Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polska żona i matka

ciąża a komputer i ksero

Polecane posty

Gość polska żona i matka

jak tam szkodliwość tych urządzeń dla pierwszych tygodni ciąży??? Nie mam mozlwiości ich nie używania, chyba, że pójde na zwolnienie.......

Gość pisze się nieużywania
bo to rzeczownik!

Sa przepisy, że kobieta w ciązy nie powinna spędzać przed kompem więcej niż 4 godz. dziennie. Twój pracodawca tak powinien zorganizować ci pracę, żebys nie musiała siedzieć cały dzień przed monitorem...Przepisy przepisami a rzeczywistość jest często inna...Tak było u mnie, do 7 miesiąca siedziałam przed kompem cały dzień, bo u mnie w pracy nie ma stanowiska bez kompa...Mała urodziła się zdrowa:)

i dodam jeszcze, że u mnie w pracy sami wysyłali mnie na zwolnienie ze względu na to, że obojętnie co bym nie robiła to zawsze na komputerze. Ja jednak czułam sie dobrze i nie widziałam takiej potrzeby. W ciągu pracy bardzo często robiłam sobie przerwy i chodziłam na spacerki:)

ja też siedzę przed komputerem 8 godzin w pracy. Nie ciągle coś na nim robie, ale jednak jest przed oczyma

dla mnie najbardziej męczące było samo siedzenie przez tyle godzin:) Dlatego róbcie sobie częste przerwy, żeby choc na chwilę odpocząć i sie wyprostować:)

Gość polska żona i matka
a fakt kserowania? dzięki za poprawienie błędu....... Pisownia "nie " mnie rozbraja.........

jesli chodzi o kserowanie to robisz to chyba sporadycznie? Jeżeli nie, jeżeli często to popros kogoś, żeby robił to za Ciebie może...

A tak naprawdę nie chodzi o ten komputer, tylko o długie siedzenie w jednej pozycji. Na początku ciąży nie ma objawów ubocznych pracy po 8 godz przy kompie. Nie wiem jak ksero, bo chyba sporadycznie kserujesz. Jestem w 4 miesiącu ciąży i pracuję po ok. 6 godz przy kompie. Na koniec dnia czasami czuję kręgosłup. Wiem, że z czasem będę musiała skrócić ten czas. Co do szkodliwości samego komputera i monitora - ważne abyście nie siedziały z tyłu monitora, zwłaszcza starego typum, czyli kineskopowego. Tam jest największe promieniowanie. Z monitorami LCD jest mniejszy problem (na szczęście taki mam w pracy). Pozdrawiam serdecznie!!! 🌼

Pracowalam do prawie 8m-ca-ksero i komp b.czesto.Do tego okolo 2 godzin łącznie przebywalam na terenie szpitala,wsrod chorych,na oddzialach...Dziecko zdrowiutkie.Moj gin-zreszta ode mnie ze szpitala stwierdzilze to przesada przejmowac sie praca przy kompie itd.Ze TV tez emituje fale i inne pierdoly...Generalnie uwazam, ze jezeli mozna trzeba isc na zwolnienie.Jezeli nie to nie przejmujs ie tym zanadto...Jak ma byc ok to bedzie.Sama widzisz-ja pracowalam w niedogodnych warunkach a dziecko zdrowe.I musze dodac,ze od nikogo zrozumienia tak naprawde w robocie nie mialam, nawet jak poszlam ostatniego m-ca na zwolnienie....3 m-ce po urodzeniu dziecka zaszlam w kolejną ciaze i tym razem juz taka glupia nie bylam-na zwolnieniu byla, do konca...Inna sprawa ze fatalnie sie czulam.Ale nikogo to generalnie nie interesuje i radze walic co sobie ludzie mowią,co sądzą itp.Sa priorytety i mniej wazne sprawy.Pozdrawiam i zycze powodzenia

Gość do 36 tygodnia
siedzialam przed kompem po 10 - 12 godzin w pracy, nie mieszkam w polsce, tu sie nikt tak ze soba nie cacka jedyne, czego nie robilam to nie latalam w podroze sluzbowe, przesiadlam sie na pociag i samochod, ale znam i takie co lataly i w 7 miesiacu, jednak w pierwszym trymestrze to jest raczej niezalecane, no i od 7 miesiaca przestalam robic nadgodziny..... takze nie przesadzaj z tym komputerem, pamietam, jak bylam w ciazy - pisalam do producenta jogurtow czy jego jogurty sa z pasteryzowanego mleka - bo zjadlam i mialam stresa - hormony :)

Gość alaniemala
Jeśli chodzi o siedzenie przy komputerze to ostatnio miałam szkolenie BHP i było coś o kobietach w ciąży, że muszą pracować mniej godzin chyba. Jeśli chodzi o kserokopiarki to nie wiem ale wydaje mi się, że to zależy czy pracodawca wymienia filtry do tonera.