Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a niech mnie zjada

tabletki i gumki

Polecane posty

Gość bulik
wszyscy bijemy wam brawo :)

Gość gumeczki
dziecko ma rok a gumki mi starczały w czasach, gdy jeszcze dziecko byłoby katastrofą - gdybym wtedy wiedziała to co teraz o swoim organizmie to nie brałabym tabsów przez te 2 lata na początku swojej córce będę radzić prezerwatywy Cieszę się, że odważyłam się na ryzyko (jak mi się wtedy zdawało) i spróbowałam gumek. W moim przypadku to ryzyko opłaciło mi się.

widzisz mam spirale, bo pigulki obnizyly moje libido a po co mam sie kochac 3 razy w miesiacu i truc hormonami, z 2 strony jak odstawie pigulki to zas bede chciala seksu 3 razy na dzien co gumki nie pozwalaja bo moga peknac... pozatym nie mialam zabardzo 30 zl na miech na jakis yasmin przeczytalam o spirali i zagadalam do lekarki. chciala zebym znow przetestowala kolejne pudelko. a uja ze nie chce. powiedziala ze spirala kosztuje 300 zl. powiedzialam ze sie zastanowie i znajde fundusze. a ona ze jak chce to niech jej dam znac i przyjde za tydzien. chlopak, tzn moj eks mial kase wiec zaplacil. 2 miesiace pozniej zerwlaam z nim. splacilam mu wlasnie w tym miesiacu cala spirale. po 1,5 roku :P jestem teraz z innym partnerem ktory byl przed faktem dokonanym postawiony i nie ma juz wplywu na decyzje. niech sie cieszy seksem bez gumki :) spirale bede nosic do lipca 2009 roku. pozniej zdecyduje co dalej. badania przebiegaja dobrze :) ja mam zwykla miedziana spirale za 300 zl, cooper t380.

Gość długopis w gwiazdki
agusia88---> to ile ty miałaś lat jak założyłaś spirale?..16?

Gość a niech mnie zjada
Ja nie mogle liczyc na rodzicow. Pewnie jak bym miala dziecko to tez nie kazalabym mu sie truc hormonami a dziecko pomogla z przyjemnoscia wychowac.

Gość a niech mnie zjada
E ja libida nigdy nie mialam wysokiego :D Chociaz sie zaczynam ostatnio bac czy tabletki nie przestaja dzialac bo ostatnie 3 dni mam taka straszna ochote nas seks ze moj facet sie zastanawia czy to ja czy nie :)

Gość
i co się tak czepiacie :/ ja od początku brałam tabletki, ale stosowaliśmy jeszcze gumki żeby się nie stresować. zwłaszcza że nie miałam żadnej znajomej która współżyje, żeby się popytać o skuteczność tabletek, internetu też nie miałam i nie miałam pojęcia o kafe gdzie siedzą specjalistki od wszystkiego ;) po pewnym czasie stwierdziliśmy że chrzanimy gumki, bo nie wyrabialiśmy finansowo (sorry, ale te większe Durexy są drogie, a tańsze albo uczulały albo były za małe w obwodzie :P). obecnie stosujemy czasem stosunek przerywany. jakoś nie ufam tabletkom do końca, mimo tego że stosuję jak należy, nie mam biegunki czy wymiotów. żadna metoda nie da 100% pewności, a gdybym zaszła w ciążę to bym się załamała :/

Gość a niech mnie zjada
W wieku 16 lat mialam pierwszego chlopaka bylismy 4 miesiace razem chociaz miala to byc milosc na cale zycie Ale majac 16-17 lat nie bylam gotowa na seks, moze na seks tak. Ale bylam na tyle odpowiedzialna (pewnie dla niektorych gluupia) ze wiedzialam ze nie moge sobie pozwolic na ciaze. Z obecnym jestem od 2 lat ale po pierwsze widywalismy sie tylko w szkole pozatym nigdy zadne z nas nie milo na dluzej wolnej chaty o nocowaniu razem za zgoda rodzicow to mozna zapomniec. No a pozatym stwierdzilam ze zadnego stresu przed matura i na seks zdecydowalam sie dopiero po 1,5 roku byci razem, dopiero na studiach gdie robie wszystko zeby nie bylo wpadki ale w tym 0,001 % jakos dalabym sobie rade z ciaza dzieckiem... :)

glugopis w gwiazdki. prosta matematyka. (jak bralam tabletki to mialam 16 lat i 7 miesiecy i nie stowalam wtedy gumek). jak zalozylam spirale to mialam juz 18 lat , 2 miesiace 18 lat, 2 miesiace +1,5 roku = 19 lat 8 miesiacy. dzisiaj mamy styczen, w maju mam urodziny,

Gość a niech mnie zjada
Ech nie wyobrazam sobie seksu bez zabezpieczen, niestety moi zagorzali katoliccy rodzice tak zyja dzieki temu mam 3ke rodzenstwa. Pozatym lepiej dla nich gdyby sie rozwiedli a nie tkwili w tym bezsensownym malzenstwie tylko ze wzgledu na wiare

ee, ja sobie kupuje sobie "na zywo" tine itd. czytam listy zrozpaczonych ludzi. mamy 7 dzieci, maz pracuje na pol etatu, ja nie pracuje, wychowuje dzieci. " 21, 19, 17,14, 7, 4, i 2" nie mamy na jedzenie ubrania , przybory szkolne. niech zgade, ksiadz zakazywal metod chemicznych, mechanicznych itd ale juz za dzieci nie odpowiada, kto jak je wychowa i za co. juz mnie to nie dziwi. moj tata juz nie jest taki religijny, moja siostra brala slub cywilny w usa. ja tez bym chciala cywilny. moj obecny partner mysli nad jednym dzieckiem, corka, ja podzielam jego zdanie, mam nadzieje ze do tego czasu zmieni sie forma i nie bede musiala ganiac z tym dzieckiem po ksiezulkach zeby dziecko nie mialo problemow.

Gość liberkaaa
Najlepiej zrezygnowac wogle z nierządy ,wy dziwki .Rozkłądacie nogi a potem drzecie sie na porodówce.

Gość a niech mnie zjada
jak rodzice nie sa malzenstwem t ksiadz nie pozwala ojcu byc przy chrzcie tzn jest matka dziecko i chrzesni a ojciec siedzi w lawce n kosciele

Gość a niech mnie zjada
nie rozumiem liberalki. A ksieza to sie dziwie ktorzy propaguja antykoncepcje naturalna ze chociaz na gumki nie pozwola. Dzieki spojrzeniu kosciola na seks i antykoncepcje od 3 lat nie chodze do spowiedzi i odkad nie mieszkam z rodzicami do kosciola tez nie chodze

co prawda w stanach sa rozni ludzie i roznie sie lacza ludzie w zwiazki. i moja siostra juz tam bedzie zyc, a jeszcze do dzieci nie biegnie. niektore kolezanki w jej wieku juz maja po 2, (24-25 lat) a ja teraz z partnerem jestem dopiero prawie 3 tygodnie, ale widze ze sie dogadujemy i darzymy miloscia , porpsoru pasujemy poki co do siebie :)

ja nie chodze bo poprosru nie potrzebuje, partner tez nie uczestniczy w religi. tylko wzielam na prosbe taty bierzmowanie (zeby ksiadz sie nie obrazil). ale tata nie kaze mi chodzic do kosciola. on tez dluuugo nie byl (nawet nie wiem kiedy, nie rozmawiam z nim na ten temat). ost bylam na pasterce ale wyszlam po kazaniu, bo przyjaciolka, bardziej religijna ale nie tak do konca zglodniala hahahhaa :P od ksiedza uslyszalam ze moj partner z ktorym bylam okolo rok bawi sie mna. nbo poprosru rece zalamalam. a po co mam chodzic do kosciola/spowiedzi skoro i tak stosuje antykoncepcje?

Gość a niech mnie zjada
A mozesz rozwinac to ze facet sie bawi toba??? E i powiedzcie mi jaka przyjemnosc z seksu odczuwa kobieta ktora aobo go wogole nie bedzie miala bo korzysta z metody objawowo termicznj plemniki zyja max 7 dni no wezmy chociaz 5 czyli tyle wczesniej sie nie moze kochac i w trakcie owolacji tez, podczas okresu nie kazdy lubi... A jeszcze niedaj boze ma niergularne cykle... No albo taka kobieta z glebokiej wsi ma 6 dzieci nie ma pojecia kiedy jest taka owulacja a chlop sie domaga od niej spelnienia obowiazku malzenskiego... A pozatym co tacy ksieza ktorzy nie maja dzieci wiedza o rodzinie, o rozwiazywaniu problemow miedzy partnerami o wychowaniu dzieci?? No i jeszcze jedno ciekawe jak sobie radza ze swoja seksualnoscia. Maturbacja to grzech, zony nie moga miec a wszeli pozamalzenski seks to tez grzech

hmm wlasnie nie pamietam zabardzoi co ksiadz mi mowil. ale mowie ze wspolzyje z chlopakiem. to ksiadz odparl ze tenm chlopak chce mnie tylko wykorzystac, bawi sie mna i mnie predzej czy pozniej zuci. nie pamietam kiedy bylam wtedy u tej spowiedzi, wiem tylko ze szlam do bierzmowania a bylam wtedy z nim. i tak po bierzmowaniu bylismy razem. w sumie 2,5 roku. a niech mnie zjada. nie wiem jaka przyjemnosc ma ta kobieta bo nie mialam w zyiu takiego przypadku. i tu wlasnie zaczynaja sie schody odnosnie regularnosci cyklu. npr podaje ze kazda moze stosowac ta metode, wystarczy ze bedzie sie codziennie badala i mierzyla temp a jakakolwiek inna strona, zakazujke metode przy nieregularnych cyklach, nocach na zamiane, przebytch chorobach itd itp. malo tego npr pokazuje ze ich metoda jest naj naj naj lepsza awszelkie inne to zloo ktore trzeba tepic. znajda dziury w calym. zagadalam do jednego z lekarzy z npr odnosnie tego co tam jest napisane. powiedzialam nawet ze mam spirale. odp tlumaczyl sie swoja wiedza twierdzac to samo co tam jest zamieszcozne. a mnie powiedzial ze lakrka mnie oszukala zakladajac mi spirale i ze powinna trafic do prokuratury na stronach npr napisane jest ze pigulki sa abortywne. no dobrze ale jak dziewczyna zajdzie w ciaze to chyba te pigulki nie powoduja poronienia? slyszalam o jednym przypadku dziewczyny przez znajomego ze brala pigulki, zaslza w ciaze i niedawno urodzila. to chyba nie dokonala aborcji prawda? nie wiem czy sa jeszcze ludzie co sie nie znaja na metodach chocby nawet naturalnych no w sumie nie wiem czy ksieza sie znaja na problemach malzenskich skoro ich nie przezyli? moze potajemnie sie masturbuja i zataja ten fakt. tylko ew bog moze to wiedziec i ten ksiadz co grzeszy.

Gość a podwiazanie jajnikow/jajowdo

Gość a niech mnie zjada
no wlasnie do nrp czy jak to tam kiedys o tym sporo czytalam, trzeba miec reularne cykle. bo co z tego ze przy nie regularnych sie zauwazy ze wlasnie dzis jest owulacja jak sie wczoraj wspolzylo??? To chodzi o to ze po ilus tam regularnych cyklach wie sie kiedy jest owulacja i odpowiednio wczesnie sie pred nia nie wspolzyje i w trakcie bo jak wiadomo plemnki moga pozyc kilka dni. W sumie to jest metoda objawow termiczna mierenie temperatury polozenie szyjki macicy i sluz ja z tym sluzem nigdy nie wiedzialam czy plodny czy to nawilzenie zwiazane z podnieceniem. Tempke kiedys z ciekawosci zaczelam mierzyc ale wytrzymalam chyba 8 dni Pozatym wystarczy infekcja, zarwana noc, wstwanie o innej godzinie i sie wszystko je**

Gość a niech mnie zjada
A pigulki blokuja jajeczkowanie czyli nie ma jajeczka i nie ma czego zaplodnic, pozatym zageszczaja sluz czyli utrudniaja plemnikom sie przedostac i utrudniaja zagniezdzenie sie jajeczka w macicy Ale jesli ono jakims cudem sie uwolni zaplodni i zagniezdzi to one mu wrecz pomagaja bo to sa hormony podobne do tych ktore kobieta wydziela w ciazy. Bo w ciazy tez nie ma jajeczkowania

ja na kalendrzyku bym nie dała rady psychicznie no tak zaraz powiedza ze to co innego niż naturalne planowanie rodziny ale to to samo bo i tak sie oglada sluz i mierzy temperature i mały katar i mozna wpaśc a ogranicznaie sie wtedy gdy ma sie ochote to bezsens a kesieża to sie za bardzo wpieprzaja w rodziny bo oni nie wiedzą jak rozmawiac z drugą połowa jak sa problemy a jaslei chodzi o antykoncepcje to dla nich jest to aborcja i tyle a seks przed ślubem to wyrzycie sie i brakim szacunku do drugiej strony istne bzdury

Gość ja tez przed sesja mam taki

Gość
no i sytuacja też gra dużą rolę - jak już będę gotowa na dziecko to przestanę brać tabletki, a jeśli będę już miała dziecko, to będę używać tylko gumek :P teraz tabletki, i mam gdzieś że niby niszczą zdrowie itd :P

Gość o ja no to pozdro
truj się truj, tylko nie zdziw się jak po tych studiach będziesz chciała mieć dzieci a tu klops..bezpłodna.

ja urodze dziecko za kilka lat. a teraz....nie wiem na co sie zdecyduje jak zdjemia mi spiralke.mkoj obecny chlopak, chociaz wspomnialam ze nawet miesiac nie jestesmy, zastanawia sie czy bede plodna. "o ja na to pozdro" ktos tu gdzies pisal ze dziewczyny zajsc w ciaze nie moga. pytanie tylko czy kobieta byla wogole plodna, i czy facet jest plodny ja mysle ze seks przed slubem predzej czy pozniej sie odbedzie. wyobrazacie sobie tak naprawde tylko rozmawiac z partnerka i ja tylko calowac, bez zadnych intymnych "dotykow"? i to powiedzmy przez 5 lat. no dobra dajmy temu 4 lata zwiazku potem rok narzeczenstwa. ja tego nie widze. nie chce mi sie wierzyc ze sa pary albo kobieta odda sie dopiero po slubie. znam dwa przypadki ze najpier dziecko potem slub, 1 kuzyn - 18 lat, obecnie prawei 23. drugi kuzyn chyba ma z 24-25. tylko 2 przypadki. tak bylo za czasow naszych rodzicow, jest - nastolatki czy tez dorosli juz ludzie i bedzie, chyba ze naprawda znajda 100% skuteczna metode