Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co sądzicie o...

spirala

Polecane posty

Gość co sądzicie o...

zamierzam sobie złożyć spiralę 3 lub 2 letnią i proszę mamy które takowe maja aby napisała co sądzą i czy sie sprawdziły? czy miałyście jakieś skutki uboczne czy wszystko ok. pozdrawiam

STANOWCZO ODRADZAM jesli chcesz miec jeszcze dzieci!!!!!Mialam spirale zalozona w wieku 22 lat po urodzeniu pierwszego dziecka.Potem kolejny raz.Wyciagnelam ja w styczniu zeszlego roku gdy zdecydowalismy sie z mezem na drugie dziecko.W styczniu wyciagnelam i w tym samym miesiacu zaszlam w ciaze.Lekarz nie uprzedzil mnie ze trzeba odczekac pol roku i w marcu ciaza obumarla:(Teraz jestem w 24 tc ale na poczatku dawali 40%szans na utrzymanie.Paru lekarzy bylo oburzonych ze ktos zalozyl mi spirale wiedzac ze chce miec jeszcze potomstwo.Moj lekarz prowadzacy nie zaklada wkladki kobiecie ktora mu powie ze chce miec jeszcze dziecko.Poza tym \"wpadajac\"ze spiralka bardzo czesto dochodzi do poronienia lub dziecko rodzi sie z wrosnieta spirala w cialku.Po urodzeniu synka chce zalozyc wkladke ale wiem na 100%ze wiecej dzieci nie chce miec.Zastanow sie pogadaj z dobrym lekarzem zebys potem nie zalowala jak ja:(

Gość co sądzicie o
mantodea:) mówiłam mojej gin ze chcę mieć potem dzieci-tak właśnie za 2 3 lata. a co do spirali w głowie tez słyszałam no i o ciąży pozamacicznej też...kurcze nie wiem a tabletki nie wchodzą w gę bo zapomnę brać.\ mam jak narazie receptę na plasterek evra żebym sie zdecydowała...

Gość lajla23
spirale dopiero sie zakladahjak sie urodzi dziecko ,moja kolezanka ma juz 38 lat,sciagla spirale,dzieci prawdopodobnie niebedzie juz miec,ma cos tam do zoperowania,lekarz mowil ze jak co zoperuje to musi macice wyciac tez,daj sobie spokoj ze spirala

a ja mysle ze najlepsze bedą tabletki, ustaw sobie w telefonie codziennie stalą godzine budzika i bedzie Ci przypominal. Plasterki tez sa dobre ale drozsze i wiecej z nimi zachodu gdzie przykleic i w ogole jak sie z tym kąpać..

Gość moja koleżanka
zaszła w ciąże mając spiralę :O

Gość Dobre buciki.
Zanim załozy się taka antykoncepcje trzeba troche poczytac dziewczyny.Wkłade domaciczną nie poleca sie kobietą które planuja jeszcze potomstwo.

Gość lajla23
ustaw sobie dzwonek w telefonie ,zebys tabletki niezapomniala wziac,ja tam mialam i nigdy niezapomnialam

Gość Dobre buciki.
Ja właśnie planuje załozyć mirene,mam dobrego lekarza,który dokładnie informuje mnie co chce zrobić,jak to działa itd.....tylko,że ja nie planuje wiecej dzieci

Gość lajla23
moja kolezanka ciagle zrywala sobie plaster bo sie nim ciagle bawila,miec cos przyklejone do ciala to tez trzeba miec na to nerwy

a ja mam jeszcze inną antykoncepcję. Zastrzyk antykoncepcyjny. Robi sie go co 3 miesiące. Jest bezpieczny. Moja koleżanka po 4 latach brania o odstawieniu zaszła w ciąże i z tego co mi mówił gin to nie ma skutków ubocznych zbytnio. Moja mama już 6 lat bierze ten zastrzyk i jet ok.

a ile taki zastrzyk kosztuje nigdy o nim nie slyszalam chodz czytalam wiele na temat antykoncepcji??

Julli - moja kolezanka wziela jeden taki zastrzyk i w szpitalu wyladowala bo okazalo sie ze jest uczulona na jakis skladnik:( co sądzicie o... - tak jak dziewczyny wyżej ci doradzaja.Nastaw sobie cykliczne przypomnienie w telefonie i daj sobie spokoj ze spirala.Noszenie w sobie martwego dziecka przez pare tygodni to na prawde nic milego a pozniej z ciaza tez mozesz miec problemy!:(

taki zastrzyk kosztuje ok 40 zł.Zapytaj ginekologa nazywa sie Depo-Provera. Ja go stosuje 2 lata.Jest ok. Po tabletkach wiecznie źle sie czułam (a stosowałam 3 rózne rodzaje) i dostawałam rozstrojeń hormonalnych.Odkąd biore zastrzyk jest wszystko dobrze

uczulenie to swoją drogą ale powiedzcie mi cos wiecej na temat tego zastrzyku

A jeśli chodzi o uczulenie-to koleżanko ludzie są na różneleki uczuleni ja np. na pyralginum-to by mnie zabiło a jest w tabletkach do kupienia w aptece bez recepty...

no nie wiem, ja tam po tabltkach nic nie mialam ale spokoj na 3 m-ce to kuszące:P zapytam ginekologa

Gość Dobre buciki.
Dziewczyny,żadna antykoncepcja nie jest dobra dla organizmu.......chyba że post!!!!Żle założona spirala prowadzi do róznych problemów,można tez zajśc w ciąże.Ale decyzja nalezy do lekarza.Jeżeli jest dobry doradzi,czy aby napewno mozesz ja sobie załozyc,czy budowa twojej macicy zezwala na to.Jest wiele przeciwwskazań do zakładania,ale jezeli tylko macie dobre ginekologa,chodzice do niego regularnie,znacie swoje ciało i cykl......to naprawde to lekarz powinien zadacydowac czy mozecie.

Gość Nigdy Depo - Provery
Zniszczył mi zdrowie. Mam 25 lat i hormony jak kobieta w czasie menopauzy. Przytyłam 20 kg. Nie polecam. Moja gin mówi że to straszne świństwo. Zastanów się tego nie możesz przerwać .

o matko współczuję :( to chyba jednak najlepsze te tabletki i tyle, po co ryzykowac

Gość lajla23
mi sie po tabletkach poprawila jedynie cera na duzo lepsza

Gość Wet wipes
a moja kuzynka ma spirale od 12 lat i nic czuje sie zupelnie dobrze w ciaze nie zaszla i w ogole jest bardzo ale to bardzo zadowolona.

KAŻDA ANTYKONCEPCJA JEST dla określonej grupy osób. Ja po tabletkach mam problemy. Aco do zastrzyku-owszem kiedy nie utrzymuje sie diety to sie tyje jak zarówno po tabletkach bo hormony pobudzają łaknienie. ja dbam o figure więc nie pozwoliłam sobie na to by przytyć.

Gość lajla23
wet wipes-moja droga bo skutki mozna zobaczyc dopiero jak sie sciagnie spirale

Gość Dobre buciki.
Czyli jakie?

Dobre buciki.- tak jak pisalam w swoim pierwszym poscie.Pierwsza ciaze po wyciagnieciu spiralki poronilam a o druga walczylam...Wszyscy lekarze byli zgodni ze to wina spirali!

Gość xenami
dobre buciki-powyzej juz pisalismy co sie moze stac,lekarzem niejestem wiec niebede sie wymondrzac,zwlaszcza ze mi sie to nieprzytrafilo,i naprawde niepotrafie dokladnie opisac co zachodzi w ciele,jedyne co moge napisac to to ze niemoge juz patrzec na kolezanke ,ktora jest zrospaczona tym ze niebedzie mogla miec dzieci przez spirale,ktora miala pare lat

Gość Dobre buciki.
To moze mogła poczytac,że spirali nie powinno sie zakładć jeżeli planuje sie jeszcze ciaże.

Dobre buciki. - mam mgr a o tym ze spirali nie mozna zakladac jak chce sie miec jeszcze dzieci dowiedzialam sie w wieku 28 lat wiec uwazam ze niewiedza na ten temat to nie wina pacjentek a lekkomyslnych lekarzy:(