. Nie lubie chodzic do ginekologa nie lubie i juz.Mialam koelzanke ktora mowila ze woli ginekoloa od dentysty. Bzdura. Wole isc 100 razy do dentysty on przynajmneij grzebie w zębach a nie cipsku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość badanie ginekologiczne Napisano Styczeń 12, 2011 http://www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/gin.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lkjuu Napisano Marzec 12, 2011 Polecam stronę http://pierwsza-wizyta.za.pl Strona bardzo mi pomogła w uzyskaniu odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące wizyty u TEGO lekarza. Naprawdę polecam - jest dużo fotek, opisów i parę filmów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kwiatek93 Napisano Kwiecień 22, 2011 Mam pytanie jak wygląda badanie przez odbyt? cos tam wkładaja żeby zbadac prosze powiedzcie bo sie strasznie boje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Makrela lat 15 Napisano Maj 9, 2011 Szczerze mówiąc, jak szłam pierwszy raz to myślałam, że będę mieć badanie przez odbyt, bo jestem dziewicą. Mimo to pani doktor włożyła mi dwa palce do pochwy. Bolało ogromnie. Nawet nie mogłam oddychać. Na szczęście trwało to kilka sekund. Jak mnie zabolało bardzo mocno to pani przestała mi grzebać ;P . Potem miałam mieć robione USG dopochwowe (podejrzenie cysty). Lekarka powiedziała, ze mi nie będzie "na chama" wkładać, ale spróbuje. Jak zobaczyłam ten przyrząd, to się przeraziłam. Chciałam uciekać..... :/ Włożyła mi to ustrojstwo, rozluźniłam na maksa mięśnia pochwy, ale udało się włożyć tylko kawałek, bo aż głośno zajęczałam z bólu, wiec przestała. Niedługo mam druga wizytę ;) Nie chcę iść ... Lekarka bardzo miła, wszystko mi dokładnie wytłumaczyła, starała się rozluźnić atmosferę. Ale jednak najbardziej pamiętam to dziwne uczucie i ból podczas badania. Niektóre boli, niektóre nie . Wydaje mi się, że to zależy od grubości błony dziewiczej. Aha i założyłam długi sweter. Jednak muszę przyznać, że dodaje takiej otuchy xD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 13, 2013 czy was ginekolog zawsze bada prze pochwe i odbyt mnie zawsze boli jak fiks przez d*pe... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 14, 2013 Mój bada przez gębę Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 14, 2013 Kwiatek93, Tak wkłada tam palec, ewentualnie dwa, jak się rozluźnisz to nie boli. Moja kuzynka miała tez usg robione tamtędy i mówiła że nieprzyjemne. Ogólnie się nie przejmuj, rozluźnij się i wizyta szybko pójdzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 14, 2013 Nie okłamujcie młodych dziewczyn Boli i to strasznie Ja nie mogłam o własnych siłach z fotela zejść Mówicie im tak żeby się nie bały? Lepiej żeby były przygotowane to traumy nie przeżyją Okropny ból Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 15, 2013 Chcecie aby pierwsze was podniecił,a pózniej wkładał palce.Idzcie do mężczyzn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 15, 2013 Nie przesadzajcie, badanie palcem prawie wcale nie boli, chyba że trafisz na jakąś wredną lekarkę, która włoży bez żelu na siłe. Ja miałam to 2 razy i prawie nie bolało, choć dyskomfort jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kasia19921 Napisano Listopad 17, 2013 Polecam stronę, dokładnie opisującą wizytę. Jest tam sporo ciekawych informacji, zdjęć i filmów. Jeżeli dokładnie wiesz co Cię czeka - jest łatwiej. pierwsza-wizyta.za.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Kwiecień 25, 2014 Boli tak jak by ci ktoś igły do pochwy wkuwał Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 27, 2015 Spokojnie, nic nie boli. nawet nie wiedziałam kiedy włóżył wziernik jak go już wyja. potem wsunal palce i badal brzuch, no i dopochwowo usg. kompletnie nic nie boli!!! trzeba wybrać dobrego poleconego gina, ja mam takiego , co nawet najbardziej zestresowaną kobiete potrafić rozkręcić i odwrócić uwagę od badania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Lipiec 24, 2015 Na samym poczatku wizyty powiedz kiedy mialas ostatni raz miesiaczke i czy jestes dzkewica. Po tem lekarz poprosi cie o rozebrasie sie od pasa w dol. Nastespnie zbada ci szyjke macicy wkladajac wiernik do twojej pochwy. Pewnie zbada cie tez recznje wkladajac palec do twojej pochwy lub o***tu. UWAGA!!! PAMIETAJ ABY NIE NAPINAC MIESNI BRZUCHA. Wtedy nie bedzie bolec. Mysle ze pomoglam:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lokoseniora 0 Napisano Lipiec 24, 2015 No, cóż, nie tylko pierwsze, ale generalnie każde badanie ginekologiczne może trochę boleć. W najlepszym razie jest nieprzyjemne. Powiem ci, że nie wiem od czego to zależy, ale u mnie czasami wizyta jest bezbolesna, a czasami boli i to nawet po wizycie jeszcze odczuwam bóle w dole brzucha. PS Lekarz nie rozdziewicza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Lipiec 24, 2015 Lekarz cię chwilowo podnieci aby swobodnie włożyć wziernik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość holka0 Napisano Grudzień 23, 2015 na tej stronie http://adamed.expert/ możesz poczytać jak wygląda badanie ginekologiczne. Na pewno bać się nie musisz , wszystko będzie w porządku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Marzec 15, 2016 Ja przy każdym badaniu ginekologicznym cipki mam męża wspierał również porody. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Gosik888 Napisano Listopad 21, 2016 Nie ma się czego bać. Jak się ma dobrego lekarza, to naprawdę jest w porządku :) Ja teraz szukam właśnie takiego sprawdzonego ginekologa, żeby umówić się na konsultacje. Zastanawiam się nad nimi http://www.evi-med.pl/oferta-dla-pacjenta/ginekolog/ Leczyłyście się u któregoś z ich lekarzy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Styczeń 20, 2017 Duzo zależy od podejścia lekarza, a tylko na usg ta/tv dostałaś? Czy na usg piersi tez? Ważne jest aby ginekolog kierował na dwa badania no i ważne tez jest samobadanie w domu. Badasz swoje piersi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach