Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia spragniona dzidziusia

FOLIK-biorę przez całą ciążę,czy to zle?

Polecane posty

proszę o odpowiedź.

szczerze mówiąc nie zastanawiałam sie nad tym i az wstyd sie przyznac zawsze zapomniałam zapytac lekarza czy mam brac czy nie... I teraz się boję...Czy mogę tym zaszkodzić dziecku?

Gość teczowa panienka
ja jestem w 25 tyg. i biore folik -jest zreszta w wiekszosci (o ile nie we wszystkich) witaminach przeznaczonych dla ciezarnych. Lekarz powiedzial mi,ze jesli chce, to moge brac, choc po 12tyg.nie jest to wymog. Nazwal kwas "klejem dla lozyska" :)

Gość ZAWSZE MAM TOREBKE
a mi kazal brac do konca ciazy

Gość ochochoch
kwas foliowy nie jest szkodliwy nie kumuluje sie w organizmie a nadmiar wydalany jest z moczem

mamusia spragniona dzidziusia - zaczelam brac folik w zeszlym roku.W marcu ub.poronilam ale dalej go bralam teraz jestem w 24tc i bede go brac do konca ciazy.Nie masz sie czego bac i nie sluchaj gadania bo folik jest NIESZKODLIWY.Zreszta spytaj lekarza przy nastepnej wizycie:)

ja przez pierwszy trymestr brałam tylko kwas foliowy, a potem do końca ciąży witaminy, w których składzie tez jest kwas foliowy:) Więc się nie martw, na pewno nie zaszkodzi:)

ja biore folik caly czas (13 tydzien mam), do tego magnez, bralam prenatal ale zaczelo mnie na niego odrzucac wiec zaczelam brac feminatal. Witaminy trzeba brac cala ciaze!chyba ze lakarz zabroni.

Gość njhhdjskslala
No i widac jaka lekomanska jest tendencja w Polsce, napakowac prochow i jazda. Glupota do kwadratu.

Kwas foliowy jest dość istotny akurat :) Ja brałam długo, na ogół się potem odstawia z tego względu że jak zaczyna się brać kompleksowe tabletki, to juz nie trzeba dodatkowo kwasu foliowego :)

Gość gość
Po co te kompleksowe tabletki?

Gość gość
Tu gdzie mieszkam zaleca się brać do 14 tygodnia ciąży , tak samo pisze na pudełku w ramach zaleceń. Kwas foliowy w takiej ilośc***otrzebny jest tylko dopóki tworzy się cewa nerwowa , potem wystarczy już tylko kwas foliowy z warzyw. W pierwszej ciąży brałam go przez całą ciążę bo takie miałam tabletki które kupiłam jeszcze w Pl (prenatal) i tam kwasu foliowego była spora dawka (tabletki na II i III trymestr) i miejscowy lekarz powiedział że to zupełnie niepotrzebne wręcz szkodliwe bo kwas foliowy w takiej ilości brany przez ta długi okres czasu nie jest zdrowy ani dla matki ani dla płodu. Te same informacje znalazłam na necie .

Gość gość
Brałam przed zajściem w ciążę i brałam 3 mies będąc już w ciąży ,lekarka sama kazała mi już odstawić i przejść na jakieś witaminy .

Gość sandriiis
W sumie foilk jest potrzebny jak rozwija się cewa nerwowa u dziecka czyli na początku ciąży, ale nie zaszkodzi jak będzie się go brało do końca

Gość werdonka
Dziewczyny nie zaniedbujcie tego, bo potem rodzą się dzieci z rozszczepem i wodogłowiem a jeszcze co gorsza nawet z bezmózgowiem. Kwas foliowy powinien być numer 1 dla przyszłej mamy.

Gość julka33
Co racja to racja, moja znajoma nie brała i niestety teraz gorzko żałuje bo dziecko urodziła z rozszczepem, ale ma nadzieję, że da to się zoperować jakoś...

Gość zonaPalacza
Mi tez moja lekarka powiedziala ze kwas foliowy moge oddstawic po 13 tyg ale ja go biore dalej bo jak sie dowiedzialam, ze jestem w ciazy to kupilam duze opakowanie 250 tab to jest na cala ciaze a taki kwas to nic innego jak jedna z wit z grupy B, dobrze wplywa miedzyinnymi na krew.

Gość gość
ja brałam kawas foliowy jeszcze na długo przed zajściem w ciążę, a następnie do 12 tygodnia, a i tak okazało się, że dziecko będzie miało rozszczep. To tak ku pokrzepieniu koleżanki, która nie brała i ma wyrzuty sumienia, że przez to dziecko ma rozszczep.

Gość gość
Kiedys kwafu foliowego wcale sie nie bralo i dzieci zdrowe sie rodzily,ja nawet nie wiedzialam,ze jest taki suplement :P

a ja odstawilam w 12 tygodniu, kiedy poszlam do lekarza w 15tygodniu, dostalam taki ochrzan, ze dziecku odmawiam tego kwasu, ze moze sie chore urodzic, ze to ze tamto.. kazali mi brac folik(5mg) do konca ciazy, a nawet do 4 miesiecy po porodzie. Ja jej na to, ze wole kwas foliowy przyjmowac w naturalnych produktach spozywczych, to sie mnie zapytala, kim jestem z zawodu i kto tu jest lekarzem. I badz tu madrym..

Gość gość
Folik możesz brać przez całe życie a w okresie menopauzy bardzo jest wskazane.