Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IIOLOI

CZY PICIE MELISY NA NOC MOŻE MIEĆ JAKIEŚ SKUTKI UBOCZNE?

Polecane posty

Gość 0976
a ta melisa dobra jest? słodzi sie ja?

Gość IIOLOI
schudnąc nie w pozytywnym sensie ale negatywnym czyli na wiór.bo coś robi z przemianą materii czy jakoś tak.

Gość no ja wiem ze na uspokojenie
na uspokojenie tez ale skutek uboczny to chudnięcie chyba

Gość EJ A MELISA
ee tam raczej tycie

ja piłam codziennie i nie było takiego skutku uboczneg(drastyczne schudniecie)...a zauważyłabym bo nie ukrywam ze byłaby to cudowan niespodzianka dla mnie:P spokojniejszy czlowiek jest i lepiej spi

Gość _______________
Melisa lekarska - Melissae officinalis (Labiatae). Roślina wieloletnia do 1 m wys., o silnej cytrynowej woni; łodyga podobnie jak liście krótko, szaro owłosione; liście ogonkowe sercowato-jajowate, brzegiem karbowano-ząbkowane; kwiaty w niby-okółkach; kielich o ząbkach wargi górnej bardzo krótkich, dolnych - dłuższych, szydlasto zakończonych; korona różowa lub biała; owoc - rozłupnia. Kwitnie od lipca do sierpnia. Roślina uprawiana. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Surowiec. W celach leczniczych (farmaceutycznych) zbierane są z upraw liście lub ziele - Folium vel Herba Melissae, FP I, II, III, IV i V. Surowiec ten kupić można w aptekach i w sklepach zielarskich (opak. 20, 25 i 50 g). Ekspresówki są mało wartościowe. Dostępny jest także intrakt melisowy – Intractum Melissae (Phytopharm Klęka) – fl. 45 i 100 g – 5 ml 2-4 razy dz. w 100 ml wody. Skład chemiczny. Liście zawierają olejek eteryczny – Oleum Melissae w ilości około 0,1-0,3%, a w nim cytral (30%), cytronelol (do 5%), geraniol, linalol, mircen i alkohole aromatyczne. Ponadto surowiec zawiera wit.C - ok. 100 mg/100 g, garbniki - do 5%, kwasy (kawowy, ursolowy rozmarynowy, oleanolowy), śluzy - ślady, gorycze, flawonoidy i sole mineralne. Działanie. Melisa działa uspokajająco, lekko nasennie (zwłaszcza w stosunku do dzieci i osób starszych), przeciwwirusowo (niszczy Herpes simplex, czyli wirusa opryszczki), ściągające, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, nasercowo, żółciopędnie, wiatropędnie, przeciwwymiotnie, napotnie, przeciwskurczowo, moczopędnie, lekko przeciwbólowo, wykrztuśnie; zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza trawienie, ułatwia przyswojenie mleczka pokarmowego, hamuje zaburzenia trawienne, reguluje wypróżniania, likwiduje stan przedmiesiączkowy (zwłaszcza w połączeniu z glistnikiem i jemiołą oraz wiesiołkiem dziwnym lub dwuletnim), znosi bolesne miesiączkowanie (+ glistnik), ułatwia przejście przez trudny okres po- i przekwitania. Wskazania: bezsenność, zdenerwowanie, lęk, wewnętrzny niepokój, stres, skłonność do płaczu, choroby zakaźne, przeziębienie, zaparcia, biegunka, skąpomocz, wzdęcia, bóle brzucha, nieżyt żołądka i jelit, choroby skórne, kamica moczowa i żółciowa, bóle wątroby, niedostateczne - wydzielanie żółci oraz fermentów żołądkowych i trzustkowych, nerwice wegetatywne (warto wówczas dodać do melisy walerianę, serdecznik, jemiołę i (lub) glistnik), brak łaknienia, wymioty (także u ciężarnych; w tym przypadku do melisy można dodać majeranek, miętę i (lub) szałwię), nerwobóle (+ owoc lub (i) kora bzu czarnego), bóle stawowe (+ topola + wierzba + wiązówka), mięśniobóle (+ glistnik + wiązówka), wadliwa przemiana materii (+ korzeń (ziele) mniszka + ziele skrzypu + kłącze perzu + korzeń łopianu + morszczyn), kaszel, stany zakażeniowe i zapalne układu oddechowego, choroby alergiczne. Napar: 2 łyżki liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut. przecedzić. Pić kilka razy dz. po 100-200 ml; niemowlęta ważące 3-4 kg -8,5 ml, 5-6 kg - 10,7 ml, 7-8 kg - 15 ml, 3-4 razy dz. lub częściej; dzieci ważące 9-10 kg - 19 ml, 15-20 kg - 42 ml, 25-30 kg - 53 ml, 35-40 kg - 75 ml, 45-50 kg - 107 ml, 3-4 razy dz. lub częściej. Nalewka melisowa - Tinctura Melissae: pół szkl. suchych liści zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 10 (max 15) ml; dzieci ważące 10-15 kg - 1,4-2 ml, 20-25 kg - 2,8-3,5 ml, 30-35 kg - 4-5 ml, 40-45 kg - 5,7-6 ml, 50-55 kg - 7-7,8 ml, 3-4 razy dziennie.

Gość dziwne885425
bo gdzieś czytalam ze powoduje tycie bo zmniejsza metabolizm

Gość melisa jest na spokojność
i na trawienie i nie wymyslajcie bzdur

Gość przeczyszcza
na odchudzanie jest.

Gość dziwne885425
chciałabym nie wymyslac ale mowie to z wlasnego doswiadczenia o melisie pitaj wieczorem przez dluzszy czas i waga podskoczyla jak nic...a dodam ze jestem szczuplą osoba i przez 4lata miala problem zeby przytyc chociaz kg , pa

U mnie skutkiem ubocznym były ble żołądka, ale ja mam ciągle jakieś jazdy z błoną śluzową żołądka, więc szkodzi mi wszystko co zakwasza, podrażnia albo zwiększa produkcję kwasów żołądkowych.

Gość melisa jest na spokojność
skoro pobudza trawienie, więc logiczne jest, że wzmaga też apetyt, oj ludki

Ja w zyciu przeszlam tye nieszczesc ze teraz odbija mi sie wszystko na moich nerwach chcialam sie zapisac do psychologa ale przeczytalam na necie ze melisa dziala uspakajajaco. Odkad pije melise nic mnie nie potrafi wytraci z rownowagi tak jak bylo to kiedys. Polecam wszystkim ten leczniczy srodek. Cos wspanialego. Moje malzenstwo przez moje nerwy i depresje prawie sie rozpadlo teraz znow kocham mojego meza jak przed slubem, znow jest jak na pierwszych randkach. A ja ciesze sie kazdym dniem i stalam sie szczesliwa!!

Gość roztargniona...
Kurcze uwielbiam melise , ten samk , amat , moglabym pisc ja hektolitrami , tak po prostu , dla smaku . Ale jak sie naczytam o tych wszystkich wlasciwosciach , wskazaniach , przeciwskazaniach, to az sie boje ze cos mi sie rzuci na organizm bo poki co nie hce schudnac , przytyc , uspokoic sie ani ni z wyzej wymienionych czynnikow , czy nie mozna pisc jej odtak , zwyczajnie bez zadnych skutkow , chociaz raz dziennie ?

Gość khymkhymkhym
Rany... pije od tygodni na noc i nie zauwazylam ani tycia, ani chudniecia, ani boli zoladkowych.... Ludzie, no co wy... Melisa jest na uspokojenie, na klopoty ze spaniem. Tez nie dziala na mnie super wspaniale, bo mimo wszystko nadal mam klopoty z zasnieciem ale przynajmniej potem SPIE a nie nerwowo drzemie. Jesli ktos sie obawia dlugo uzywac, to proponuje pic przez 3 tygodnie, tydzien przerwy i tak na przemian. Chociaz nidgy nie slyszalam o skutkach ubocznych stosowania melisy (oprocz tego siusiania :D)

Gość ja jak pilam melise,to w ciagu
kilku dni,zaczela mnie strasznie swedziec skora.mozna miec uczulenie na melise?

Gość Annac44
Jak w kazdym przypadku leku czy ziola wszystko opiera sie na regularnosci i cierpliwosci. Melisa jest dla mnie cudownym ratunkiem na ciezkie chwile, a mialam ich w zyciu sporo... Przy okazji pieknie wyrownuje mi cisnienie...i tak, tak ale przez ostani rok schudlam 6 kg. W miedzyczsie robiona morfologia byla bardzo ladna, wiec jak to powiedzial lekarz "chudne zdrowo". Kazdy czlowiek jest inny i kazdy inaczej toleruje i leki i ziola. Zycze Wszystkim duuuuuuzo zdrowka i spokojnego snu.

Gość Annac44
Jak w kazdym przypadku leku czy ziola wszystko opiera sie na regularnosci i cierpliwosci. Melisa jest dla mnie cudownym ratunkiem na ciezkie chwile, a mialam ich w zyciu sporo... Przy okazji pieknie wyrownuje mi cisnienie...i tak, tak ale przez ostani rok schudlam 6 kg. W miedzyczsie robiona morfologia byla bardzo ladna, wiec jak to powiedzial lekarz "chudne zdrowo".Meliske wcinam w tabletkach i popijam juz drugi rok! Kazdy czlowiek jest inny i kazdy inaczej toleruje i leki i ziola. Zycze Wszystkim duuuuuuzo zdrowka i spokojnego snu.

Gość maleństwo xxxxx
Można mieć uczulenie na melisę:)Ja u siebie to odkryłam jakiś czas temu:) Podobne objawy: swędzenie skóry, zaczerwienienie, jakby ktoś mi małe igiełki wbijał. Jakiś czas temu powodowała u mnie skutek odwrotny: pobudzenie, a nie uspokojenie.Po prostu mam alergię na melisę...:P

Gość moje doswiadczenia
Ja kupiłam MELISAL taki syropek i piłam przez dwa tygodnie,lepszy sen, lepszy nastrój ale niestety schudłam a to dla mnie tragedia i musze przestać pić.

Gość a ja wam powiem ze
ja melise pije jak mam okrutnego kaca na uspokojenie zoladka- pomaga