Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie nie nienie

No to może coś z kuchni ukraińskiej

Polecane posty

Gość nie nie nienie

Od pewnego czasu przeszukuję internet i znalazłam kilka stron z przepisami kuchni ukraińskiej ale w sumie uzbierało mi się może z 10 przepisów. Nie znam się dokładnie, być może kuchnia ukraińska nie różni się wiele od kuchni polskiej, ale wierzę, że istnieją nawet małe róznice w przygotowaniu tej samej potrawy (np pierogi), które potrafią zmienić jej cały smak. Zwracam się z prośbą głównie do tych kafeterianek, które pochodzą z ukrainy, są rodowitymi ukrainkami, mają mężów ukraińców, bądz po prostu znają się na kuchni tego kraju lub- jak ja chciałyby ją poznać. Mile widziane także inne przepisy, pochodzące z kuchni rosyjskiej, białoruskiej, etc ale oczywiście wszystko na warunki polskie (byleby można było dostać składniki w sklepach). Niestety ze swojej strony nie mogę podzielić się przepisami (mogę jedynie przekopiować linki do stron na których znalazłam kilka przepisów) http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81944,2770054.html http://www.eastway.pl/przepis+na+barszcz+ukrainski http://dziendobrytvn.onet.pl/1455394,kuchnia.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie nienie
Jak zwykle trzeba wykasować spację żeby link działał poprawnie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie znam kuchni ukraińskiej, mam w domu książkę z przepisami, ale litewskiej kuchni. Miej nadzieję, że się ktoś odezwie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nie nie nienie
Litewska też może być jak najbardziej :) Jeśli masz jakieś sprawdzone przepisy z tej książki to oczywiście będę bardzo wdzięczna jeśli się podzielisz 🌻 I również mam nadzieję, że znajdzie się więcej osób zainteresowanych tematem i mogących podzielić się przepisami na różne smakołyki. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UKRAIŃSKIE GAŁUSZKI 8-10 ugotowanych ziemniaków pół szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyzki mąki 3-4 łyzki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu 1 łyżka masła 1 łyzka oleju sól, pieprz Ziemniaki i mięso zemleć, Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wymieszać z masłem a nastepnie dodać do masy ziemniaczano-mięsnej. Dodać jajko, smietane i mąkę.. Przyprawic solą i pieprzę i dokładnie wyrobić. Lepić małe kulki i piec w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze. PIec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. Podawać polane masłem (najlepiej prawdziwym) i koniecznie z surówkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam ci książkę \"Potrawy z różnych stron świata\" autorstwa Macieja E. Halbańskiego, wydaną w latach osiemdziesiątych tylko tam Ukraina jest połączona jako Związek Radziecki :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CZANACHI 50 dag baraniny lub jagnięciny bez kości 80 dag zimniaków 2-3 cebule 20 dag pomidorów 20 dag fasolki szparagowej 30 dag bakłażanów sól i świeżo mielony pieprz Mięso pokroić na kawałki i włożyć do garnka o grubych ściankach lub do naczynia żaroodpornego. Fasolke pokroic na kawałki, obrane ziemniaki na plasterki, a cebulę w kostkę. Na mięsie ułożyć warstwę z cebuli ziemniaków i fasolki. Na wierzchu połozyć pokrojone w plastry bakłażany i pomidory (ja daję bez skórki). Posolić, popieprzyć, zalać 2 szklankami wrzącej wody, a najlepiej bulionu warzywnego. Przykryć i piec co najmniej 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie nienie
Dziękuję 🌻 Jak bede miala wiecej czasu to sprobuje też coś wrzucić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do nie nie nienie - książka, o której wspomniałam to chętnie ci ją odstąpię za darmo, ponieważ z niej nie korzystam.Jeśli wyrażasz chęć to proszę się odezwać. Moje gg-9089497. Ja jestem z W-wy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Teściowa mojej koleżanki jest Ukrainką, nieraz bywam w ich domu i.... bardzo mi smakują potrawy przygotowane przez jej teściową. Są pyszne. Oczywiscie nie znam przepisów bo sama tego nie robię, ale są naprawde dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnie się nie pytaj
jeśli mogę wtrącić, to czanachi jest daniem typowo gruzińskim :) http://www.tbilisi.waw.pl/dania-miesne.html od siebie mogę podać Ukraińskie gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne) - 8-10 ugotowanych ziemniaków - 1/2 szklanki posiekanych pestek dyni (niekoniecznie) - 3 łyżki mąki - 3-4 łyżki gęstej śmietany - 1 jajko - 20 dag resztek wędlin - pieczonego mięsa lub drobiu - po 1 łyżce masła i oleju - sól - pieprz Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Wymieszaj z masłem, następnie połącz z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Przypraw, dokładnie wyrób masę. Zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, ułóż je na natłuszczonej olejem blasze. Upiecz na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawaj polane masłem, z dodatkiem surówek. Kurczak po kijowsku - 4 piersi kurczaka (bez skóry) - 10 dag masła - 1 pęczek natki - sok z 1/2 cytryny - po 2-3 łyżki mąki i bułki tartej - 1 jajko - pieprz - sól lub przyprawa do drobiu - sklarowane masło. Utrzyj mikserem posiekaną natkę i miękkie masło. W trakcie ucierania powoli wlewaj sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem, uformuj 4 wałeczki o średnicy 1-2 cm. Włóż je do zamrażalnika, niech mocno się schłodzą. Mięso delikatnie rozklep tłuczkiem, rozbijając bardziej przy krawędziach niż w środku. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem lub przyprawą do drobiu. Na każdym kotlecie ułóż wałeczek masła, zwiń w rulon tak, aby masło nie wypadło w czasie smażenia. Kotlety panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na sklarowanym maśle (najpierw szybko na dużym ogniu, potem dosmażaj na mniejszym). Barszcz ukraiński jarski (dobry na letnie upały) - 3 buraki - 1 pęczek włoszczyzny - 3-4 ziemniaki - 3-4 pomidory - 3/4 szklanki fasoli Jaś - po 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i buraczanego - 3/4 szklanki śmietany kremówki - 2 łyżki przyprawy do zup - 1 łyżeczka masła - 1 łyżka mąki - 1 ząbek czosnku - koperek - sól - pieprz - cukier. Namocz fasolę, odstaw na noc. Odcedź, zalej 2-3 szklankami świeżej wody, gotuj do miękkości (posól po 30 minutach). Buraki, marchew, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zielone części włoszczyzny zwiąż nicią, włóż do garnka, dodaj starte jarzyny, wlej 6 szklanek wody. Posól, gotuj na małym ogniu. Pomidory pokrój, podduś z łyżeczką masła i odrobiną wody. Przetrzyj przez sitko, dodaj do warzyw. Włóż pokrojone ziemniaki i kapustę, gotuj do miękkości. Wyjmij zieleninę, do zupy dodaj fasolę, cukier, przyprawę do zup, pieprz i oba koncentraty. Utrzyj śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy, zagotuj, mieszając. Dodaj roztarty czosnek i koperek, zdejmij z ognia. (osobiście nie daje śmietany do garnka, tylko duży kleks bezpośrednio na talerz)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie nienie
Do Jolkaza- chętnie skorzystałabym, dopiero co wczoraj byłam w Warszawie :D Teraz niestety nie zapowiada mi się wyjazd do stolicy a już niedługo czeka mnie wyjazd z kraju :( Mimo wszystko dziękuję za propozycję 🌻 Gdyby coś się zmieniło dam znać na gg i oczywiście chętnie odkupię książkę :) Do mnie się nie pytaj: przepis na kurczaka po kijowsku brzmi dość ciekawie, myślę, że w najbliższym czasie wykorzystam. Dziękuję 🌻 I przepraszam, że na razie się nie udzielam ale rzadko kiedy mam okazję wejść na Kafeterię a jak już to dosłownie na kilka minut :( Pozdrawiam 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj wysyłam książkę, wiadomość odczytałam , dzięki.Proszę żadnych opłat nie wnosić. Na zdrowie.Ale mam pytanie , czy bez nazwiska ona pójdzie? A w każdym bądz razie coś wymyślę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakbar
Mnie zasmucia, że nigdzie nie można znaleźć przepisów na pirażki :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgadza się, jest smakowita:) ja robię podobną, tylko zamiast brokuła dodaję pieczarki i kiełbasę pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Moi męzczyźni zajadają się aż im się uszy trzęsą, to takie typowo męskie danie - dużo tłuszczu, kalorii itd. Ja tam wolę jakąś lekką zupkę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×