Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iska32

KOśCIół I JEGO WPłYW NA ZYCIE

Polecane posty

odnośnie płytkiego tekstu o tym jaka dzieje się krzywda przy religii na maturze: ależ oczywiście że brak neutralności światopoglądowej szkół publicznych powoduje poważne konsekwencje, konkretne szkody, tego nawet nie trzeba wyliczać...

Ja rozumię gdyby to było obowiązkowe, ale by nie było. Jak ktoś chce to niech to sobie zdaje. Ja gdybym miał 10 lat mniej to akurat wybrałbym WOS i moja sprawa. Nic mi do tych co wybraliby religię. I to wszystko :O

Gość iska32
do facet78 ty naparwde nie rozumiesz czy tylko udajesz?dajmy na to ze nie jestem katoliczka ale jestem naprawde dobra w nauce.Jednak 6 z religii nie mam ,poniewaz na nia nie chodze.W zamian religii szkoła nie oferuje mi nic i co?Dlaczego mam mieć niższą srednia na swiadectwie tylko dlatego ze inaczej wyznaje Boga?Dla mnie porazka

iskra32 To zapracuj na 6 z gografi i ją zdawaj (lub wos, albo biologię) Będziesz mieć na świadectwie tą samą srednią.

ot, wystarczy poczytać co pisze iska32 o średniej na świadectwie, średnia z jednego przedmiotu więcej, na którym łatwo o dobre oceny, podnosi tę średnią w stosunku do średniej ucznia który na "katechizację" nie chodzi a pensje z kieszeni wszystkich dla księży uczących katolickie dzieci? a sale lekcyjne? (i czy tak chętnie byłyby dawane komuś z wspólnoty muzułmańskiej gdyby chciał uczyć muzułmańskie dzieci, i miałby on pensję od skarbu państwa? odpowiem: trudno byłoby o to) powiem wprost, KK zgrzeszył pychą (jest ona wpisana w całą jego historię) likwidując salki katechetyczne (też pamiętam, chodziłam) i wpakowując się do szkół wraz z kolejnymi roszczeniami

iskra32 STOP ! Teraz nie ma takich srednich jak za naszych czasów. Są jakieś punktacje.

Gość iska32
trtrt dzieki ,aczkolwiek facet78 jakos logicznie nie rozumuje w tej kwestii.My nie mówimy tu tylko o maturze!!!!!!!!

I jak się nie myle tego nie będzie na maturze. Rząd Tuska tego nie wprowadzi

Gość iska32
ok moze jest inna punktacja ale matematyki nie oszukasz:)

iskra32 Ok, To rozrózniamy (bo zaczęłaś od matury. Nie wiedziałem ze ze zwykłego przedmiotu też) Ale i tak tego nie będzie.

"To zapracuj na 6 z gografi i ją zdawaj." - Kolejna płytka uwaga (logicznie tak jak językowo), żeby nie powiedzieć prymitywna ale i tak autora oświecę: Otóż problem w tym że jeden będzie ciężko pracował na szóstkę z geografii [proszę zwrócić uwagę na pisownię] czy języka polskiego a inny z tej samej klasy osiągnie lepszy efekt dzięki szóstce z przedmiotu-michałka, czyli z religii, za wierszyk, szlaczki, podpisy ze spowiedzi i diabli wiedzą co za bzdety (na katechizację chodziłam do końca ogólniaka więc wiem).

Gość iska32
po rzadzie Tuska bedzie inny rzad,który bedzie chciał sie przypodobac klerowi:(Własnie to mnie denerwuje,ze kler zamiast skupic sie na wierze wyciaga coraz wiecej dla siebie.

Gość iska32
wiesz tu nie masz racji:(Mam 7 letnia córke,która chodzi na religie i powiem ci ze za naszych czasów byly ślaczkii bzdety,teraz dzieci maja podręcznik ,zeszyt cwiczen i zeszyt własciwy.Mała nie dostałła 5 na koniec poniewaz nie chopdziła w grudniu na poranne roraty:(Długo musiałam ja przekonywać do tego ze to jednak nie koniec swiata.

iskra32 To był pomysł LPR, która walczyła o życie. PiS i PO w tematach światopoglądowych niewiele się róznią. Tym bardziej ze Tusk ma ambicje prezydenckie a PiS nie ma konkurencji z prawej strony i będzie napierać na prawą częsc elektoratu PO. A co do tamtego projektu. - Zgadzam sie. Średnia z przedmiotu jako takiego nie powina się liczyc do sredniej. - Na maturze jako dowolny mogłoby być (ale zasady ustalone przez uczelnie katolickie i uniwersytety)

Gość iska32
trtrtr widzę ,ze sie rozumiemy:)

Gość iska32
facet78 no wiedze,ze chociaz w jednej kwestii doszlismy do porozumienia:)

"- Zgadzam sie. Średnia z przedmiotu jako takiego nie powina się liczyc do sredniej. - Na maturze jako dowolny mogłoby być (ale zasady ustalone przez uczelnie katolickie i uniwersytety)" Tak mogłoby być i dla mnie, chociaż to pewien kompromis (sale dla kościoła, jedno dziecko się uczy a drugie ma okienko i musi czekać itp), z jeszcze jednym zastrzeżeniem. Pieniądze na nauczanie swojej, bo przecież nie państwowej na razie, religii powinien dawać kościół. Tymczasem ksiądz dostaje wypłatę z tej samej kasy co nauczyciel języka polskiego.

Gość iska32
Ja nie lubię lewicy,głosowałam na PO i mam nadzieję,ze w końcu zrobia porzadek z klerem.Ostatnio strasznie zbulwersował mnie fakt wypowiedzi kleru na temat in vitro.Porazka

A co do sfery obyczajowej. Z Była były tabletki antykoncepcyjne, była swoboda łózkowa, wakacje spędzaliśmy na plaży nudystów. Kilka razy razem mieszkaliśmy. Znam kilku gejów i nie mam nic przeciwko nim. Ich sprawa. (ale pewnym rozwiązaniom prawnym jestem przeciwny, bo to byłoby otwarcie przysłowiowej Puszki Pandory) Więc nawiązując do tytułu topiku. Kościół nie wpływa na moje życie. Wyrażają swoje poglądy. Na tym polega wolnośc słowa. Ich sprawa.

"Tymczasem ksiądz dostaje wypłatę z tej samej kasy co nauczyciel języka polskiego." (jeszcze dokończę) ...Z tej samej kasy czyli od każdego obywatela, bez względu na wyznanie.

Gość ale ludzie
Nasze państwo nie jest krajem swieckim. Nietsety. Każdy mój podatek trafia do budżetu państwa, który to sponsoruje kościół rzymsko-katolicki. Nie ważne, czy jestem innego wyznania, czy ateistka - moje pieniądze ida na pensję dla katolickiego klechy i to jest NIEUCZCIWE. Podobno mamy równouprawnienie. Czego ono dotyczy? Czy budżet państwa polskiego w równym stopniu sponsoruje świątynie dla protestantów, żydów, muzułmanów? Co z tego, że jest ich mniej, ale czy nie mają praw? Dlaczego do katolickiego kleru należą setki tysięcy hektarów ziemi uprawnej? Jakim prawem państwo polskie rozdaje polską ziemię klechom? Dlaczego nie da paru hektarów np. dla kościoła anglikańskiego? Co to za równouprawnienie? Dlaczego świeckie ( podobno ) państwo płaci MILIONY każdego roku na utrzymanie rzymsko-katolickich plebanii, kościołów, świątyń, opłaca pensje dla księży wykładających w szkołach religii? W każdej klasie jest co najmniej kilka osób innego wyznania. Dlaczego sprawiedliwe państwo nie zapewni w każdej szkole wykładowcy wyznania protestanckiego, czy jakiegokolwiek innego? Dlaczego katolicyzm jest uprzywilejowany? Dlaczego? Katolicy sa lepsi niż reszta swiata tak? To niech się promują w katechetycznych salach przykościelnych, a nie w swieckich szkołach. Niech się sponsorują wyłącznie z tacy, a nie z budżetu państwa. ( każde inne wyznanie w tym kraju sponsoruje się samo.... ). Wtedy nagle znalazłyby się pieniądze dla pielęgniarek, górników, nauczycieli, i wielu wielu innych. Bo te pieniądze są. Tylko rząd rozdaje je facetom w kieckach, którzy nie robią totalnie nic dla kraju: nic nie produkują, nic nie wytwarzają, nie świadczą żadnej sensownej usługi. I jeszcze coś. Jeżeli władzą zwierzchnią nad kościołem jest Watykan, a nie rząd polski, to niech Watykan sponsoruje swoje owieczki na całym swiecie, a nie my - innowiercy i ateiści. Won od naszych pieniędzy. I jeszcze coś - skoro kościół należy do Watykanu, to jakim prawem księża biorą udział w wyborach państwowych? Czy ja, obywatelka kraju polskiego jeżdżę na konklawe? Czy ja mam wpływ na wybór ich biskupów? Nie. Więc oni też powinni być odsunięci od możliwości dokonywania wyborów w kraju, do którego nie "należą" - nie są podwładnymi. pozdrawiam zdrowo myślących.

Gość iska32
trtr wiesz nie wiedziałam o tym finansowaniu nauczyciela religii,wybacz ignorancje:)Masz racje dlaczego proboszcz nie płaci swojemu wikaremu za posługe w szkole toz to blamaz !!

iskra32 "Ja nie lubię lewicy,głosowałam na PO i mam nadzieję,ze w końcu zrobia porzadek z klerem" A co za róznica miedzy PO a PisSw tym temacie ? ? ? :-D Chyba coś pominęłaś z mojego postu z 11:18 Ale to fakt, lewe skrzydło elektoratu PO ma zupełnie inne poglądy światopoglądowe niż ta partia :-)

Gość iska32
ale ludzi zgadzam sie z Toba w 100%,jednak boli mnie fakt,ze nasze głosy nie maja racji bytu,ze i tak nie mamy w pływu na to,co sie teraz dzieje w naszym kraju

Gość iska32
facet78 a czy którys ze znaczących polityków PO jezdzi na wywiady do radia Maryja?Nie!!! I mam nadzieje,że w końcu zrobia porzadek z tym...Uff cisna sie rozne słowa na język ksiedzem i pokazą mu gdzie jego miejsce.

Na szczeście takie poglądy jak "ale ludzie" wygłasza jedynie LiD - i to tylko małą częśc z przytoczonych. Ale do czasu. Na pocz. lat 90-tych też tym wojowali. Do momentu aż przekroczyli poparcie 1/4 elektoratu. Wtedy zaczęli marsz na elektorat centrowy. I te poglądy znikły. W efekcie na początku dekady SLD, PO, PiS opowiadały się za status quo w tych tematach. :P :P Jedynie LPR (czasem wspierana przez PSL i Samoobr.) chciała coś zmienić, ale w drugą stronę. - - - - - - - - - - iskra32 Posłowie Miodowisz i Sznajfeld. Podobnie do Naszego Dziennika. PO na początku też miała zaproszenie do tej stacji. Liderzy nie skorzystali. Ale tylko dlatego bo chcieli walczyć też o centrolewicowy elektorat. I nie zrobią z tym porządku. Z wielu przyczyn. Nie tylko dlatego ze PSL-owcy tam bywają. Ale też dlatego zę dzięki Rydzykowi, PO wydaje się centrowo-laicka lewicowemu elektoratowi, nawet laicka . A prawda jest taka ze światopoglądowo od PiS się nie róznią. - liberalno-konserwatywna prawica : PO (liberalna gospodarczo, konserwatywna aksjologicznie) - chadecko- konserwatywna prawica PiS