Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iska32

KOśCIół I JEGO WPłYW NA ZYCIE

Polecane posty

facet78 mnie nie chodzi o wąski aspekt dot polityki,tylko mówieogólnie.Kosciół wtrynia sie równiez w nasze prywatne zycie.Np strasznie denerwuje mnie to,ze trzeba sie spowiadac z tego,ze stosuje sie srodki anty,lub prezerwatywe.Toz to chore jest>

iska32 (choć iskra brzmi bardziej ogniście ;-) ) Twój wybór na spowiedzi. O swoim podejściu do życia prywatnego już pisałem. A że Kościól ma inne zdanie od mojego. Ich sprawa. W Iranie nie żyjemy. Milicji obyczajowej u nas nie ma :-)

Kościół rzymsko-katolicki to mężczyźni. Mężczyźni zobowiązani celibatem, czystością, zobligowani do nie zakładania rodzin. Nie moga mieć dzieci i w związku z tym, ja, jako obywatelka RP, kobieta, nie życze sobie, żeby tacy faceci, którzy przynajmniej z założenia nie mają prawa nic wiedzieć o mojej cielesności wypowiadali się w temacie mojego ciała: aborcji, in vitro, tabletek antykoncepcyjnych itd. Wypowiadali się to złe słowo. Zaraz facet się czepnie. Oczywiście jest wolność wypowiedzi każdy może powiedzieć co myśli. Ale.... wpływanie na świecki rząd celem wymuszenia ustanowienia zmian konstytucyjnych mających wpływ na świeckich obywateli, a ściślej - obywatelki jest pogwałceniem MOICH osobistych praw. Mój tyłek jest moją sprawą. Nie rozumiem, co w sprawie spirali domacicznej moze mieć do powiedzenia ksiądz, który chyba na ten temat nie ma zielonego pojęcia, a te które ma pochodzi albo z trzeciej ręki ( przeczytał o tym, lub ktoś mu opowiedział ) albo też jest wynikiem praktyk, jakich ksiądz nigdy dopuścić się nie powinien.

Nie uznaję Kościoła, jego zasady dotykają zbyt osobistych spraw, to ja kieruję własną dupą. Co jest złego w antykoncepcji? Lepiej rodzić zgodnie z wolą Kościoła, mieć piętnaścioro dzieci i biegać po zasiłki, czy lepiej urodzić kiedy będzie mi na to pozwalała moja sytuacja finansowa? A homoseksualizm? Czy homoseksualiści nie maja prawa prowadzić życia seksualnego? Komu tym szkodzą? Wśród księży też jest wielu homoseksualistów, a nawet pedofili, i moim zdaniem Kościół powinien zainteresować się bardziej tą sprawą, niż tym, czy pieprzę się z gumką czy bez.

własnie macie 100% racje,tylko co musiałoby sie stac aby kościół zrozumiał gdzie jest jego miejsce?Ja mysle ze gdyby był mniej pazerny,obłudny i zakłamany maiłby wiecej aktywnych parafian niz dotychczas.To zerowanie na datkach ubogich ludzi jest porazka.Moja babcia poszła zamówic msze za dziadka ,zawsze dawała w tej intencji 20-50 zł,teraz ksiadz sie zmienił i powiedział ze to za mało i ma jeszcze 5 dołozyc.Dla mnie to totalna bezczelnosc!!I ktos taki jezdzac fordem lub mercedesem woła dajcie bo nie mamy.Zenada

Gość 000000000000000
bagno

iska32 - żeby kk zrozumiał że nie jest pępkiem świata musiałby dostać porządnie po dupie, tyle że nikt u nas im nie podskoczy, żadna partia no chyba że stało by się coś takiego jak w US czy Irlandii po skandalach z molestowaniem, tyle że u nas nawet wtedy znalazło by się wielu obrońców kk bez względu na dowody, zeznania itd. - pamiętacie sprawę abp Paetza (nie wiem jak to się pisze) albo wszystkie historie z księżmi - zawsze są jakieś mohery, LPRy i politycy którzy zakrzyczą, szkoda słów zawsze ksiądz jest dobry to jest atak na naszą wiarę (tak jakby wiara i kler to jedno), robota prasy polskojęzycznej, liberałów, Żydów, masonów i cyklistów. kk nic nie zrozumie dopóki będziemy zachowywać się jak nasi starzy: chrzciny, komunia, tradycyjny ślub - bo co rodzina i sąsiedzi powiedzą dopóki nie zobaczą pustych kościołów przy mszach to się nie zmienią.

N o wreszcie ! Doczekałam się . " zagłębiak " to co ty napisałeś , to jest to na co czekałam, czytając. wpisy na tym topie. Właśnie to mi się podoba, że najpierw muszą zobaczyć puste kościoły, żeby coś do kk i poszczególnych przedstawicieli pana.B dotarło.

Popieram całkowicie, ale.... nie spodziewajcie się zbyt wiele. Ja już widze od kilku lat symptomy wyludniania się z kk, ale czy to im coś uświadamia? Czy widzą potrzebę przemiany? Czy wychodzą do ludzi? A skąd! Zamiast postarać się o więcej ludzi na mszy, oni podnoszą cenniki za usługi, które nota bene powinni swiadczyć za darmo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale macie racje. Może jak któregoś dnia pies z kulawą nogą nie przyjdzie i nie da na tacę, to może się otrząsną. Tylko co z tego? Chyba się nie łudzicie, ze oni te mercedesy mają z tacy? Mają je z NASZYCH podatków - z budżetu państwa. Ale jak kiedyś do władzy dojdzie jakaś rozumna partia i w pierwszym posunięciu zerwie konkordat, a w drugi pogoni klechy od żłobu, odetnie religię od rządu, wywali na zbity pysk purpuratów z uroczystości państwowych, przestaną biskupi święcić radiowozy i wozy strażackie - tak, wtedy może coś do nich dotrze. Naprawdę nie wiele trzeba. Tylka mądry rząd ( niewiele?????? co ja wygaduję..... ) Rząd, który odseparuje religię od władzy świeckiej. Rząd, który przestanie sponsorować z budżetu kk. Niech każda sekta utrzymuje się sama: kk z datków na tacę, buddyści z datków, protestanci z datków, żydzi z datków itd. Wtedy każda religia będzie miała tak okazałe kościoły.... na ile jest potrzeba wierzącym. Chciałabym dożyć czasów, w których zobaczyłabym iluż tu wiernych katolików zasponsoruje budowę opatrzności Bożej, jak rząd kasę wycofa :) Ilu dobrych parafian kupi księdzu mercedesa.... :)

Witam Was.Tylko jak przekonac nasze babcie ,które w instytucji kościoła widza Boga i nie potrafią tego niestety odróznić?Ja sądzę ,ze kk bedzie ciagnął z tzw moherowych beretów tak jak ciagnie do tej pory nie zwarzając na to,ze taka kobiecina na codzien jada chleb z margaryna i nie raz sama przymiera głodem,ale o tym nie powie,bojej jest tak po prostu wstyd. A kolejna ,jak dla mnie skandaliczną sprawa jest Rydzyk i całe to jego medialne mocarstwo z ,którym kazdy woli nie zadzierac.Ja myslę, ze gdyby tak dokładniej przyjrzec sie jego działalności to poszedłby za kraty na długie lata.Tylko kto ma taką odwage??Nikt,poniewaz rząd obawia sie utraty wyborców i tym sposobem taka SWieta Krowa ma się swietnie i pluje jadem na prawo i lewo.Porazka

Iska... babcie nie będą żyć wiecznie. To pokolenie kiedyś odejdzie. Ale to nic nie da. Przyjdzie nowe pokolenie, nawiedzonych oazowców, dla których \"brat Marek\" jest ważniejszy od rodziny. Nic na to nie poradzimy. Rząd - powtarzam - tu jest jego rola. Radykalnie wypieprzyć kler na ryj z polityki i finansowania. Znajdą sie wówczas pieniądze dla wszystkich - nawet na diamentowe schody pod sejmem :)

Mi antyklerykalne poglądy niektórych tu, przypominają innego rodzaju poglądy pana Bubla. Przy okazji ten sam poziom. Prymitywne bazowanie na szukaniu wroga wewnętrznego. Budowanie czegoś na uprzedzeniach. Na szczescie ekstermizm to margines. A po łagodniejszych wypowiedziach posłanki Seneszyn spadło poparcie dla lewicy :-D

Masz zadatki na demagoga. Weź założenia budżetowe państwa, na obecny rok, wykaż poszczególne pozycje, później komentuj. Są państwa, całkowicie pozbawione kościoła, jakiegokolwiek. Jedź tam- zobacz: Korea PŁn., Kuba. Potem wyprowadzaj teorie.

Gość antykatolicus
Państwa wyznaniowe można spotkać w Arabii Saudyjskiej i Mauretanii, a szyickie w Iranie. Toż sam cud gospodarczy tam się dzieje:O

Oczywiście to powyżej do Spinoli. Takie komentarze, że wystarczy zlikwidować KK i będzie OK, już nawet nie są śmieszne. Pojawiały się w historii nie raz: w komunizmie. Idologia faszystowska z kolei, odniosła tą teorię do Żydów i komunistów. Ludzi którzy coś podobnego głoszą- nazwę po prostu ignorantami.

\"Kosciół wtrynia sie równiez w nasze prywatne zycie.Np strasznie denerwuje mnie to,ze trzeba sie spowiadac z tego,ze stosuje sie srodki anty,lub prezerwatywe.Toz to chore jest\" Bardzo prymitywna wypowiedź, świadcząca o tym, że nie masz pojęcia o Kościele i o instytucji spowiedzi. Gdybyś nie była członkiem wspólnoty katolickiej i denerwowała się, że Kościól wtrąca się do życia publicznego, byłabym w stanie to zrozumieć. Ale nie rozumiem, jak to jest możliwe, że chodzisz do spowiedzi, i sama sobie wybierasz, z czego chcesz się spowiadać, a z czego nie. Nauka Kościoła jest jasna, jeśli jej nie akceptujesz, a zasady są dla ciebie nie do przyjęcia, nie przyjmuj ich. nie ma przymusu. Przestan chodzić na msze i do spowiedzi, przestanie cię to irytować. Czy takie proste rozwiązanie nie przyszło ci wcześniej do głowy? Kościół jest właśnie o d tego, żeby w jak największym stopniu wpływac na zycie swoich wiernych. w każdym apsekcie, w każdej dziedzinie. Jeśli niewierni się denerwują, że Kościól się do nich wtrąca - no cóż, mają prawo. Ale jeśli wierni to robią, to dla mnie to własnie jest chore. To tak, jakbyś szła do lekarza i irytowała się, że on cię bada i pyta o symptomy choroby...

Gość antykatolicus
Ależ sie panu coś popierdoliło. Faszyści byli bardzo religijni. Mieli poparcie kleru i zapewnione odpusty niczym krzyżowcy. Jak widać, braki w wiedzy, albo demagogie nam pan urządza:O

Lok Kościoła w naziźmie był policzony. Nazizm był oparty na motywach neo-germańskich. Po wojnie zaczęliby swoje. A twierdzenie o religijności - totalna brednia. Ale PRL-owskie nauczanie historii u niektórych dalej pokutuje :O

antykatolicus Ależ sie panu coś popie**oliło. Faszyści byli bardzo religijni. Mieli poparcie kleru i zapewnione odpusty niczym krzyżowcy. Jak widać, braki w wiedzy, albo demagogie nam pan urządza Prosze czytać ze zrozumieniem, wyraźnie napisałem że faszyści upatrywali dobrobyt i szczęście w likwidacji akurat Żydów i komunistów, nie kościoła (w sensie ogólnym oczywiście- gdyz wiekszość Niemców nie była wyznawcami KK).

Gość antykatolicus
Panowie mają oczywiście rację. To historia się myli;) Historii sie uczyć nie powinno bo po co? Przecież wyedukowany może się spytać, skąd to? A matoł będzie powtarzał za księdzem, że to komunistyczna propaganda:O http://www.nobeliefs.com/nazis.htm http://www.the-tribulation-network.com/dougkrieger/times_and_seasons/hitler_and_the_christian_religion.htm http://www.remnantofgod.org/images/ratzingernaziyouthsalutinghitler.jpg http://antyklerykalisz.pl/artykuly/obludakleru.htm

Chodzi o to generalizowanie. Równie dobrze znajdziesz odpowiedniki ze strony lewicowej (teologia wyzwolenia). Mega-organizacja - rózne warianty, bo księża zyjący w róznych krajach.. A co do niemieckich księży. Nie zapominajmy ze zdecydowana wiekszosc tamtego społeczeństwa to popierała. A w tym samym czasie miałaś KK w Polsce, wspierający AK. Takie generalizowanie to absurd :O Już nie wspominając o tym że Hitler miał w planach oddzielenie niemieckich księzy od Watykanu, a później coraz wiekszą laicyzację. Ateistyczny kult jednostki był jego prawdziwym celem.

antykatolikus - rozmawiasz z fanatykiem. Nie wygrasz. Ja odpuszczam takie jałowe dyskusje, bo są ludzie, którym żadne wykształcenie nie pomoże. Klapki na oczach i już. Nie przekonasz takie człowieka. Spłonie na stosie za swoje poglądy, a racji nie przyzna. Strata czasu. Pozdrowienia.

Gość antykatolicus
Masz rację. Jakby mu sam papież wbił w dupsko wielgachny krzyż z okrzykiem "Hail Hitler" to też by twierdził, że świątobliwy papa sie przejęzyczył i dokonywał na nim egzorcyzmu a nie jakiejś eksterminacji:O

Gość 543210
Spłonie na stosie za swoje poglądy, a racji nie przyzna. Strata czasu. Nie tylko racji nie przyzna, ale przy okazji zbluzga cie za sam fakt, że śmiesz myśleć inaczej.

W tytm samym czasie setki polskich księzy ginęło w Oświencimiu. Mega-debilizmem jest ocena KK w oparciu o postawę niemieckich księży - i czym się rózniła od postawy całego, tamtego społeczeństwa ? -stwórzmy antygermanizm :-D A w oparciu o teologów wyzwolenia zakwalifikujmy KK do marsizmu :-D A w oparciu o częśc ludzi z Opus Dei - do liberalizmu Ja między takim antyklerykalizmem a antysemityzmem, metodologicznie nie widzę różnic. Prymitywny fanatyzm z ideą "wroga wewnętrznego" dla frustratów. Substytut poważnych spraw :O Coś jak u Urbana, którego można przyrównać jedynie do poziomu Bubla.